JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Advertisements

Dusičnany v potravinách
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
VÝŽIVA – základní složky potravy
Imunotoxické riziko potravin Iva Vlčková Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích 2011.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Znečišťování vodních zdrojů.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
PERSISTENTNÍ ORGANICKÉ POLUTANTY
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Mutageneze.
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
AROMATICKÉ UHLOVODÍKY
Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,
Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Ohrožování základních složek biosféry
Znečištění půdy a potravin
Krajina a životní prostředí
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
POLYVINYLCHLORID Tereza Vinklerová, 5.C.
* Prakticky se jedná o výrobu železa a oceli, výrobu barevných kovů, a jejich následné zpracování. * nejčastější výrobky : trubky, roury, ocel, kolejnice,
Toxikologie – nauka o jedech
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Plísně a jejich jedy v potravinách
Registrační číslo projektu:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Kumulativní jedy DDT a POPs.
Cizorodé látky v potravinách
Krajina a životní prostředí
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Významné areny 1.
HALOGENDERIVÁTY H halogenem (F, Cl, Br, I) alkylhalogenidy
Toxické látky ve výživě
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
Š ABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_Těžké kovy - jedy. Anotace: prezentace slouží k rozšíření učiva - Kovy Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný.
Tomáš Hrabal, Michael Dokoupil a Vladimír Krátký.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu Pracovní list slouží k zopakování a doplnění učiva. Vyhledávání informací motivuje žáky k zájmu o.
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Areny.
rozbor vod kovy ve vodách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
IDENTIFIKACE ZDROJŮ RIZIK KONTAMINACE OVZDUŠÍ TĚŽKÝMI KOVY S VYUŽITÍM STATISTICKÉ KORELACE Magdaléna Náplavová*, Jiří Huzlík, Pavel Budínský, František.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Zelenina, … Dodatky, ….
CIZORODÉ LÁTKY TOXIKOLOGIE.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Areny.
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Biopotraviny.
Transkript prezentace:

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová

Toxická látka Může vyvolat škodlivý účinek Dávka Závislost na dávce Množství látky, které se dostane do organismu, tedy je absorbováno

Cizorodé látky Přecházejí z prostředí do potravin Vznikají v souvislosti S nesprávnou technologií při výrobě Nesprávným transportem Při chybném skladování

PŮSOBENÍ CIZORODÝCH LÁTEK NA LIDSKÝ ORGANISMUS Mohou se nepříznivě uplatňovat v metabolických procesech. Mohou narušovat optimální působení stravy Některé přímo vyvolávají nádorové bujení Důležitou skupinu tvoří látky, které sice nevyvolávají tvorbu nádorů přímo, ale snižují imunitu

ÚČINKY CIZORODÝCH LÁTEK Mohou ovlivnit zdravotní stav obyvatelstva Mohou se nepříznivě uplatňovat v metabolických procesech v organismu Mohou zasahovat do průběhu imunitních reakcí Velmi závažný dopad pro člověka mají jejich pozdní účinky

Cizorodé látky Anorganické – zejména toxické kovy Organické látky Olovo – Pb Kadmium - Cd Rtuť – Hg Arsen - As Hliník – Al Dusičnany Organické látky Polychlorované bifenyly /PCB/ Chlorované dioxiny Estery kyseliny ftalové Polycyklické aromatické uhlovodíky Heterocyklické aminy Mykotoxiny

OLOVO - Pb Expozice Okolí metalurgických závodů Z glazur a smaltů nádob Z obalové techniky

KADMIUM - Cd Expozice Působení na organismus Okolí chemických a metalurgických závodů Působení na organismus Kumuluje se v játrech a ledvinách Karcinogen Nutričně toxikologické působení spočívá v inhibici selenu a zinku Ovlivňuje aktivitu trombocytů Narušuje antioxidační ochranu organismu Narušuje hormonální funkce

RTUŤ - Hg Nerozhoduje jen množství, ale i forma Netoxická, pokud nedojde k její metylaci v trávicím traktu Japonský záliv Minamata

ARSEN - As Prokázané karcinogenní účinky Toxičtější je anorganická forma Zasahuje do metabolických pochodů v organismu Součást některých pesticidů

HLINÍK - Al Používá se k úpravě pitné vody Uvolňování z aluminiových nádob Dáván do souvislosti s Alzheimerovou chorobou

Dusičnany Vyskytují ve vodě, v zelenině, v menším množství v uzeném mase a v uzeninách Průmyslová hnojiva Samy o sobě netoxické v organismu se redukují na dusitany

ORGANICKÉ LÁTKY POLYCHLOROVANÉ BIFENYLY (PCB) Teplovodní média Součást nátěrových hmot (nátěry žlabů, silážních jam) Výroba v 70.letech zastavena Persistence PCB v prostředí je dosud vysoká

Chlorované dioxiny Uplatňují se v metabolických pochodech Narušují kostní dřeň Vyvolávají změny na sliznici bronchů a různých vývodů Působí imunotoxicky

Estery kyseliny ftalové Významné kontaminanty Vyskytují se v ovzduší, vodě, půdě, potravinách a plastických hmotách Jejich příjem do organismu je nepříznivě ovlivněn konzumací balených potravin

Polycyklické aromatické uhlovodíky Do potravního řetězce se dostávají jednak z prostředí, jednak vznikají v rámci technologickém procesu Jsou prokázanými karcinogeny Tvoří se při spalování organického materiálu

Heterocyklické amíny Vytváří se v průběhu tepelné úpravy potravin s obsahem živočišných bílkovin Patří mezi „promutageny“

Mykotoxiny Metabolické produkty mikroskopických vláknitých hub Ochratoxin A Aflatoxin Aflatoxin B1

Děkuji za pozornost