ANEB PREZENTACE ZA ÚČELEM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Toxické látky v životním prostředí
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Chemické složení organismů
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Odstraňování dioxinů ze spalin
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
Sinice jsou : Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Alkoholy a fenoly.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
POLYVINYLCHLORID Tereza Vinklerová, 5.C.
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Kumulativní jedy DDT a POPs.
Znečistěný vzduch, půda a voda
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Významné areny 1.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Tomáš Hrabal, Michael Dokoupil a Vladimír Krátký.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Ch_067_Životní prostředí a chemie Ch_067_Chemický průmysl_Životní prostředí a chemie Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Životní prostředí a chemie Ch_067_Chemický průmysl_Životní prostředí a chemie Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
PROČ TO DĚLÁME? Chceme-li lepší podmínky pro ovzduší, musíme s tím něco udělat…
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ropa - zpracování Vytvořili: Dana Syrůčková Denis Vyleta Karolína Jelínková Jakub Švandrlík.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Areny.
Chemické složení živých organismů
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Vliv radiace na člověka
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Areny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
Společnost Spolana Neratovice a její působení na životní prostředí
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Biopotraviny.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

ANEB PREZENTACE ZA ÚČELEM DIOXINY ANEB PREZENTACE ZA ÚČELEM SI OPRAVIT TEST :)

ÚVOD Lidstvo pro svoji potřebu vyrábí asi 100 000 chemických látek a přibližně tisíc dalších ročně přibývá. Do životního prostředí vstupuje i určitý počet látek, které se nevýrabějí jako takové, ale vznikají jako doprovodné složky některých chemických přeměn. To se týká zejména dioxinů.

Jak se dělí dioxiny? Dioxiny se dělí podle toho, kolik obsahují atomů chloru. Nejvýznamněším zástupcem dioxinů je TCDD (tetrachlodibenzo- p-dioxin), který má 4 atomy chloru – vyznačené zeleně

SLOŽENÍ DIOXINŮ

Co způsobují dioxiny? Ve vysokých dávkách – trvalé poškození pokožky (chlorakné) V nízkých dávkách – ukládání do tuků (později rakovina) Nejsilnější známá karcinogenní látka Při vysokých koncentracích jsou příznaky otravy - bolesti hlavy, dýchací potíže a svědění pokožky

Co způsobují dioxiny? II. Dlouhodobá expozice: poškození imunitního, nervového a žlázového systému – zejména štítné žlázy ovlivnění tvorby orgnánů plodu Možnost vzniku různých typů nádorových onemocnění (především vnitřní orgány a plíce)

Takto dopadl Juščensko koncem roku 2004 - chlorakné

VLASTNOSTI DIOXINŮ V čistém stavu (laboratorní chemikálie): bílá krystalická látka Teplota tání: cca 320°C Teplota varu: 421 °C (velmi malá těkavost) prakticky nerozpustný ve vodě, výborně se však rozpouští v rozpouštědlech, např.: v benzínu nebo v benzenu a v tucích - proto se přijat potravou hromadí v tukových tkáních živočichů včetně člověka Pro tepelný rozklad jsou nutné teploty kolem 1000°C trvající alespoň 2 s (rovněž ozonem)

ZDROJE DIOXINŮ vznikají nedokonalým spalováním chlorovaných organických látek Příklad: výroba PVC, PCB nebo bělení sloučeninami na bázi chloru Nejvýznamnějším zdrojem – spalovny (komunální odpad, čístírenské kaly, nemocniční odpad)

ZDROJE DIOXINŮ Vznik v domácích topeništích: spalujeme- li například lino z PVC, vinylové tapety nebo jiné PVC výrobky. Vznik v přírodě: například: při erupcích a požárech lesů. Ty se však podílejí na celkových emisích dioxinů nepatrnou měrou, pouze jedním procentem.

ZDROJE DIOXINŮ - graf Štítná žláza Dioxiny narušují hormonální činnost Prsa Během kojení mohou dioxiny přecházet od matky k dítěti Reprodukční systém Nižší počet spermií, poruchy plodnosti, ztráta schopnosti donosit plod Tukové tkáně Duioxin se ukládá v tukových tkáních

Jak se k nám dioxiny dostávájí? Člověk přijímá potravou více než 95% dioxinů. Zbytek pak z ovduší, cigaret a pitné vody. Mezi potraviny s nejvyšími koncentracemi dioxinu patří mléko a mléčné výrobky, maso a masné výrobky a libové ryby. Denní příjem dioxinů do našeho těla se udává v pikogramech. U novorozenců (mateřské mléko) je to asi 30 ng/kg tuku. Dioxiny se nám zadržují nejvíce v játerním tuku.

Jak se k nám dioxiny dostávají? Příklad 1: čístírenské kaly – půda – tráva - kráva – mléko, hovězí maso – člověk Příklad 2: voda – rybí potrava – ryby – člověk a půda – tráva – kráva – kravské mléko - člověk -

Kolik jich dostáváme? Kojené děti jsou vystaveny podstatně vyšší dávce dioxinů než dospělí. Dostávájí mateřské mléko ve kterém je hladina dioxinů velice vyoká. Při šesti měsíčním kojení přijmou kojenci 5% z celoživotního příjmu! Denně jich průměrní lidé příjmají 10 pg/kg tělsesné hmotnosti. Takže když někdo vážní 50 kg, průměrně denně příjme 50 pg dioxinů.

Jak snížit emise dioxinů? Odstraňování dioxinů z prostředí bude bude asi i nadále technicky a ekonomicky příliš náročné. Klíčovým řešením je proto trvalé snížení jejich vzniku, a to: 1) změnami či úprávami technologií 2) odstraněním jejich výchozí látky z níž vzniká chemickou přeměnou výsledný produkt 3) záchytem z emisí

HAVÁRIE V SEVESU 1976 – havárie závodu vyrábějící pesticidy v italském Sevesu Desetitisíce kusů hospodářského zvířectva muselo být utraceno Dioxiny – symbol obav veřejnosti z ohrožení chemickými látkami (chronické otravy, vrozené deformace, rakovina...)

HAVÁRIE V SEVESU v závodě vybuchl chemický reaktor a z ventilu vytryskly do ovzduší horké jedovaté páry (asi 2kg toxických par) příznaky otravy – vyrážky, prudké bolesti hlavy, onemocnění ledvin, jater atd. zamoření: 1800 ha půdy - ještě týden po havárii se v chemičce pracovalo jako by se nic nestalo - následovala stávka - bezprostředně po havárii nikdo nezemřel, ale na následky otravy onemocnělo přes 250 osob - po dvaceti letech – prudký nárůst rakoviny

AGENT ORANGE U amerických veteránů, kteří se vraceli z války ve Vietnamu, se objevovaly podivné zdravotní problémy. Mezi nimi převládaly zejména celková malátnost a otupělost, nesnesitelné svědění těla, vyrážky, ztráta zájmu o sex, poškození jater a rakovina. U novorozenců, které se těmto válečným veteránům rodily, se vyskytly nejrůznější defekty. Jeden z lepších defektů potomka vojáků

AGENT ORANGE Později se ukázalo, že zdravotními problémy trpěli právě ti vojáci, kteří během války přišli do styku s chemickou látkou zvanou Agent Orange. Mezi lety 1962 a 1971 bylo chemikálie Agent Orange spotřebováno téměř 50 miliónů kilogramů. Zasažená plocha představovala celkem 1 850 000 ha lesů a mangrovů. Přímý potomek jednoho z vojáků jež se setkal s látkou Agent Orange

Jeden z horších defektů jednoho z potomků vietnamských veteránů AGENT ORANGE Američtí vojáci touto látkou kropili Jihovíchodní Asii, Chemické "ošetření" džungle bylo součástí bojových operací. Krátce po postřiku totiž v džungli opadalo všechno listí a krajina zůstala úplně holá - nepřátelské jednotky se neměly kam ukrýt. Vyšetřování ukázala, že tyto chemikálie byly silně kontaminovány dioxinem. Jeden z horších defektů jednoho z potomků vietnamských veteránů