SW PRÁVO Vypracovali: Martin Babák, Klára Marešová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
Advertisements

STA a povinnosti provozovatele podle autorského zákona Mgr. Markéta Prchalová
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Prameny z.č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim z.č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů z.č.
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření19.
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Software Zákon a etika.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Tv a net Pravidla licencování IPTV Kam kráčí české telekom. sítě Srní
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
License Compliance Ochrana autorských práv k softwaru Markéta Zemanová License Compliance Manager.
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Počítačová kriminalita
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Autorské právo a Open Access
Informace a informační zdroje
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
I NFORMACE A INFORMAČNÍ ZDROJE Otázka č.2. INFORMAČNÍ ETIKA Etika je věda o morálce ( jak se správně chovat) Souvisí s informační činností: Zlepšení informačních.
Výtah z autorského zákona
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Tato prezentace je součástí projektu TD Zvýšení efektivity ochrany autorských práv v kartografii a geoinformatice. Projekt je realizován za finanční.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Legálnost užívání SW Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Autorské právo a ochrana dat
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
V YUŽÍVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ Loučková, Hrabinová, Jurášková.
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_03.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
„STAHUJETE SI PÍSNIČKY NEBO FILMOVÉ SNÍMKY? VYPALUJETE SI HUDBU A FILMY? PAK MUSÍM KONSTATOVAT, ŽE SE ŘADÍTE MEZI PIRÁTY, CO SI NELEGÁLNĚ - BEZ TOHO, ABY.
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Stahování z internetu a autorská práva
Autorské právo.
Ochrana průmyslového vlastnictví
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Trestní odpovědnost firem 1.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

SW PRÁVO Vypracovali: Martin Babák, Klára Marešová

A UTORSKÉ PRÁVO je součástí duševního vlastnictví zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ tvůrci díla: spisovatelé, hudebníci, filmaři, programátoři apod. musí se jednat o jedinečný tvůrčí výsledek (výsledkem není graf, tabulka, námět ani výstup programu) nechrání samotné myšlenky či ideje, musí existovat konkrétní vyjádření myšlenek v objektivně vnímatelné podobě

A UTORSKÉ PRÁVO autorské právo je v Česku upraveno autorským zákonem (zákon č. 121/2000 Sb.) chráněné dílo se často signalizuje symbolem © spolu s rokem a jménem autora rozděluje se do dvou zákl. skupin: majetkové výlučné právo osobnostní výlučné právo

M AJETKOVÉ VÝLUČNÉ PRÁVO umožňuje autorovi právo na rozhodování o užívání jeho díla trvají po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti díla jsou nepřevoditelná (licence) volné dílo

O SOBNOSTNÍ VÝLUČNÉ PRÁVO souvisejí s osobností autora a jsou tedy nepřevoditelná a trvají do smrti autora, kdy zanikají autor má právo na rozhodnutí o zveřejnění práva a právo na nedotknutelnost díla

V NIK AUTORSKÉHO PRÁVA autorské právo k dílu získává automaticky jeho autor, fyzická osoba, která dílo vytvořila (v případě spoluautorství všichni autoři společně a nerozdílně) výjimku tvoří zaměstnanecká díla

V YMÁHÁNÍ AUTORSKÝCH PRÁV autor může svá práva vynutit občanskoprávní žalobou autorské právo dovoluje některé specifické způsoby využívání díla – citace pro podporu ochrany duševního vlastnictví vznikla v roce 1967 Světová organizace duševního vlastnictví

P ORUŠENÍ AUTORSKÉHO ZÁKONA A JEJICH POSTIHY kdo neoprávněně zasáhne do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi bude potrestán odnětím svobody až na dva roky, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty

P ORUŠENÍ AUTORSKÉHO ZÁKONA A JEJICH POSTIHY odnětím svobody na šest měsíců až pět let, peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty bude pachatel potrestán vykazuje-li znaky obchodní činnosti nebo jiného podnikání získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch nebo způsobí-li tím jinému značnou škodu dopustí-li se takového činu ve značném rozsahu odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán získá-li neoprávněným činem pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu nebo způsobí-li tím jinému škodu velkého rozsahu

J AK SE TĚMTO NÁSLEDKŮM VYHNOUT ? v první řadě si pečlivě vybírejte dodavatele, od kterého software získáváte OEM software je jediným programovým vybavením, jež můžete získat i s počítačem z druhé ruky bez souhlasu autora, je totiž vázaný přímo na počítač, se kterým byl získán pokud jste IT správcem a zjistíte, že je ve vaší organizaci užíván nelegální software, začněte situaci ihned řešit

C O JE SOFTWAROVÉ PIRÁTSTVÍ ? je synonymem pro neoprávněné užívání softwaru, které je chráněného autorskými právy k pirátství může dojít při kopírování, stahování, sdílení či prodeji softwaru častou formou je instalace více kopií softwaru do osobního nebo pracovního počítače, než umožňuje zakoupená licence

S OFTWAROVÉ PIRÁTSTVÍ V ČR Softwarové pirátství v Česku kleslo třetím rokem o procentní bod, hodnota ukradeného softwaru činí 3,7 miliardy korun v Česku se v roce 2010 užívalo nelegálně 36 procent softwaru Češi pirátství odmítají, přesto mnoho z nich stahuje software z pirátských zdrojů průzkumem v ČR bylo zjištěno, že sedm z deseti respondentů (72 %) vyjádřilo ochotu platit tvůrcům za jejich dílo a podporovat tak další technologický rozvoj

S OFTWAROVÉ PIRÁTSTVÍ V ČR Procento uživatelů, kteří považují uvedené formy distribuce softwaru za legitimní či legální Tržnice a pouliční prodej softwaru19 % Instalace „půjčeného“ softwaru27 % Instalace SW na více počítačů v práci (1 licence)44 % Stažení softwaru z P2P výměnných sítí45 % Instalace SW na více počítačů v domácnosti (1 licence)54 % Nákup softwaru na on-line aukcích69 %

M ICROSOFT VS. I 4 I v roce 1998 podala firma i4i žádost o registraci patentu na „custom XML“ v roce 2007 přišla z její strany žaloba na Microsoft v roce 2009 přišlo rozhodnutí ve prospěch i4i, což vedlo k zákazu prodeje Wordu v USA. i4i požadovala celých 290 milionů dolarů, což se druhé straně příliš nezdálo a tak docházelo k jednomu odvolání za druhým avšak neúspěšně, nejvyšší soud žalovanou stranu nevyslyšl v i4i se smějí a MS bude muset zaplatit 290 milionů dolarů

A PPLE VS. F RANKLIN jedna z prvních kauz o krádeži softwaru původcem všeho byl osobní počítač Franklin Ace 100 přesná kopie HW a SW Applu 2 přiznání Franklinu (kompatibilita, copyright) konečné rozhodnutí soudu ve prospěch Applu ukončení činnosti Franklin Computer

D ĚKUJEME ZA POZORNOST