Hledání - editace Přepnu se do báze, ve které budu hledat (zatím pouze báze autorit a záznamů) Každý zpracovatel může editovat pouze záznamy svého ústavu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Olomouc, únor 2012.
Advertisements

Import citací z WOS do klienta ARL. Postup 1.Z nabídky Funkce vybereme Správce připojení, zkontrolujeme, zda máme v aktuálních databázích cav_wos, cav_woscit,
Rychlejší ovládání počítače
Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Tutoriál 3. ledna 2013.
F ORMULÁŘE V A CCESSU. K ČEMU JSOU FORMULÁŘE UŽITEČNÉ Formuláře slouží především k jednoduchému způsobu zobrazení a úpravě dat. Je možne zobrazovat hodnoty.
Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika Pavel Pitaš Miloš Jirčík.
X EXEL.
Textový procesor Open Office, Writer STAVOVÝ ŘÁDEK
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Záložky, křížové odkazy, hypertextové odkazy
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: Charakteristika programu UCTO - obsluha Prezentace - powerpoint ing. Květoslava Plechatá.
Textový procesor Open Office, Writer VLOŽENÍ POLE
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
Hromadná korespondence
Power Point– pracujeme se snímky
VY_32_INOVACE_In 6.,7.17 PowerPoint – snímky
Odkazování autorit autorů KDY odkazuji: Pokud autor používá různé formy jména provdané autorky přejmenovaní autoři.
Přechod na verzi 18 systému Aleph – školení klienta.
Excel – editace ( formát ) buněk
Průzkumník Program pro práci se soubory. Otevření Buď přímo na ploše, nebo otevřít libovolnou složku (např. dokumenty) a kliknout na záložku „složky“.
Zakládání dodavatele 1. i 2. úrovně - obsah 1.Obsah 2.Obecné zásady 3.Seznam dodavatelů – jak rozeznat, jestli má ústav připojený svůj záznam dodavatele.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Vyhledávání souborů VY_32_INOVACE_10_1_11_AP.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_17.
Tutoriál Vyhledávání v obchodních databázích Business Source
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Autoritní údaje v záznamu výběr nové autority z rejstříku (ikona nebo SHIFT+F4) kurzorem v propojovacím poli SHIFT+ F4.
ARL – web formuláře přihlášení. ARL – web formuláře vstupní obrazovka Vytvoření nového záznamu LIMITY zobrazení DATA.
Seznámení s ALEPHEM Klient pro přístup zpracovatelů WWW přístup pro uživatele WWW služby.
Psaní do buňky Klikneme na buňku → označí se → → můžeme začít do buňky psát.
ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vyhledat záznamy: rok sběru, ústav,RIV, typ dokumentu J Košík, tisk Vyhledat záznamy podle systémových čísel Vyhledat své neodeslané záznamy.
Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání (liší se podle báze)
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
AUTORITY Autoři Konference. Autoři - webovský formulář Pravidla  Web formuláře: nejdříve ověříme, jestli autor už v rejstříku je – vybereme ho z rejstříku.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Vyhledání autorit jednotlivých oddělení V klientovi si zvolíme autoritní bázi cav_un_auth, dáme scan, do scan indexu „oddělení autora“ a do vyhledávacího.
Kopie záznamů s daty Aktuální rok sběru: Zpracovatel pouze kopie záznamů svého ústavu ve formuláři (doporučujeme) v klientu U záznamů již odevzdaných:
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
KLIENT školení pro pokročilé Duben Klient - program Nahrání klienta, sériové číslo Poplatky od června, celoroční? –(v červnu bude splátka za rok.
© 2012 Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena. Přidání kontaktu Seznam kontaktů vám zjednodušuje komunikaci a umožňuje zjistit stav a kontaktní.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
ArchiCAD nástroj Střecha 2
Albertina a Report Mgr. Libuše Simandlová
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL
ArchiCAD nástroj Sloup
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
ANOPRESS Databáze TAM TAM
APLIKACE OctopusPro - Hlídač LV
ArchiCAD nástroj Dveře
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
AUTORITY Autoři Konference.
Transkript prezentace:

Hledání - editace Přepnu se do báze, ve které budu hledat (zatím pouze báze autorit a záznamů) Každý zpracovatel může editovat pouze záznamy svého ústavu Vyhledávací techniky SCAN, BROWSE, Jednoduché vyhledávání

Hledání – SCAN - 1 Př. Hledání autorů, jejichž příjmení je „Kadlec“. Systém nás nastaví na záznam, jehož název na tento termín začíná

Hledání – SCAN - 1 Př.:Výběr konferencí, v jejichž názvu je termín Chromatography, který je na kterémkoliv místě názvu.

Konkrétní záznamy

Opravíme v autoritě

Oprava se projeví v záznamech

Chromatography má o záznam víc

SCAN – kompletní termín Př.:hledáme-li dokument podle názvových údajů s počátečním termínem ´jar´ a s označením Kompletní termín, systém nás nastaví na záznam, jehož celý název na tento termín začíná. Pokud nezaškrtnu, tak se vyhledají všechny záznamy, kde v názvu je slovo začínající na „jar“

SCAN – porovnání Př.:chromatography

Jak se dostanu ke konkrétnímu záznamu

Pokud dvakrát klikneme na některý výraz, zobrazí se nám v prvé části obrazovky konkrétní záznamy. Př. Hledáme záznamy pana Cimrmana

Chceme-li vyhledat záznamy od více autorů, označíme si jejich termíny (jména) kliknutím. Tím se nám jejich jména zapíší do spodního okna označeného Vybrané a v šedém čtverečku vedle autora se zapíše hvězdička. Hledání záznamů (cimrman-1, cincibuch –11) Mazání termínu Zobrazení dalších záznamů

Záznamy autorů Cimrman + Cincibuch (1+11=12) Našlo se 12 záznamů, v pravém okně je záznam, na kterém je kurzor

Jednoduché vyhledávání Jednoduché vyhledávání vyhledá odpovídající konkrétní záznamy. Př. Hledám záznam, kde je v názvu slovo „jar“

Jednoduché vyhledávání – zkrác. Př. Hledám záznam, kde je v názvu slovo začínající „jar“

Jednoduché vyhledávání - limity Omezení vyhledávání na určitou skupinu záznamů. Př. Záznamy BFU-R, rok sběru 2006

Jednoduché vyhledávání

BROWSE “ Při vyhledání se nastaví na první záznam, který vyhovuje vyhledávacímu termínu a další zobrazí podle abecedního uspořádání termínu (podobně jako Scan). Zobrazuje vyhledané záznamy, ve kterých se termín vyskytuje jednotlivě (podobně jako Jednoduché vyhl.).

BROWSE – kompletní termín “ Záznamy, jejichž název začíná „jar“

EDITACE Do režimu editace se dostaneme pomocí ikonky (abI), čímž se aktuální záznam, na kterém právě stojíme zobrazí v hlavní obrazovce MARC Editoru. Editace více záznamů Nový záznam

MARC-EDITOR editace

Přidání, mazání tágu, subtágu

Funkční klávesy CTRL-C, Ctrl-V, Ctrl-X – kopírovat, vložit, vyjmout Hledání textu, tagu

Nastavení editoru Ctrl+U Ponechá ve formuláři jen vyplněné tágy(subtágy)

MARC-EDITOR editace textu Editace (F3, ESC) Přepínání mezi „zoom oknem“ a záznamem F3, ESC

Editace polí 4xx a 7xx pomocí doplňkové obrazovky nebo dotažením linkovaného záznamu shift+F4

SHIFT+ F4

2x kliknu

Editace polí 7xx – výběr z autorit

MARC-EDITOR kódované údaje Přepínání mezi zkratkou a textem CTRL-R

MARC-EDITOR zobrazení

EDITACE více záznamů Záznam na kterém stojíme, přidáme do seznamu tak, že klikneme na ikonku. Vybereme další záznam, klikneme na ikonku. Pak zavoláme MARC editor. V seznamu záznamů jsou námi vybrané záznamy.

Mazání záznamu