„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/28.0115 Zkušenosti se zaváděním moderních metod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSTUPY Z UČENÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Spolupráce s firmami – cesta k partnerství školy a praxe Doc. RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Vzdělávací modul je ucelená obsahová jednotka, která je koncipovaná na základě kompetencí, nikoli obsahu vzdělávání. Kombinací modulů mohou vznikat různé.
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
Definice pojmů Co jsou moduly? Co jsou moduly? Moduly představují relativně samostatné, obsahem i cílem uzavřené okruhy učiva, které je možné po jejich.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
IP národní: Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Hlavní garant: Prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA Zahájení realizace projektu:
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
Inovace akreditovaného studijního programu VŠP, a.s. do modulárního členění CZ.1.07/2.2.00/ Konference CZ.1.07/2.2.00/
Procesní řízení realizace projektů (praxe)
Kreditový systém Předsednictvo Rady vysokých škol 14. Zasedání – , Praha.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Odbor pro strategii a rozvoj1 Principy hodnocení studijních oborů na MU Soňa Basovníková Brno,
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Opava Modulární systém studijních programů na vysokých školách v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Modulární systém výuky na VŠP, a.s. CÍL = kvalitní, evropské a moderní studijní programy a obory Renáta Nešporková.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Mise a vize VŠKV  Jediná vysoká škola se sídlem v Karlovarském kraji  Jedinečnost vzdělávacího programu neuniverzitního typu  Inovační inženýrství.
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
E-learningový kurz pro examinátory zkoušky pro trvalý pobyt v ČR AUCCJ
1 Poslání univerzity a péče o kvalitu: „fit for purpose“? Mikuláš Bek prorektor pro strategii a vnější vztahy 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 3 Seminář Seč 6. října 2015.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
Reflexe aktivit a výsledků projektu Reflexe aktivit a výsledků projektu Evaluace a inovativní aplikace bakalářského studijního programu Učitelství pro.
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
FRMU 2015 – č INOVACE TRSU PŘEDMĚTŮ PSYCHOLOGICKÝCH
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Jméno učitele | číslo kurzu
Databáze projektových výstupů OP VK
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Zkušenosti se zaváděním moderních metod učení v rámci česko-irské spolupráce Věra Mulačová

Struktura příspěvku Charakteristika společného programu a jeho poskytovatelů Irský přístup k tvorbě programu a sylabů předmětů s využitím Learning Outcomes Využití irských zkušeností v českých podmínkách

Irský program na VŠTE Bachelor of Business Studies Honours (BBus) Čtyřletý bakalářský program Institute of Technology Sligo, IrelandPartnerská instituce: Institute of Technology Sligo, Ireland HETACŘídící orgán: The Higher Evaluation and Training Awards Council Dublin (HETAC) Spolupráce od roku VOŠ ČB, na kterou VŠTE navazuje

První etapa ( ) profil astudijní program:Důraz kladen na profil a studijní program: - závazná struktura modulů - kredity podle studijní zátěže - způsob a metody hodnocení studentů MonitoringMonitoring – průběžné zprávy rady kurzu, konzultace a předkládání zkouškových materiálů, analýzy a komparace studijních výsledků

Druhá etapa ( ) Programmatic Review procesem sebeevaluace IT SligoProgrammatic Review – vyšší nároky v souladu s procesem sebeevaluace IT Sligo (learning outcomes) a aplikace odpovídajících metod výuky a hodnocení –Nové uspořádání modulů (learning outcomes) a aplikace odpovídajících metod výuky a hodnocení – Prokázání spolupráce s praxí a zahraničními institucemi –Prokázání rozvoje vyučujících programu, rozvoje materiálních podmínek studia: knihovna, studovna, počítačová podpora

Základní východiska 2005 Národní rámec kvalifikacíNárodní rámec kvalifikací Upravený profil absolventaUpravený profil absolventa modulární uspořádání, ECTC, learning outcomes, metody výukyStudijní program - modulární uspořádání, ECTC, learning outcomes, metody výuky Propracovaný systém hodnocení studentů (Examination Marks & Standards)

Národní rámec kvalifikací

Studijní program kvalifikační rámec → profil absolventa dle požadavků praxe → studijní programVýchodisko koncepce – kvalifikační rámec → profil absolventa dle požadavků praxe → studijní program založený na definovaných výstupech – learning outcomesPropracovaný systém tvorby modulů založený na definovaných výstupech – learning outcomes metody výuky a hodnoceníDůraz na průběžnou práci studentů, aktivitu, projekty, týmovou práci → odlišné metody výuky a hodnocení

Základní souvislosti Kvalifikační rámec Profil absolventa Studijní plán Sylaby

Odvozené souvislosti sylabů Cíl Výstupy Obsah Anotace Výuka Hodnocení Metody Oborové znalosti a dovednosti Obecné způsobilosti Kompetence

Sylaby modulů Závazná struktura formuláře – viz tištěná ukázka Základní části:Základní části: –Základní charakteristiky –Anotace - cíla výstupy z učení –Obsah a dosažení stanovených výstupů –Metody hodnocení studentů –Studijní literatura a studijní pomůcky –Metody výuky

Hodnocení studentů (1) s externími examinátory, hodnotící panelyOdlišná filozofie systému hodnocení – konzultace s externími examinátory, hodnotící panely Examination Marks and Standards“Závazná metodika „Examination Marks and Standards“ Hodnocení průběžné a závěrečnéHodnocení průběžné a závěrečné – proporce dány výstupy z učení, musí být rozpracovány v každém modulu

Hodnocení studentů (2) Zásady: Objektivnost, srovnatelnost, komplexnost, transparentnost, soulad s výstupy modulů, možnost kompenzace Celkové hodnocení studenta kritériem postupu interních a externích hodnotitelůSystém interních a externích hodnotitelů

Přínos irského programu Podmínkou realizace společného programu byla akceptace irského modelu – odlišný přístup Tvorba modulů, přidělení kreditů v souladu s nároky na výstupy z učení, hodnoceníTvorba modulů, přidělení kreditů v souladu s nároky na výstupy z učení, hodnocení Důraz kladen na různorodost metod výuky a hodnocení

Děkuji za pozornost Věra Mulačová,