VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Metody dělení složek směsí
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Roztok, hmotnostní zlomek
Jméno : Ing. Renata Šandová Škola : Základní škola Pohořská 8, Odry Předmět: Anorganická chemie Třída: 8.ročník Téma: Složení roztoků.
Hmotnostní zlomek a koncentrace roztoku
Roztok homogenní směs 2 a více látek.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Hmotnostní zlomek převáděný na %
SLOŽENÍ ROZTOKŮ.
VY_52_INOVACE_02/1/24_Chemie
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
CHEMIE ROZTOKY.
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Výpočet procentové koncentrace roztoku
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
Směsi, dělení složek směsí
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Stejnorodé směsi (Homogenní )
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Způsoby vyjadřování složení směsí
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
ROZTOKY Obr Obr. 2.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hmotnostní zlomek složky směsi
Roztoky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/22_Chemie KOVY - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 1.ročníku SŠ. Může být použit při výkladu základních chemických výpočtů.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Chemické výpočty II.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Složení roztoku Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Výpočet hmotnostního zlomku
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
Základní škola Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Složení roztoků – 8. ročník Mgr.Jitka Říhová.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Hmotnostní zlomek Mgr. Helena Roubalová
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Složení látek a směsí Hmotnostní podíly složení ropy: Uhlík: 84–87.
SLOŽENÍ ROZTOKŮ. OBSAH Složení roztoků Vyjádření složení roztoků Nasycený roztok Nenasycený roztok Zředěný a koncentrovaný roztok Hmotnostní zlomek Procentní.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_C8-005 HMOTNOSTNÍ ZLOMEK Název školy
Roztoky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana
Hmotnostní zlomek převáděný na %
EU peníze středním školám
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_06
celková hmotnost roztoku
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.04_HMOTNOSTNÍ ZLOMEK.
Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Výpočet procentové koncentrace roztoku
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních vědAnotace Žáci by měli pochopit pojem roztok, rozpouštědlo, rozpouštěná látka, naučit se kvantitativně vyjadřovat složení roztoků a provádět výpočty. Vhodné pro žáky 8. ročníků.Vypracoval Mgr. Bohdan Hladký Oblast Člověk a příroda

Úvod Z každodenního života známe různé roztoky. Připravujeme je různým způsobem. Například při nakládání okurek připravujeme nálev ze směsi vody, octa a cukru (koření a zeleniny) v určitém poměru. Podíváme-li se na ocet najdeme na něm 8%, etiketa s červeným vínem obsahuje třeba 12% a na etiketě s rumem najdeme číslo 38%. Co tyto údaje v procentech znamenají si nyní vysvětlíme.

Složení roztoků  Stejnorodé směsi = roztoky - existují ve všech skupenstvích Pevné roztoky – sklo, slitiny kovů,… Pevné roztoky – sklo, slitiny kovů,… Kapalné roztoky – rozpouštějící se látky ve vodě – limonáda, sůl ve vodě Kapalné roztoky – rozpouštějící se látky ve vodě – limonáda, sůl ve vodě Plynné roztoky– vzduch,… Plynné roztoky– vzduch,…   Kapalné roztoky –se skládají z rozpouštědla a rozpouštěné látky. ( podle druhu rozpouštědla můžeme nazývat roztoky- vodné, lihové,…)

 Z definice procent vyplývá, že 1% je jedna setina z daného celku. 8% je tedy osm setin z celku. Co by tedy údaj z etikety octa mohl znamenat? Z celkové hmotnosti je v 8% octu o hmotnosti 100 g obsaženo 8 g kyseliny octové a zbytek do 100 g, tzn. 92 g je vody. Stejně platí údaj u vína (12% ve víně tvoří alkohol, ostatní je voda).  Při výpočtu budeme postupovat následujícím způsobem:

Vypočítejte, kolika procentní je směs kyseliny citrónové ve vodě, je-li hmotnost kyseliny 30 g a je rozpuštěna v 570 g vody?  1.způsob (počítáme přes procenta) a) zjistíme hmotnost roztoku, což odpovídá 100% a) zjistíme hmotnost roztoku, což odpovídá 100% 100% = 570 g + 30 g 100% = 600 g 1% = 6 g 1% = 6 g b) určíme hmotnost rozpouštěné látky v roztoku b) určíme hmotnost rozpouštěné látky v roztoku 30g = x% x = 30 : 6 x= 5%  Směs kyseliny citrónové ve vodě je 5%.

 2.způsob (počítáme pomocí vzorce) w(s) = m(s) : m w(s) je hmotnostní zlomek látky rozpuštěné v roztokuw(s) je hmotnostní zlomek látky rozpuštěné v roztoku m(s) je hmotnost látky rozpuštěné v roztokum(s) je hmotnost látky rozpuštěné v roztoku m je hmotnost roztokum je hmotnost roztoku a) určíme hmotnost složky roztoku a) určíme hmotnost složky roztoku m(s) = 30 g b) vypočítáme celkovou hmotnost roztoku b) vypočítáme celkovou hmotnost roztoku m = m = 600 g c) zapíšeme vzorec a dosadíme do něho c) zapíšeme vzorec a dosadíme do něho w(s) = m(s) : m w(s) = 30 : 600 w(s) = 0,05 d) zapíšeme odpověď d) zapíšeme odpověď Hmotnostní zlomek kyseliny ve vodě je 5% (Roztok obsahuje 5% kyseliny citrónové).

Odkazy  [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: h ttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Coloured- transition-metal-solutions.jpg Použitá literatura:  BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy chemie. 3. vyd. Praha : Fortuna, ISBN  ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 8 pro ZŠ a VG UČ. 1. vyd. Plzeň : Fraus, ISBN