Www.eureka.be1 INOVACE 2004 Praha, 30.11.- 3.12.2004 Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009
Advertisements

Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Celostátní síť pro venkov
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Úvodní slovo předsedy MV OPPI Vystoupení zástupce DG Regio Informace ŘO o plnění úkolů z minulého jednání výboru Informace o aktuálním stavu OPPI Informace.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Ruská federace x WTO a OECD
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
1 Ministry of Education, Youth and Sports CZECH REPUBLIC PROGRAM EUREKA – Evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing.Josef.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Praha, 10. prosince Sdružení automobilového průmyslu TP „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ (stručná informace) Ing. Vladimír Volák, člen Představenstva.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Program EUREKA a Česká republika Brno, Předsednictví České republiky v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Pracovní setkání 28. června 2007
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Operační program VaVpI spuštěn
I. Dvořák Zahajovací setkání
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transformace uhelných regiónů z evropské perspektivy
Technologická platforma Strojírenská výrobní technika
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Severoatlantická aliance
Technologická agentura
Transkript prezentace:

INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině vysokých představitelů EUREKY

Program EUREKA a Česká republika Praha, Program EUREKA a Česká republika V období  účast v 164 projektech  řešiteli více než 300 organizací – převažují průmyslové podniky (MSP i VP) dále výzkumné organizace, univerzity (spojení český podnik-univerzita-zahraniční partneři)  finanční náklady projektů představují cca 369,0 MEuro z toho podíl českých organizací 66,0 MEuro (2 110 mil. Kč) vlastní finanční zdroje organizací mil. Kč spolufinancování z účelových prostředků na mezinárodní spolupráci ve VaV 550 mil. Kč (od roku 1994)

Program EUREKA a Česká republika Praha, Program EUREKA a Česká republika V období  převažují projekty zaměřené na problematiku nových materiálů, biotechnologií a životního prostředí  málo projektů zaměřených na informační a komunikační technologie  zahraniční spoluřešitelské organizace převažují z Německa a Rakouska  účast průmyslových podniků (MSP i VP) v projektech EUREKA je vyšší než v Rámcovém programu EU

Program EUREKA a Česká republika Praha, Přínosy programu EUREKA pro Českou republiku Stimulace a zapojení průmyslových podniků do řešení výzkumných projektů s vyšším stupněm inovace Podpora exportu výrobků a technologií s vysokou užitnou hodnotou Podněty pro výzkumnou sféru a motivace hledat komerční uplatnění výzkumných námětů a aktivit Reference pro zahraniční investory využívat české výzkumné aktivity a organizace

Program EUREKA a Česká republika Praha, Pozice České republiky v programu EUREKA Aktivní přístup – více než polovina projektů s účastí českých organizací je generována českými subjekty Největší počet úspěšně předkládaných projektů (společně se Slovinskem) ze zemí SVE Opakované neformální vyzvání ČR předsedat programu EUREKA  zájem převzít předsednickou odpovědnost přednesen na MC v Madridu v roce 2001  oficiální žádost vyjádřena v roce 2003 a schválena na zasedání HLG v Kodani (červen 2003)

Program EUREKA a Česká republika Praha, Úkoly a činnosti předsednictví v programu EUREKA Podpořit kontinuitu a vybrané činnosti předcházející předsednické země Připravit a implementovat svůj předsednický program a vlastní vklad, rozvíjející celkovou strategii a zaměření programu EUREKA Organizačně připravit a zajistit zasedání pracovních a řídících grémií EUREKY (EG, NPC, HLG, MC)

Program EUREKA a Česká republika Praha, Strategie předsednictví ČR Ekonomické přínosy programu EUREKA pro Evropu (20 let programu EUREKA) Postavení a úloha EUREKY v Evropském výkumném prostoru (ERA) jako nástroje pro naplnění Barcelonské výzvy (3% výdajů HDP na VaV) Spolupráce EUREKA a Nový (7.) Rámcový program EU Zvýraznění postavení České republiky v evropském výzkumu a vývoji

Program EUREKA a Česká republika Praha, Zabepečení předsednického roku Strategická a obsahová náplň předsednictví  Koordinace MŠMT ČR  Předsednický sekretariát (AIP ČR) Logistické a organizační zajištění jednotlivých zasedání  K ongresová agentura (DZS MŠMT)

Program EUREKA a Česká republika Praha, Přehled zasedání během předsednictví České republiky Konference ministrů, Praha, červenec 2005 Zasedání NPC a HLG, Brno, říjen 2005 Zasedání NPC, Plzeň, prosinec 2005 Předsednický den České republiky v Evropském parlamentu, Brusel, březen/duben Diskuse HLG s členy Evropského parlamentu (Výbor pro POVE) - Zasedání NPC a HLG Zasedání NPC a HLG, Praha, červen Zasedání EG (6 - 8 zasedání, Brusel a Praha)

Program EUREKA a Česká republika Praha, Rozpočet předsednického roku Rozpočet předchozích a současného předsednictví: 3,0 – 4,5 mil. euro Navrhovaný rozpočet předsednictví České republiky: 2,0 mil. Euro

Program EUREKA a Česká republika Praha, Předsednická odpovědnost a postavení České republiky v evropské spolupráci a integraci Členství v mezinárodních organizacích a evropské integraci s sebou přináší odpovědnost za předsednické činnosti Předsednická funkce zvýrazňuje politickou pozici země v evropských vztazích a umožňuje přinášet vlastní ambice a snáze realizovat vlastní podněty a ovlivňovat spolupráci Česká republika nepředsedala evropské aktivitě (ve výzkumu a vývoji) srovnatelné s programem EUREKA Předsednická činnost je hrazena z domácích (vlastních) finančních prostředků

Program EUREKA a Česká republika Praha, Předsednická odpovědnost a postavení České republiky v evropské spolupráci a integraci Vstup České republiky do Evropské unie je následován funkcí předsednické země v programu EUREKA v časově blízské návaznosti Předsednictví v programu EUREKA je v rovině pilotního projektu v rámci odpovědnosti za evropskou (unijní) strategii a politiku

Program EUREKA a Česká republika Praha, Závěry Dosavadní výsledky prokazují úspěšnost a perspektivu programu EUREKA v České republice Předsednictví v programu EUREKA zvýrazní pozici a prestiž České republiky v evropském výzkumu a vývoji Předsednictví v programu EUREKA následuje krátce po vstupu do Evropské unie a to zvyšuje politický význam a dopad této funkce Předsednictví v programu EUREKA není resortní záležitostí a vyžaduje koordinační platformu a vazby mezi vládními subjekty s odpovědností v oblasti výzkumu, vývoje a inovací

Program EUREKA a Česká republika Praha,