Počasí, jak se říká, „že by psa do něj nevyhnal“. Tak jsme vyrazili 29.12.2014 na výlet. Kam? No přeci do Jindřichova Hradce v tomto vánočním období se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝLET NA PŘÁNÍ | 17. –
Advertisements

Pohled na svět dalekohledem
Poznej mapu: 1. seznámení
Pohled na svět dalekohledem
Práce s mapou – určování azimutu
Slovní úlohy o pohybu Varianta 2: Pohyby stejným směrem.
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk.
Tvar a rozměry Země.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Měření času Jednotky času
Vojtěch Šolta student septimy
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Jan Vokál Michal Štrympl Fyzikální seminář Všichni známe Chucka Norrise (přesto zkoušeli jste se někdy zamyslet nad věcmi, které o něm slýcháte?)
CYKLONA EMMA A JEJÍ PROJEVY V HOŘICÍCH Bc. Radek TOMÁŠEK.
Projektový týden v primě Projektový týden v primě.
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Golemovi VY_32_INOVACE_16 Sada 9
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
. Pohled na svět dalekohledem i mikroskopem. Toto je výlet velikou rychlostí překonáváním vzdáleností s frakcí 10. Za č n ě me vzdalováním a ž naše p.
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
POZVÁNKA DO BRNA Zajímavosti Informace Výlety Ubytování Historie Závěr
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Najdeme si svoje bydliště a prohlédneme si jej z ptačí perspektivy. Najdeme nejbližší značenou stezku Klubu českých turistu a na chvilku se staneme virtuálními.
Adapťák A Kaplan, Černá, Jarý, Babováková.
Návštěva Srbska Květen Naše cesta Sloup => Kragujevac 872 km (cca 14hod.) Výjezd – Příjezd –
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Srdečně Vás zveme na pochod Ze Zbraslavic (nejen) do Zruče
Vypracovala: Týnka Malá A – den – Milano Ráno jsme přijeli do Milana prohlédnout si katedrálu Duomo di Milano. Je to jedna z nejznámějších.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Moje cesta na Bajkal Radomír Bílý Několik fotografií a postřehů z mé cesty k nejhlubšímu jezeru světa.
Relační propojování tabulek. Úvod Tato prezentace má sloužit běžným uživatelům, jak začátníkům, tak i zkušeným uživatelům. Když budete postupovat podle.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Jeseník Lucie Kytlíková 9.B
Fy – sekunda Yveta Ančincová
SVĚTOVÉ STRANY , POLEDNÍKY A ROVNOBĚŽKY
VY_32_INOVACE_24_ Prvouka 3. ročník Orientace v krajině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Orientace v krajině Vlastivěda – 4. ročník
Významné budovy v Žatci
Amerika.
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN
SLOVENSKO Martin Schwarz.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Návštěva města v Rakousku
Souhvězdí.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Kladruby.
Moje prázdniny Nikola Dudíková.
Tvar a rozměry Země.
Časová pásma.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE_Z.8.A.34_regiony_ceske_republiky_IX Ročník: osmý.
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
ZA PRAMENEM RADBUZY Pramen Radbuzy Bělá nad Radbuzou Poběžovický zámek
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Orientace v krajině Vlastivěda – 4. ročník
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_ZEMĚPIS
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Heřmánkovice.
Konstrukce trojúhelníku
Cyklistický kurz 2016 Modrý pramen.
REGIONY ČESKÉ REPUBLIKY
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Otáčení Země kolem své osy
Konstrukce trojúhelníku
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Výlet na Lipno Letošní prázdniny jsme s paničkou vyrazily na Lipno. Kde jsme si nenechaly ujít stezku do korun stromů. Panička nahoru jela sedačkovou lanovko.
Dubaj Petr Ambrož 4.A.
Transkript prezentace:

Počasí, jak se říká, „že by psa do něj nevyhnal“. Tak jsme vyrazili na výlet. Kam? No přeci do Jindřichova Hradce v tomto vánočním období se podívat na Krýzovy jesličky.

Ale počasí se cestou umoudřilo a J.Hradec nás již příjemně přivítal

Tomáš Krýza, to byl jindřichohradecký měšťan, který přes šedesát let vyráběl tento velkolepý betlém, který je v Guinnessově knize rekordů zapsán jako největší mechanický lidový betlém na světě.

Potom jsme šli hledat poledník

Můžete se tady po pruhu z dlažby uchodit, přesto se vám z vašich přání nevyplní zhola nic. Stačí se podívat na internetové mapy s GPS navigací a zjistíte, že pravý patnáctý poledník leží asi o sto metrů vedle západním směrem. K poledníku se vztahuje samozřejmě i povídačka o splnění přání, když se po něm projdete. I kdybyste si podrážky prošoupali, nefunguje to. Patnáctý poledník v Jindřichově Hradci na základě několika provedených měření skutečně neprochází Proboštským kostelem Nanebevzetí Panny Marie, kde je v dlažbě na zemi vyznačen. Podle údajů z jedenácti družic prochází 15. poledník cca 4 metry pod Nežáreckou branou, což je několik desítek metrů vzdálené místo od proboštského kostela. Navíc poledník vyznačený dlažbou sleduje i jiný směr, než je nutný směr ze severu na jih.

Podle legendy si při jeho překročení máte něco přát a přání se vám splní. Malý problém je však v tom, že při přesném měření tento poledník není tam, kde je v dlažbě naznačen, ale skutečně prochází asi o 100m dále, přibližně v místě Nežárecké brány. Komu ale záleží na detailech. Ať už návštěvník překročí 15. poledník v kterémkoliv místě, určitě by si měl něco přát. Neměnná totiž zůstala legenda, podle níž se takové přání do roka a do dne splní.

I když je tento poledník falešný, teda je zazděn poněkud asi omylem někde jinde a jinak, tak jsme zkoušeli jít na východ i západ. Ale to může každý, kdo si udělá doma na dvorku čáru správným směrem. Prostě to není to pravé ořechové, jako když jdete na SEVER a najednou na JIH. A nebo dokonce na JIH a náhle na SEVER.

A tak naše kroky vedly k další atrakci

Sem taky, ale hlavně na fontánu

V historické budově známé jako "bývalá hasičárna", v pasáži, jejíž dominantou je socha sv. Floriána, patrona hasičů, můžete zhlédnout aqua show, která je zde nainstalována jako druhá svého druhu v Evropě. Spouštěna je každý den v provozní době centra a to každou celou hodinu od 9.00 do hod. Tuto unikátní fontánu, můžete vidět pouze u nás, ve Štrasburku, Spojených arabských emirátech a Las Vegas AQUA SHOW - je jedinečný emotivní zážitek, kombinace hudby, světelných efektů, videoprojekce a obrazců tvořených kapkami padající vody.