Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Advertisements

Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Didaktické prostředky
katedra pedagogiky PedF UK
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Projekt Podpora učitelů ve zvyšování kvality jejich práce „PUČ“
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
 je systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
PRVOUK – vědecko výzkumné aktivity katedry speciální pedagogiky Praha PedF UK
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
PhDr. Veronika Girglová
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Jiří HAVEL - Jana KRATOCHVÍLOVÁ Katedra primární pedagogiky PdF MU
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Výzkumný záměr – zaměření PAS
Inovace pedagogických praxí na PdF MU: výzvy a očekávání
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Pedagogická diagnostika
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Projektová výuka. Historie projektové výuky První známky – 17. a 18. století – Itálie a Francie – součást závěrečných zkoušek 18. a 19. století - Killpatrick.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Projekt Etická výchova na ZŠ nám. Curieových v Praze.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Šablony OP VVV a podpora nadání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Didaktické prostředky
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Pedagogická diagnostika
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Edukátor Profese učitele
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Konstruktivismus Zora Syslová.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně Příprava studentů oboru učitelství pro 1. stupeň ZŠ na inkluzivní prostředí v primární škole   Jiří Havel, Hana Filová Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně Banská Bystrica, říjen 2010

Na úvod: Letošní rok je již čtvrtým rokem řešení výzkumného záměru PdF MU č. MSM 0021622443 Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu (hlavní řešitelka prof. PhDr. Marie Vítková, CSc.). Autoři tohoto příspěvku jsou v jeho rámci řešiteli dílčího interního projektu s názvem Naplnění obsahového rámce školního kurikula při zabezpečení výuky žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na prvním stupni základní školy a možné strategie výuky při práci se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami vyúsťující v integrativní/inkluzivní didaktiku.

Náš cíl: Analyzovat problematiku inkluzivní výuky na prvním stupni základních škol nikoli ze speciálně pedagogického hlediska, tj. s prvoplánovou orientací na děti se speciálními potřebami, ale spíše z pohledu didakticko-výchovného, orientovaného na výkon učitele, který pracuje se všemi dětmi, které se výuky účastní, tak, aby byly optimálně uspokojeny jejich individuální vzdělávací potřeby.

První krok: Sledované školy prostřednictvím dotazníku Rámec pro sebehodnocení podmínek vzdělávání hodnotily míru své připravenosti být školou pro všechny: mínění respondentů o podmínkách ve své škole je dosti vysoké; většinou však chybí doložení sebeposuzování konkrétními argumenty; nemají-li školy srovnání mezi sebou, výpovědi jsou velmi odlišné z hlediska míry subjektivity; školám je proto třeba nabídnout baterie indikátorů a argumentů, které jim poslouží k pochopení problematiky inkluzivní pedagogiky i k zamyšlení se nad svými přístupy a podmínkami.

Druhý krok: Komparace výsledků autoevaluační činnosti učitelů s údaji, které jsme získali pozorováním běžných vyučovacích hodin těchto učitelů v primárních školách, jež se ve svých školních vzdělávacích programech proklamují jako inkluzivní. Naší snahou bylo zaznamenat pozitivní charakteristiky, kterými se vyznačoval pedagogický výkon každého učitele v pozorované hodině, pokud možno v kontextu inkluzivní pedagogiky.

vysoká míra individualizace výuky, diferenciace úkolů; Profesionální výkon učitelů nevyčleňujícího přístupu, kterým se jejich škola veřejně prezentuje - charakteristiky: vysoká míra individualizace výuky, diferenciace úkolů; důraz na vnitřní motivaci žáků; podpora spolupráce a pomoci mezi dětmi; důraz na autentické učení, činnostní charakter výuky; osobní přístup k jednotlivcům a podpora vzájemnosti ve třídě, prosociálnost.

Příprava studentů na inkluzivní prostředí v primární škole – „Škole pro všechny“ Od 1. ročníku jsou ve studijním programu předměty Epistemologická východiska vyučování a Asistentská pedagogická praxe: studenti nazírají na edukaci v primární škole z pozice učitele; vstupují do osobní komunikace s jednotlivými dětmi; zjišťují individuální dětské prekoncepce a plní další úkoly diagnostického charakteru.

2. ročník: kurikulum primárního vzdělávání a výchovy Školní pedagogika I a II – nosná témata: vzdělávací diferenciace a individualizace, kooperativní výuka a škola, profesionální etika učitele, zjišťování klimatu třídy, získávání pro spolupráci, zjišťování hodnotové orientace dětí, diferenciace v kurikulu základního vzdělávání a plánování výuky s důrazem na individualizaci, rozmanitost výukových strategií, tvorba a formulace učebních úloh na základě úrovně poznávacích kompetencí a stylů učení žáků, možnosti diferencovaného hodnocení školní práce atd.

3. ročník: speciálně pedagogická příprava Speciální pedagogika I a II: ve spolupráci s katedrou speciální pedagogiky se snažíme zajistit, aby obsah výrazněji směřoval k realitě inkluzivní školy, pro kterou naše studenty připravujeme, tzn. posílit důraz především na práci s dětmi: s poruchami pozornosti , s poruchami chování, se sociálním znevýhodněním.

4. ročník: pedagogická diagnostika, projektová výuka, základní oborové didaktiky a souvislé praxe na FCŠ Pedagogická diagnostika: orientace v diagnostických činnostech učitele, obeznámení se specifickými metodami práce se zjištěnými informacemi o dítěti, individuální plány atd. Projektová výuka: autentické učení individualizace a diferenciace činností v projektu akceptování rozmanitých učebních stylů žáků nevylučující přístupy k dětem akcent na pozitivní hodnocení Oborové didaktiky: důraz na rozmanitost výukových strategií „dětem na míru“ individualizace a diferenciace práce s kurikulem vzdělávacích oblastí Souvislé pedagogické praxe: úkoly orientované na reflexi „dobré praxe školy pro všechny“ analýza speciálních potřeb dětí ve třídě, kde student praktikuje diferenciace a individualizace ve vyučovacích pokusech

5. ročník: Aktuální otázky pedagogiky - reflexe praxe 1. směr: Při zadávání instrukcí na Souvislé pedagogické praxe chceme nově pokrýt téma inkluze: jednak z hlediska promyšlenosti „vzorových“ příprav studentů na vyučování, jednak prostřednictvím studie situace ve třídě (škole), kterou by studenti zpracovali s použitím pozorovacího archu Rámec pro hodnocení inkluzivního prostředí, a to ve 4. i 5. ročníku.

5. ročník: Aktuální otázky pedagogiky - reflexe praxe 2. směr: Tematické workshopy s odborníky k jednotlivým otázkám realizace vzdělávací inkluze: Vytváření inkluzivního prostředí ve škole – možnosti, podmínky a organizace velké školy (s ředitelem školy) Málotřídní škola pro všechny – zkušenosti a inspirace (s ředitelkou málotřídní venkovské školy) Práce s dětmi s výchovnými problémy – pohled školního psychologa Práce s talentovanými žáky – pohled třídní učitelky Využití portfolia pro individuální rozvoj každého žáka Jak napsat úspěšný grantový projekt pro potřeby „Školy pro všechny“

Závěrem: Profesní kompetence budoucích učitelů musí více směřovat k porozumění inkluzivní/integrativní pedagogice tak, aby svým žákům v praxi uměli vytvořit bezpečné klima a volit podporující strategie výuky, jimiž by přispívali k rozvoji všech svých žáků. Proto je nutné postupně měnit obsahy jak teoretických, tak i praktických disciplín studia, nejlépe v jejich vzájemném propojení.

Děkujeme za pozornost a hezký den POSTŘEH: Vzdělávací inkluze je tam, kde není vidět.