Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
PODZEMNÍ ZÁSOBNÍKY PLYNU RWE GAS STORAGE
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Úloha OTE ve spolehlivosti dodávek energie na trhu ČR
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
ministr průmyslu a obchodu
Situace na trhu s plynem v ČR
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Přístup RWE Transgas k zabezpečení spolehlivých dodávek zemního plynu pro ČR a Evropu Praha, 21. března 2007 Petr Fajmon Jihomoravská plynárenská, a.s.
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
Petráčková Jozová Cézová
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Seminář AEM, , Praha Prodej zemního plynu Ing. Jaroslav Horych, ředitel prodeje VEMEX s.r.o.
Zbyněk Frolík, Linet 2007 |Strana 1 Co je tahounem české ekonomiky? Je to průmysl? Je to turistický průmysl? Je to vnitřní poptávka v infrastruktuře? Je.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
Webové portály účastníků energetického trhu
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
Paradoxy podnikání v plynárenství ve spojení se zásobníky
Webové portály LDS/MDS
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum

Member of KKCG Group |2 Zásobování plynem  Zásobování plynem by mělo −být spolehlivé (bezpečnost dodávky) −být flexibilní −probíhat v rámci konkurenčního prostředí  Podmínky −Propojenost evropských plynárenských soustav −fyzická −obchodní (konzistentnost pravidel přístupu, existence virtuálních prodejnách bodů, interoperabilita) −Rovnocenný přístup k soustavám pro dodavatele z jiných států −Plnění povinností všemi účastníky trhu efektivně a rovnocenně vymáhané příslušnými orgány

Member of KKCG Group |3 Zásobování plynem v ČR  Zásobování plynem v ČR je na zimu dobře zabezpečené a nemělo by se dostat do potíží ani při výpadku dodávek z Ruska přes Ukrajinu*  ČR je dobře propojená s okolními trhy −Především propojení s Německem umožňuje přístup k větší likviditě a zdrojům plynu pro případ výpadku dodávek přes Ukrajinu  V ČR je dostupná významná skladovací kapacita −100% naplněnosti bylo dosaženo již v září* * cf. ENTSOG: The Ukraine crisis and EU SoS (MF, 15 Oct 2014); Winter Outlook (3 Nov 2014) ** MND GS & RWE GS; naplněnost PZP v EU-28 dosáhla svého maxima 94.3% k 23. říjnu (Source: GSE AGSI, N4G)

Member of KKCG Group |4 Zdroje plynu MND 480 mil. m 3 – roční uskladněné množství 100 mil. m3 – těžba v oblasti J MoravyAktivní účastník na evropských hubech Aktiva skupiny MND - 10,7 mld. CZK Nejlepší kreditní hodnocení od společnosti Soliditet (AAA) Aktiva skupiny MND - 10,7 mld. CZK Nejlepší kreditní hodnocení od společnosti Soliditet (AAA) Stabilita Profesionalita Jistota zajištění dodávek Stabilita Profesionalita Jistota zajištění dodávek TĚŽBA ZÁSOBNÍK OBCHODOVÁNÍ

Member of KKCG Group |5 Role PZP  PZP jsou klíčovou součástí plynárenského systému  Míra naplněnosti PZP pro zimu je v celé EU mimořádně vysoká díky kombinaci několika faktorů (relativně vysoká naplněnost v dubnu 2014 po mírné zimě; bilance poptávky a nabídky během léta; politická situace na Ukrajině)  Vývoj na trhu s plynem vedl v posledních letech k oslabení pozice PZP; provozování PZP se stalo dlouhodobě ztrátové a mohlo by vést k výraznému zavírání zásobníků (Dötlingen (DE) je v procesu odstavování; Soings & Trois Fontaines (FR) zakonzervovány v 2012)  Regulační rámec ne vždy podporuje využívání PZP, zvláště nových produktů zaměřených na podporu obchodování, a snižuje likviditu na trhu −Vysoká finanční záruka požadovaná OTE v souvislosti s dodávkou z PZP ale i domácí těžby −Vysoká cena přepravy pro vtláčení/těžbu do zásobníku

Member of KKCG Group |6 PZP z pohledu uživatele (obchodníka) I Rozpětí Léto-Zima 2015 (NCG) Source: Reuters  V závislosti na využívaných skladovacích službách může být uložení plynu v PZP pro obchodníky ztrátové

Member of KKCG Group |7 PZP z pohledu uživatele (obchodníka) II Rozpětí (různé produkty) Source: Reuters

Member of KKCG Group |8 2,0 EUR/MWh 0,8 EUR/MWh  Náklady závisí hlavně na typu PZP, na konkrétním režimu provozování a na délce provozu Rentabilita PZP se pohybuje mezi EUR/MWh EUR/MWh Celkové reálné náklady na ukládání plynu v PZP Letně-zimní spread pro rok 2014 v intervalu 0,8 – 2,0 EUR/MWh

Member of KKCG Group |9 OTE - Finanční jištění VOB Těžba ze zásobníků Import Vlastní produkce Velkoobchodní prodej Spotřeba KZ Vtláčení do zásobníků Export Velkoobchodní nákupy Pokrytí prodejů  Nákupem na velkoobchodním trhu Nepokrytí prodejů  Vlastní produkcí  Těžbou plynu ze zásobníku  Importem Těžba: 100 GWh/d Finanční jištění: mil. Kč

Member of KKCG Group |10 Závěr  Zásobování plynem v ČR je na zimu dobře zabezpečené a nemělo by se dostat do potíží ani při výpadku dodávek z Ruska přes Ukrajinu  Podzemní zásobníky plynu jsou klíčovou součástí plynárenské soustavy  Trh bohužel nedokáže vždy ocenit celkový přínos zásobníků pro svůj efektivní, bezpečný a udržitelný rozvoj  Relativně pozitivní současná situace související s právě prošlou mírnou zimou, vysokým stavem zásob v evropských zásobnících a nepřerušeným tokem ruského plynu by neměla navádět k nečinnosti ohledně nebezpečí zavírání podzemních zásobníků ze střednědobého hlediska  Atraktivita plynu není spojena jen s atraktivní cenou pro zákazníky ale také s vysokou mírou zabezpečení dodávky  Upravme způsob zajištění rizika OTE  Snižme cenu přepravy plynu do a ze zásobníků

Děkujeme za pozornost