Středověká Anglie, Svatá říše římská

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky Anglie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
VY_32_INOVACE_2D.7.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Raný středověk 5. – 11. století
České knížectví Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o dalších knížatech z rodu Přemyslovců.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Snaha o obnovu antické říše
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Dějepis Raný středověk 2.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Anglie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_07_anglie.ppt
Struktura třetího tématu
První přemyslovští králové
Středověk Počátky Anglie Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0110.
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_1D.7.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_03.
Francká říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vznik Svaté říše římské
Vznik Anglie.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Vilém Dobyvatel Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Západní Evropa v době boje o investituru
Francká říše.
Svatá říše římská národa německého
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
Etruskové a založení Říma
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Svatá říše římská za Štaufů
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?. Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Anglie v raném středověku
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Křesťanství a středověká Evropa
Název a číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
FRANCKÁ ŘÍŠE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Dějiny významných států v evropě
Svatá říše římská a boj o investituru Petr Procházka
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Anglie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_07_anglie.ppt
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Zrození středověké Anglie
Počátky Anglie.
"první významný stát ve středověku"
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Francká říše.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
FRANCIE V RANÉM STŘEDOVĚKU
Transkript prezentace:

Středověká Anglie, Svatá říše římská Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o středověké Anglii a Svaté říši římské.

Základní pojmy britské ostrovy Keltové Germáni christianizace Vikingové Alfréd Vilém Dobyvatel pozemková kniha kurfiřt konkordát

Středověká Anglie původní obyvatelé britských ostrovů Kelti v pol. 6. stol. příchod germánských kmenů Anglů, Sasů a Jutů na východní pobřeží koncem 6. stol. christianizace Anglosasů římskými misionáři (x Keltové přijali křest již o století dříve), zřízení arcibiskupství v Canterbury od 8. stol. útoky Vikingů na anglosaská království (793 jimi vypleněn klášter v Lindisfarne) až koncem 9. stol. Vikingové poraženi Alfrédem Velikým (849-899), který velkou část Anglie sjednotil, hlavním městem zvolen Londýn, vybudováno námořní loďstvo, vydán zákoník

Středověká Anglie v 11. stol. využívá vnitřních nepokojů v zemi (spory o nástupnictví) normanský vévoda Vilém Dobyvatel a roku 1066 se po vítězné bitvě u hradu Hastings stává anglickým králem Vilém nechal kvůli výběru daní sepsat pozemkovou knihu Domesday Book (Kniha posledního soudu) středověký anglický národ vznikl splynutím normanské šlechty s Anglosasy obr. 1

Zápis do sešitu Středověká Anglie původní obyvatelé Kelti v pol. 6. stol. příchod germánských kmenů Anglů, Sasů a Jutů koncem 6. stol. christianizace Anglosasů od 8. stol. útoky Vikingů na anglosaská království (793 jimi vypleněn klášter v Lindisfarne) koncem 9. stol. Vikingové poraženi Alfrédem Velikým (849-899), hlavním město Londýn normanský vévoda Vilém Dobyvatel se roku 1066 po vítězné bitvě u Hastingsu stává anglickým králem nechal sepsat pozemkovou knihu Domesday Book normanská šlechta + Anglosasové = anglický národ

Svatá říše římská název používán až od dob Fridricha I. Barbarossy (12. století) zakladatelem Ota I. (snil o obnově zaniklé římské říše, nechal zhotovit korunu, která se pak vždy používala ke korunovaci římských císařů) zahrnovala území s převážně německy hovořícím obyvatelstvem + frankofonní Burgundsko, severní Itálii a formálně české země obr. 2

Svatá říše římská nový panovník volen sedmi kurfiřty nejprve v Cáchách korunován na římského krále, podstoupil-li korunovaci papežem, stal se císařem spor mezi císařem a papežem => boj o investituru = právo jmenovat biskupy 1122 konkordát wormský = dohoda mezi císařem a papežem, volba biskupů byla rozdělena na část světskou a část církevní (císař předal biskupovi žezlo, papež prsten a berlu)

Zápis do sešitu Svatá říše římská zakladatel Ota I. území s převážně německy hovořícím obyvatelstvem + Burgundsko, severní Itálie a formálně české země nový panovník volen sedmi kurfiřty nejprve korunován na římského krále, byl-li korunován papežem, stal se císařem spor mezi císařem a papežem o právo jmenovat biskupy 1122 konkordát wormský = dohoda mezi císařem a papežem

OPAKOVÁNÍ Středověká Anglie Svatá říše římská původní obyvatelé Kelti v pol. 6. stol. příchod germánských kmenů Anglů, Sasů a Jutů koncem 6. stol. christianizace Anglosasů od 8. stol. útoky Vikingů na anglosaská království (793 jimi vypleněn klášter v Lindisfarne) koncem 9. stol. Vikingové poraženi Alfrédem Velikým (849-899) říše sjednocena, hlavním město Londýn normanský vévoda Vilém Dobyvatel se roku 1066 po vítězné bitvě u Hastingsu stává anglickým králem nechal sepsat pozemkovou knihu Domesday Book normanská šlechta + Anglosasové = anglický národ Svatá říše římská zakladatel Ota I. území s převážně německy hovořícím obyvatelstvem + Burgundsko, severní Itálie a formálně české země nový panovník volen sedmi kurfiřty nejprve korunován na římského krále, byl-li korunován papežem, stal se císařem spor mezi císařem a papežem o právo jmenovat biskupy 1122 konkordát wormský = dohoda mezi císařem a papežem

Otázky a úkoly Kdo byli původní obyvatelé britských ostrovů? Které kmeny se zde později objevily? Kdo Anglii sjednotil? Vilém Dobyvatel se stal anglickým králem díky vítězství v jedné bitvě. Kde a kdy tato bitva proběhla? Doplň: anglický národ vznikl splynutím …………………………… a ………………………… . Kdo byl zakladatelem Svaté říše římské? Na území které velké říše vznikla? Doplň: Panovník Svaté říše římské byl volen ……………………. . Aby se stal císařem, musel ho korunovat …………….. . O čem pojednával konkordát wormský?

Zdroje Webová stránka: MIKOLÁŠ, David. Web pro podporu výuky a poskytování informací [online]. Roudnice nad Labem, 2006, 26. 7. 2014 [cit. 2014-08-02]. Dostupné z: http://www.davidmikolas.cz Použitá literatura: kolektiv autorů. Dějepis 7 pro základní školy a víceletá gymnázia: učebnice. 1. vydání. Redaktor Václav Fronk. Plzeň: Fraus, 2009, 160 s. ISBN 978-807-2385-584. [2014-08-02] obr. 1 – Vilém Dobyvatel http://4.bp.blogspot.com/-BE0Mu5KaDGs/TrGp5Yo9TEI/AAAAAAAAA8Y/LLkMGAtNk-U/s1600/William+the+Conqueror.jpg obr. 2 – koruna římských císařů http://www.komenskeho66.cz/materialy/dejepis/7%20sv.r.r.%20cisarska%20koruna.jpg