Péče o osoby s afázií.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Opatření na straně poptávky Drogové minimum SANANIM 4 – 6. ledna 2006.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Finanční možností svépomocných skupin
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
ohroženým domácím násilím
Komunikace mezi generacemi
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Humanistické a existenciální teorie v SP
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Ambulantní léčba ___________________________________
Fakultní nemocnice Ostrava
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rekondiční pobyt osob po cévní mozkové příhodě Skokovy 2.9. –
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
osob s mentálním postižením
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Specifické potřeby a služby pro dospělé a seniory
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Raná péče / intervence  Koncepce rané intervence zahrnuje dva aspekty  věk dítěte  Opatření – mají být zahájena při narození dítěte nebo v prvních letech.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Kam kráčíš komunito ? Změny terapeutických komunit v měnícím se světě. Bratislava 2008 Dr. Martina Richterová Těmínová.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
HORIZONT ZLÍN Workshop
Sociálně terapeutické dílny
Gerontopsychologie v praxi
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Péče o osoby s afázií.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Dostupnost návazných seniorských služeb a role PL
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
OD KATALOGU K MAPĚ PODPORY
Speciálně pedagogické metody
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociálně aktivizační služby
Základní rámec, DEFINICE, cíle, principy, oblasti působení
Transkript prezentace:

Péče o osoby s afázií

Rehabilitace Rehabilitace představuje koordinované a soustavné úsilí směřující k sociální integraci postiženého jedince, zahrnuje zdravotní péči, rekvalifikaci, pracovní uplatnění, vyřešení sociálních problémů… Cílem je všemi dostupnými prostředky snížit negativní důsledky onemocnění a zajistit důstojný život.

Komplexní rehabilitační péče klientů po CMP zahrnuje: Léčebná rehabilitace Léčebná tělesná výchova Fyzikální terapie Ergoterapie Nácvik soběstačnosti a sebeobsluhy Nácvik používání kompenzačních pomůcek Rehabilitace řeči, komunikace (logopedie a sociální komunikace) Kognitivně zaměřená psychologická péče (řešení osobnostních a poznávacích změn) Sociální a pracovní rehabilitace

Sociální rehabilitace a integrace klientů po CMP Ztráta, snížení nebo omezení hybnosti, ztracená nebo omezená možnost komunikace znemožňují saturaci základních lidských potřeb – pohybovat se a komunikovat. Představují dvě bariéry v integraci. Situace je prožívána jako vážný psychosociální deficit. Sociální rehabilitace představuje možnost adaptace na život za ztížených podmínek

Základem je vlastní motivace, vůle změnit současný stav a víra v pozitivní vývoj Laborizace, rekvalifikace, pokud to je možné… Pokud ne, je úkolem zlepšování samostatnosti, vytvářet novou náplň a nové životní cíle lidí po CMP (vyplnit čas, stanovovat krátkodobé a posléze i dlouhodobé cíle, logoterapie k redukci existenciální frustrace…) Ambulantní rehabilitace, rodina jako podpůrný činitel. Co ještě mohu čekat od života? Co ještě život čeká ode mne?

Občanská sdružení pro rehabilitaci osob po CMP SCMP www.cmp.cz , Občanské sdružení Záře, Občanské sdružení Klub Afázie – dlouhodobá a ucelená rehabilitace, zlepšování informovanosti, realizace rekondičních pobytů, kluby pro osoby po CMP, poskytování poradenství

Současné trendy v terapii – v obnovovacích metodách kognice a komunikace Skupinová a funkcionálně (pragmaticky, dynamicky) orientovaná terapie afázie. Intervenční program PACE (přibližování terapie každodenním situacím, vzájemná výměna informace). Konverzační trénink a podpůrná komunikace pro osoby s afázií (metody hry v roli). Psychosociální přístupy (ekologický přístup) Využití metod alternativní a augmentativní komunikace (klíčová slova, schematická znázornění) Svépomocné skupiny (princip aktivity a participace)