Přiměřenost ve veřejné správě. Obtížnost problému přiměřenost = vztah mezi prostředky a cílem zásada přiměřenosti ve veřejné správě je všeobecně uznávaná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak ovlivnit povolování úložiště z pozice dotčených obcí a sdružení.
Advertisements

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Hospodaření s majetkem státu
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Správní právo Pojem správního práva.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Ochrana práv ve veřejné správě
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek a koncesí v ČR.
Činnost veřejné správy
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Kontrola veřejné správy
Členění a organizace veřejné správy
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA Státní občanství ČR a občanství EU
JUDr. Filip Melzer, LL.M., Ph.D.
Prameny práva, právní vztahy
Shromažďování občanů M. Horáková. Právo shromažďovací Ústavní vymezení Právní vymezení: z.č. 84/1990 Sb., v plat. znění.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
OCHRANA PRÁVA AUTORSKÉHO §§ OCHRANA PRÁV OCHRANA PRÁV AUTORA, DO JEHOŽ PRÁV BYLO NEOPRÁVNĚNĚ ZASAŽENO, NEBO TAKOVÝ ZÁSAH HROZÍ OCHRANA PRÁV AUTORA,
Tisková konference Praha, Zveřejnění odpovědí pronajímatelů na doplňující otázky ESLP a komentář k navýšení regulovaného nájemného od 1. 1.
Obecná část správního práva
Veřejnoprávní smlouvy
Subjekty a vykonavatelé veřejné správy
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Veřejná správa.
Životní prostředí jako veřejný statek
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Norma, právo, forma zákonů
Zajištění připravenosti veřejné správy na aplikaci SŘ Informace na internetových stránkách MV Informace na internetových stránkách MV Možnost pokládat.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
Evropský standard správního uvážení. Pojem správního uvážení dvojí pojetí správního uvážení 1. užší pojetí: případy, kdy právní úprava výslovně dává veřejné.
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Ochrana osobních práv zaměstnanců a majetkových zájmů zaměstnavatele Ústav práva a humanitních věd , Brno Bc. Jiří Krupník.
Správní právo procesní - úvod-
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Proces správy daní Michal Radvan.
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR 1.  nová forma preventivního působení za účelem předcházení protiprávnímu jednání,
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Zákon o prokazování původu majetku Rozbor problematických otázek z hlediska ústavního, finančního a trestního práva Témata panelová diskuse 18. února 2015.
Aspekty hromadné žaloby z pohledu evropského a mezinárodního práva a Prezentace možnosti zahájení rozhodčích řízení na základě bilaterálních dohod o vzájemné.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
JEDENÁCT LET APLIKACE NOVÉHO SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEHO PROMĚNY ADMINISTRATIVNÍ A JUSTIČNÍ PRAXÍ K VYBRANÝM INSTITUTŮM SPRÁVNÍHO ŘÁDU A JEJICH.
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Správní právo procesní
Vybrané nevýhody a rizika
Etické kodexy v Evropské unii
Obecně o veřejné správě
Právo na dobrou správu.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Evidence tržeb ve světle nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 2616
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Přiměřenost ve veřejné správě

Obtížnost problému přiměřenost = vztah mezi prostředky a cílem zásada přiměřenosti ve veřejné správě je všeobecně uznávaná - veřejná správa musí k dosahování stanovených cílů používat výhradně přiměřené prostředky V čem je problém? přiměřenost je elastický pojem, který se roztahuje a stahuje v závislosti na okolnostech připomíná krásu

Názory soudní praxe německý Spolkový ústavní soud – 3 dílčí zásady 1. vhodnost: povinnost volit pouze takové prostředky, které jsou schopny vést k požadovanému výsledku 2. nezbytnost: povinnost zvolit takové opatření, které nejméně zasahuje do práv a oprávněných zájmů FO a PO 3. přiměřenost v užším slova smyslu: zákaz taková opatření, u kterých je zjevné, že míra zásahu do práv a zájmů soukromých osob je v hrubém nepoměru k důležitosti sledovaného cíle, tento krok je nejobtížnější

Názory nauky Paul Craig – 5 kroků 1. identifikace dotčené zájmů 2. přiřazení hodnoty jednotlivým zájmům 3. rozhodnutí, zda budou některé zájmy obětovány pro dosažení stanovených cílů 4. jak správní úřad v konkrétní situaci své rozhodnutí motivuje 5. obdobné otázky při přezkoumávání správních aktů