Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové."— Transkript prezentace:

1 ORIENTACE V KRAJINĚ

2 Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové strany: severovýchod (SV) jihovýchod (JV) jihozápad (JZ) severozápad (SZ)

3 Nákres světových stran – směrová růžice

4 Orientace v krajině K určování světových stran v krajině používáme: buzolu kompas – mají střelku, která ukazuje barevnou stranou na sever Přesně do cíle nás zavede GPS navigace využívající signál z družic, které obíhají kolem Země.

5

6 Na buzole a kompasu bývají světové strany označeny v angličtině (N – north – sever, S - south – jih, E – east - východ, W – west – západ).

7 Mapa a GPS navigace V krajině se můžeme orientovat podle mapy. Mapa – zmenšené zakreslení zemského povrchu. Na mapě: sever nahoře jih dole západ vlevo východ vpravo V krajině musíme mapu položit tak, aby se sever na mapě shodoval se skutečným severem – zorientování mapy.

8

9 V současné době využívají lidé pro orientaci v krajině GPS navigaci, která je navede přímo do cíle. Každá mapa má svoje měřítko, které udává poměr vzdálenosti na mapě ku vzdálenosti reálné. Měřítko mapy je 1 : 100 000... to znamená, že 1 cm na mapě odpovídá 100 000 cm ve skutečnosti (tj. 1 km). Měřítko mapy je 1 : 25 000... to znamená, že 1 cm na mapě odpovídá 25 000 cm ve skutečnosti (tj. 250 m).

10 Co vyčteme z turistické mapy Turistické mapy zobrazují např. obce, zajímavá místa, turistické cesty. Turistické cesty mají červenou, modrou, žlutou, zelenou barvu, tak jsou značeny turistickými značkami i skutečné cesty. Turisticky důležitá místa jsou označeny smluvenými značkami. Na rozcestí turistických cest bývají turistické rozcestníky.

11 Turistické značky:

12 Digitální mapy Jsou přístupné na internetu. Odkazy na internetu: http://mapy.vyletnik.cz/ https://mapy.cz/ https://maps.google.cz/


Stáhnout ppt "ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové."

Podobné prezentace


Reklamy Google