Problematika dozoru nad kosmetickými prostředky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Legislativa na ochranu kojení v ČR
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Kosmetické prostředky RAPEX MUDr. Dagmar Jírová, CSc
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
ZÁVADY V JAKOSTI LÉČIV © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Ministerstvo zdravotnictví České republiky
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Poznatky Státní veterinární správy ČR Cíl: Úplná pasportizace zpracovatelských provozů pro oblast surovin a potravin živočišného původu.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Tomáš Kubeša Sdružení obrany spotřebitelů
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Dokumentace k zajištění BOZP
Ochrana spotřebitele v ČR – 2. část SZPI, HS, VS a další instituce legislativa.
Práva spotřebitele.
HACCP.
Nejčastější závady v označování
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Základy marketingu třetí přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Dozorová činnost jako nástroj prevence poškození zdraví z práce MUDr. Anežka Sixtová, MZ ČR.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Poznatky z kontrol agentur práce
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Problematika potravinových odpadů v ČR
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Úřad vlády České Republiky
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Kontrola prací s cytostatiky
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Problematika dozoru nad kosmetickými prostředky Ing. Pavel Zikl Hygienická stanice hl.m. Prahy

Struktura Hygienické stanice hl m. Prahy Odbor protiepidemický (DDD, epidemie) Odbor hygieny práce (kategorizace prací) Odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání – oddělení PBU Odbor hygieny komunální (provozní řády, hluk ap.) Odbor hygieny dětí, dorostu a podpory zdraví

Náplň oddělení PBU Státní dozor: Materiály a předměty pro styk s potravinami (RASFF) Kosmetickými prostředky (Rapex) Výrobky pro děti do 3 let (Rapex) Hračky pro děti do 3 let (Rapex)

Historie dozoru Od r. 2002 počátek dozoru Hygienické služby Dozor ve výrobkové sféře prováděla do roku 2001 především Česká obchodní inspekce      Od r. 2002   počátek dozoru Hygienické služby - mapování dozorovaných subjektů, - kontroly formálních náležitostí a dokladů - zvyšování důrazu na lab. zkoušení vzorků - zvyšování důrazu na specifické migrace - zjišťování nepovolené či nepředpokládané aditivace či kontaminace (hodnocení rizik)

Dozorované oblasti Výrobci se sídlem v ČR Dovozci ze třetích zemí se sídlem v ČR Distribuční síť (včetně distribuce z EU) Prodejní síť Služby (péče o tělo, společné stravování)

Plánování dozoru Plán kontrol jednotně stanovuje MZ ČR (dle počtu pracovníků a počtu kontrolovaných subjektů) Kontroly na základě hlášení RASFF/Rapex Cílené kontroly vyhlašované HH (preventivní nebo aktuální problematika) Kontroly na základě podnětů Mimořádné kontroly dle místních podmínek

Kriteria kontrolní činnosti Ochrana spotřebitele Nestrannost, rovnocennost v přístupu Přiměřenost v přístupu

Problematické oblasti dozoru Nedohledatelnost některých firem Podomní prodej a prodej na akcích Internetový prodej Tržiště Výrobky s nejasným původem, neoznačené Dovozy do EU přes země s nižší mírou kontroly Nedostatečné sjednocení legislativy Drahé výrobky (v současnosti již vyčleněny prostředky)

Rapex 2007 Celkový počet šetření 117 Počet šetření KP 72 Počet nálezů hlášených KP v Rapex 1 (napodobeniny) Počet nahlášených KP do Rapex 3 (napodobeniny, Pb a Cr malovátka)

Rapex 2007 – hlášené závady Mikrobiologické 8 DBP 17 DEG 13 Nitrosaminy 10 Těžké kovy (Pb, Cr, Hg ..) Hydrochinon 6 PPD 1 MDGN 4 Alergeny Poleptání Napodobeniny potravin 3

Napodobeniny potravin Direktiva 87/357 EEC Zákon 634/1992 Sb. § 7a Koupelová sůl, původ Čína, notifikace Itálie

Napodobeniny potravin – příklady Mýdlo, původ Belgie, notifikace Španělsko Mýdlo –čokoláda, původ Itálie, notifikace Španělsko

Napodobeniny potravin – příklady Sprchový šampón a gel, původ Itálie, notifikovalo Slovinsko a Bulharsko

Napodobeniny potravin – příklady

Příklad aspirační pneumonie Složení náplně: voda, mandlový olej, glyceridy mastných kyselin, alkohol, olej ze semen švestky, glycerin Potvrzeno lékařským nálezem, několikaměsíční přetrvávání poškození Dle TIS možná příčina glycerin

Problematika „ftalátů“ KP nesmí obsahovat Povolena stopová množství, technologicky nevyhnutelná §4 odst4 zákon 102/2001 Sb., upozornit na část výrobku, která je nebezpečná

Problematika léčiv v KP KP nesmí obsahovat Betamethason dipropionát 3,3,mg/kg, dříve Triamcinolon. V jiných estrogeny Estradiol, Progesteron, Anestetika - lidokain

Nejčastější závady Nedostatečná adresa Označení funkce Schází symbol ručičky (PAO) Deklarace léčebných účinků Neuvádění složení na malých výrobcích Vedení evidence nežádoucích účinků

Nedostatečná adresa Požadavek: Odpovědná firma a adresa jejího sídla s možností uvedení ve zkratce pokud umožňuje identifikaci Přístup: Adresa uvedena v OR Zkratka umožňující identifikace: doručení úřední obsílky na uvedenou adresu. Adresou ve zkratce nejsou www stránky Adresou ve zkratce není telefon Adresou není ochranná známka

Neuvádění složení na malých výrobcích 1) Ingredients se uvede na vnějším případně i vnitřním obalu 2) Pokud nelze z praktických důvodů uvést na obalu uvede se na příbalovém letáku a symbol knížečky na obalu 3) U mýdla, m.kuliček a dalších malých KP (malý KP není definován) lze uvést v bezprostřední blízkosti prodeje Bod 3) platí pokud nelze aplikovat bod 2) (EU směrnice 93/35 EHS uvádí možnost uvést v bezprostřední blízkosti nádoby v níž je KP vystaven k prodeji, pokud není z důvodu velikosti nebo tvaru možno uvést na etiketě, visačce nebo přiloženého letáku, tj. jde o kusové KP, které nejsou naplněny do obalu) Smyslem značení je informování spotřebitele o vlastnostech KP