E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Advertisements

Informační gramotnost na středních školách
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Zkušenosti s CMS Moodle na OPF SU František Koliba prezentace: Petr Korviny.
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Analytické stáže oboru VPLZ - magisterský stupeň -
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
IS na podporu Projektu vzdělávání zdravotníků - prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí Ing. Michal Opat.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje Co bude portál umět.
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
Název projektu: Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/ Subjekt.
Využití počítačové techniky a internetu ve výuce ZSV Seminář pro učitele základů společenských věd a občanské výchovy.
NOVÁ ZÁVĚREČNÁ ZKOUŠKA PRO VŠECHNY ŽÁKY UČEBNÍCH OBORŮ Závěrečná konference,
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
RozšÍŘEnÍ IIS NZZ Konference projektu NZZ_
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Programové vybavení počítače
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Organizační struktura
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Databázové modelování
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
RNDr. Jana Matesová Obsluha počítače, tvůrce počítačové grafiky, videa a tvůrce webových stránek Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní Kulatý stůl, MŠMT,
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
1.5 Systém aktualit Událost Událost = informace o tom, že se v určitý den něco chystá (shromáždění, přednáška, výstava aj.). Časově vymezena od-do. Aktualita.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Záznamník učitele Bc. Jana Večeřová.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Efektivní Knowledge management
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Obecná didaktika ÚVOD.
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
Tereza Bížová Představení se.
Gymnázium T. G. Masaryka, Litvínov
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Kdo jsme ? Největší odborná zemědělská knihovna v ČR
Organizační struktura
Samostatná odborná práce H/02 Včelař
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Klíčové aktivity projektu
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ

Tvorba témat závěrečných zkoušek je po metodické i organizační stránce náročná, proto se dosud editoři jednotného zadání každoročně povinně účastnili vzdělávacích seminářů v Národním ústavu odborného vzdělávání v Praze. Kromě sumy administrativních, organizačních a metodických záležitostí spojených s tvorbou jednotného zadání si zde osvojovali základy práce v internetovém informačním systému nové závěrečné zkoušky (IIS NZZ). Vzdělávací semináře se organizovaly rovněž pro školy, které prostřednictvím webového portálu nové závěrečné zkoušky jednotné zadání získávají a potřebují informace o tom, jak je mají při závěrečných zkouškách využívat. E-learningové vzdělávání tvůrců a uživatelů jednotného zadání tyto semináře nahradí. Je to důležité proto, aby v jednotlivých učebních oborech mohli podle aktuálních potřeb nadále vytvářet nová témata autoři, kterými jsou učitelé odborných škol z celé ČR, a aby všechny odborné školy měly dostatek informací o tom, jak konat závěrečné zkoušky podle jednotného zadání. Proč potřebují nové závěrečné zkoušky e-learningové vzdělávání?

Kromě toho, že systém umožňuje správu všech komponent souvisejících s přípravou a realizací nových závěrečných zkoušek (např. tvorbu podkladových materiálů, plošnou evidenci a statistické vyhodnocování dat, apod.), byl letos obohacen o aplikace určené pro tvorbu a zpřístupňování vzdělávacích materiálů pro e-learning, nazvané Knihovna a Studovna. Průběžně se vytvářejí a zprovozňují Kurzy, umožňující uživatelům systému, kteří budou jejich studenty, krok za krokem získat vědomosti a osvojit si dovednosti podle jejich individuálních potřeb. Volba vzdělávacího kurzu se zpravidla odvíjí od toho, jakou bude mít student kurzu v systému přidělenou roli a funkci. Na základě přesně stanovené a vymezené role totiž může v systému vykonávat pouze takové činnosti, ke kterým má oprávnění, a učí se právě to, co k nim potřebuje znát a umět: Komu je e-learningové vzdělávání určeno?

Autoři témat /učitelé z odborných škol/ využívají systém k vytváření témat (či jednotlivých úloh závěrečných zkoušek v aplikaci nazvané Tvůrce témat či Banka úloh; Editoři tvorby jednotného zadání v něm pracují při zajišťování procesu kontroly a schvalování jednotlivých témat při jejich zařazování do databáze témat příslušného oboru v aplikaci nazvané Správce témat a při sestavování jednotných zadání pro jednotlivé obory z témat uložených do databází v aplikaci Správce JZZZ IIS; Všichni, kdo se podílejí na přípravě jednotného zadání, jej využívají k průběžné komunikaci (při tvorbě tématu jde např. o komunikaci mezi jeho tvůrci a posuzovateli, tj. autorem, editorem, odborníkem z praxe jako schvalovatelem odborného obsahu tématu, pracovníkem jazykové korektury, pracovníkem metodické kontroly a případně, je-li to zapotřebí, i správcem celého systému) v aplikaci Centrum uživatele; Školy si stahují a upravují jednotná zadání a získávají potřebné informace na webovém portálu nové závěrečné zkoušky, kde také mohou k jednotnému zadání uvádět připomínky. Jednotliví uživatelé tedy mohou využívat e-learningové vzdělávání v různém rozsahu.

Například pro uživatele, který se připravuje pro roli „autora“, je nejdůležitější absolvovat kurz Ovládání textového editoru Edix. Zde se dozví, že tvorba textu a dalších obsahových prvků tématu je naprosto odlišná od toho, na co je běžný uživatel zvyklý např. z Wordu, kde napsal text a následně ho zformátoval. V aplikaci Edix totiž vkládá autor tématu nejprve jednotlivé prvky textu, takzvané objekty, (většinou textové odstavce, ale může jít i o obrázky, výkresy schémata, tabulky, vzorce, popisky), které následně naplňuje konkrétním obsahem. Formátováním textu se vůbec nezabývá, protože vše je zde pevně přednastaveno, což zajišťuje jednotnou úpravu všech vytvořených textů. V rámci absolvování jednotlivých lekcí tohoto kurzu se tedy student „autor“ nejprve teoreticky seznámí s tím, jak pracovat v tomto editoru. Za každou lekcí následuje zkušební příklad, na kterém si příslušnou operaci student přímo vyzkouší. Jestliže se mu nepodaří operaci prakticky provést, nezíská potvrzení o absolvování této lekce, a nemůže pokračovat v dalších lekcích.

Knihovna – ukázka kapitoly

Pracovní prostředí Studovny

Pracovní prostředí Studovny – ukázka učební látky

Pracovní prostředí Studovny – ukázka zadání kontrolní úlohy

Pracovní prostředí Studovny – ukázka řešení úlohy v cvičném prostředí

Děkuji za pozornost.