Pravidla pro organizování trhu s plynem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Praha Gas Business Breakfast1 Model trhu s plyne v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
JP XV. Seminář energetiků. © Jiří Pavlíček1 Otevírání trhu s plynem a pozice subjektů českého plynárenství v evropském kontextu Jiří Pavlíček.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Stávající zkušenosti s TDD v ČR v roce 2005 Pavla Králová AEM Praha.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
19. října 2004Podzimní plynárenská konference1 Principy modelu trhu s plynem v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
15. dubna 2008Praha 1 Novela energetického zákona ve vztahu k ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb Ondřej Fraňo.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Systém kontrolní činnosti SEI
NOVÉ DANĚ V NA ENERGIE 27. listopadu 2007 Seminář AEM „Panelová diskuse ke spotřebním daním na energie“ JAN KANTA ředitel sekce Pravidla trhu.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Pravidla pro organizování trhu s plynem Ing. David Urban ERÚ – odbor plynárenství

Liberalizace trhu s plynem Oprávněnými zákazníky jsou : Od 1. ledna 2005 – koneční zákazníci se spotřebou nad 15 mil. m3 (v roce 2003) a všichni držitelé licence na výrobu elektřiny a při kombinované výrobě elektřiny a tepla (v rozsahu své spotřeby pro tuto výrobu) Od 1. ledna 2006 – všichni koneční zákazníci s výjimkou domácností Od 1. ledna 2007 – všichni koneční zákazníci Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Pravidla trhu s plynem Vyhláška ERÚ č. 673/2004 Sb. ze dne 21. prosince 2004, kterou se stanoví pravidla pro organizování trhu s plynem Účinnost od 1. ledna 2005 Novela vyhlášky ERÚ č. 673/2004 Sb. Účinnost od 1. ledna 2006? Praha, 14.12.2005 Seminář AEM  

Základní prvky modelu trhu s plynem Organizace přepravy plynu Organizace distribuce plynu Organizace uskladňování plynu Smlouvy na trhu s plynem Nominace Obchodní vyrovnávání odchylek Fyzické vyrovnávání odchylek Měření a agregace naměřených hodnot Vyhodnocení a vypořádání odchylek Postup při změně dodavatele plynu Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Základní charakteristika modelu trhu Regulovaný přístup k přepravní soustavě Regulovaný přístup k distribučním soustavám Sjednaný přístup k zásobníkům 8 bilančních zón – virtuální výstupní body z přepravní soustavy Vstupní body jsou tvořeny hraničními body, virtuálními zásobníky Virtuální zásobníky - soubor všech PZP 1 provozovatele Způsob sjednávání kapacity - po párech vstupních a výstupních bodů na bázi denního maxima odběru Režim denního bilancování Vyrovnávací bod – místo, ve kterém dochází k následnému vyrovnání bilanční odchylky Fyzické vyrovnávání plynárenské soustavy zajišťuje provozovatel přepravní soustavy Distribuční soustava výstup = vstup (udržovány pevné tlaky) Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Bilanční zóny a vstupní/výstupní body Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Schéma trhu s plynem Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Přeprava plynu Sjednává se maximální denní kapacita pro jednotlivé páry vstupních bodů a výstupních bodů v m3/den. Přístup se uskutečňuje na základě smlouvy o přepravě. Roční – pevná /přerušitelná, Měsíční - pevná /přerušitelná, Rezervace kapacity: Na plynárenský rok x 1.plynárenský den každého měsíce Sjednávání pro jednotlivé páry Při posouzení žádosti není rozhodující termín a pořadí přijetí žádosti Možnost převoditelnosti kapacit mezi obchodníky Nedostatek kapacity v přepravní soustavě Cena za přepravu na principu „poštovní známky“ - nezávislé na vzdálenosti Doprava plynu do PZP je zdarma Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Distribuce plynu Sjednává se maximální denní kapacita pro jednotlivá odběrná místa v m3/den u zákazníků s průběhovým měřením (typ A a B – kategorie VO a SO). Přístup se uskutečňuje na základě smlouvy o distribuci. Roční – pevná /přerušitelná Měsíční - pevná /přerušitelná Přidělování kapacity v distribuční soustavě : K nedostatku kapacity může dojít pouze zvýšením současných požadavků Při posouzení žádosti je rozhodující termín přijetí žádosti a podmínky v dané části sítě Možnost převoditelnosti kapacit mezi obchodníky Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Uskladňování plynu Sjednaný přístup, Virtuální zásobník (soubor všech PZP 1 provozovatele) Pro potřeby přepravy při dovozu plynu do ČR se virtuální vstupní body nacházejí v hraničním místě, Přístup se uskutečňuje na základě smlouvy o uskladnění. Nabízí se „balíčky“ za celý virtuální zásobník: Na uskladněné množství se váže potřebný vtláčecí a čerpací výkon Roční – nepřerušitelná s pevným výkonem Krátkodobá – minimálně na 1 měsíc s přerušitelným výkonem Možnost převoditelnosti kapacit Smluvní ceny Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Nominace Nominace celkového denního množství plynu se uskutečňuje do výše sjednané přepravní kapacity– překročení není zpoplatněno, ale nominace není přijata Pro daný pár vstupního a výstupního bodu Nominace jsou subjekty bilancování předkládány provozovateli přepravní soustavy, k registraci nejpozději do 14:00 hodin jeden den před začátkem plynárenského dne, kdy má být dodávka uskutečněna Provozovatel přepravní soustavy provede ověření nominovaných hodnot a nejpozději do 15:00 hodin jeden den před začátkem plynárenského dne, kdy má být dodávka uskutečněna, oznámí subjektům bilancování zda jejich nominaci přijal a zaregistroval Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Nominace (2) Subjekt bilancování může provozovateli přepravní soustavy předložit opravnou nominaci nejpozději do 16:00 hodin jeden den před začátkem plynárenského dne, kdy má být dodávka uskutečněna Nejpozději do 18:00 hodin jeden den před začátkem plynárenského dne, kdy má být dodávka uskutečněna, oznámí provozovatel přepravní soustavy, po potvrzení souladu opravných nominací s příslušnými nominacemi podanými jednotlivým provozovatelům PZP a propojených přepravních soustav konečné nominace na následující plynárenský den Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Renominace Subjekty bilancování mohou předložit provozovateli přepravní soustavy renominace denních diagramů dodávek plynu, a to nejpozději do 20:00, dodatečná renominace do 00:00 hodin v den D-1 Provozovatel přepravní soustavy provede ověření renominovaných hodnot a nejpozději do 22:00 hodin v D-1 a 02:00 v den D oznámí subjektům bilancování zda jejich renominaci přijal a zaregistroval Subjekty bilancování mají možnost předkládat provozovateli přepravní soustavy požadavky na renominace i v průběhu samotného plynárenského dne, a to vždy nejméně dvě celé hodiny před hodinou, od které požadují, aby byla renominace zbývající části denního množství provedena Podání renominace po 9:00 v den D je v případě přijetí uvedené nominace zpoplatněno cenou za renominaci, kterou stanoví Úřad Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Obchodní vyrovnání odchylek Subjekty bilancování jsou odpovědné za vyrovnání svého odběru z přepravní soustavy a dodávky do plynárenské soustavy v rámci jednoho plynárenského dne. Nedodržením rovnováhy množství plynu na vstupu do a výstupu z přepravní soustavy vzniká bilanční odchylka Mimotoleranční bilanční odchylka (pokud bilanční odchylka větší než bilanční tolerance stanovená Úřadem) Mimotoleranční nominační odchylka (pokud nominační odchylka vyšší než nominační tolerance stanovená Úřadem) Na vstupech do virtuálních PZP platí, že hodnota množství plynu přidělená provozovatelem přepravní soustavy na hraničním bodě nominaci vztahující se k přepravě do virtuálního PZP je považováno za množství dodané. Na výstupech z virtuálních PZP platí, že hodnota nominovaná je považována za skutečně dodanou. Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Fyzické vyrovnávání odchylek Zajišťuje provozovatel přepravní soustavy Provozovatel přepravní soustavy disponuje limitovaným množstvím plynu (bezpečnostní rezervou) pro potřeby fyzického vyrovnávání soustavy nad rámec volné akumulace soustavy. Může využít i plyn subjektů bilancování Podrobnosti jsou řešeny v Řádu provozovatele přepravní soustavy Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Měření a zpracování naměřených hodnot (1) Správce bilanční zóny každý pracovní den nejpozději do 11:00 hodin předá provozovateli přepravní soustavy: a) předběžné hodnoty dodávek plynu z předávacích míst nebo souhrnu předávacích míst výroben plynu po jednotlivých subjektech bilancování, b) předběžné hodnoty dodávek a odběrů plynu v předávacích místech mezi distribučními soustavami, c) předběžné hodnoty dodávek a odběrů plynu v předávacích místech mezi distribuční soustavou a zahraniční distribuční soustavou po jednotlivých subjektech bilancování, d) předběžně alokované hodnoty odběrů zákazníků souhrnně po jednotlivých subjektech bilancování. Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Měření a zpracování naměřených hodnot (2) (2) Každý pracovní den do 10:00 hodin předá provozovatel lokální distribuční soustavy příslušnému správci bilanční zóny za předcházející pracovní plynárenský den a za všechny bezprostředně předcházející nepracovní plynárenské dny: a) předběžné hodnoty dodávek plynu z předávacích míst nebo souhrnu předávacích míst výroben plynu po jednotlivých subjektech bilancování, b) předběžné hodnoty odběrů zákazníků souhrnně po jednotlivých subjektech bilancování. Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Měření a zpracování naměřených hodnot (3) (3) Každý měsíc do 12:00 hodin 5. pracovního dne, nejpozději 8. kalendářního dne, předá správce bilanční zóny provozovateli přepravní soustavy za všechny plynárenské dny předcházejícího plynárenského měsíce: a) skutečné hodnoty dodávek plynu z předávacích míst nebo souhrnu předávacích míst výroben plynu po jednotlivých subjektech bilancování, b) skutečné hodnoty dodávek a odběrů plynu v předávacích místech mezi distribučními soustavami, c) skutečné hodnoty dodávek a odběrů plynu v předávacích místech mezi distribuční soustavou a zahraniční distribuční soustavou po jednotlivých subjektech bilancování, d) skutečné hodnoty odběrů zákazníků souhrnně po jednotlivých subjektech bilancování. Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Měření a zpracování naměřených hodnot (4) (4) Každý měsíc do 12:00 hodin 4. pracovního dne, nejpozději 7. kalendářního dne, předá provozovatel lokální distribuční soustavy příslušnému správci bilanční zóny za všechny plynárenské dny předcházejícího plynárenského měsíce: a) skutečné hodnoty dodávek plynu z předávacích míst nebo souhrnu předávacích míst jednotlivých výroben plynu po jednotlivých subjektech bilancování, b) skutečné hodnoty odběrů zákazníků souhrnně po jednotlivých subjektech bilancování. Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Vyhodnocování odchylek s využitím TDD Typové diagramy dodávky se používají jako náhradní metoda stanovení denního odběru zemního plynu konečných zákazníků s měřením typu C pro jednotlivé subjekty bilancování. Na základě dat poskytnutých provozovateli distribučních soustav jsou pro jednotlivé třídy pro každý kalendářní rok vytvářeny normalizované typové diagramy, které jsou platné jednotně pro celou plynárenskou soustavu. Přiřazení jednotlivých tříd typových diagramů dodávky k odběrným místům konečných zákazníků s měřením typu C je prováděno provozovateli distribučních soustav při připojení konečných zákazníků nebo při změně charakteru odběrného místa. Ke každému odběrnému místu je možno přiřadit pro dané období pouze jeden typový diagram dodávky. Přiřazení tříd typových diagramů dodávky k jednotlivým odběrným místům je založeno na charakteru odběrného místa. Charaktery odběrných míst budou uvedeny v přílohách novely. Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Vyhodnocování odchylek s využitím TDD (2) Třídy typových diagramů dodávky budou uvedeny v Energetickém regulačním věstníku a zveřejněny jednotlivými správci bilančních zón způsobem umožňujícím dálkový přístup. Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Vypořádání odchylek Přepravce oznámí subjektům bilancování každý pracovní den do 12:00 hod: Velikost bilanční odchylky Velikost nominační odchylky Velikost mimotoleranční bilanční odchylky Velikost mimotoleranční nominační odchylky Na základě předběžných souhrnných bilančních odchylek jsou jednotlivé subjekty bilancování povinny upravit své nominace v den na následující plynárenský den o hodnotu této odchylky prostřednictvím vyrovnávacího bodu soustavy Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Vypořádání odchylek (2) Přepravce každý 10. den měsíce vyhodnotí a oznámí subjektům bilancování: Kumulativní součet skutečných bilančních odchylek Součet absolutních hodnot mimotolerančních bilančních odchylek Součet absolutních hodnot mimotolerančních nominančích odchylek Subjekt bilancování je povinen o hodnotu součtu skutečných denních odchylek upravit svoji nominaci na 15. plynárenský den (M + 15) daného měsíce Pokud tak neučiní je mu provozovatelem přepravní soustavy vyúčtován přebývající/chybějící plyn za cenu dle platného Cenového rozhodnutí ERÚ Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Administrace změny dodavatele Proces změny dodavatele plynu je administrativně zajišťován správci bilančních zón (provozovateli regionálních distribučních soustav) Vychází se ze základní premisy, že za každé odběrné místo (plynoměr) je odpovědný zákazník nebo jeho dodavatel. Správce bilanční zóny dbá na to, aby ke každému odběrnému místu byl přiřazen jeden subjekt bilancování, který je vůči systému odpovědný za jeho odchylky Správci zón provádějí agregace dat za jednotlivé subjekty bilancování a předávají je provozovateli přepravní soustavy pro potřeby hodnocení odchylek Praha, 14.12.2005 Seminář AEM

Děkuji Vám za pozornost Ing. David Urban Odbor plynárenství david.urban@eru.cz www.eru.cz Praha, 14.12.2005 Seminář AEM