KREVETY
Krevety Bezobratlí živočichové Velmi citliví na změny podmínek jako např.vysoké hodnoty NO3-, přípravky s obsahem Cu... Řasožraví živočichové Optimální teplot.podmínky 23- 28°C Velice citlivé vůči těžkým kovům Průměrný věk kolem 3 let Pravidelné svlékání krunýře Části kostry pospojovány klouby Srdce je umístěno v hlavě
Rozdílnost Samička: větší než sameček-5cm Dále ji lze poznat podle produkce vajíček Oplodněná vajíčka nosí pod tělem u zadních nožiček a po vylíhnutí potřebují v larválním stadiu mořskou vodu Sameček : menší-asi 3,5 cm
Cardinica japonica Patří mezi největší krevety Samice nosí vajíčka pod trupem, u zadních nožiček 4-6 týdnů 3 řady červených teček na bocích- u samiček je prostřední řada tvořena čárkami Všežravec-požírá řasy, rostliny, živočišné zbytky, štětičkovou řasu Rády se shlukují Velice čilí živočichové
Trpasličí krevety Pochází z Afriky, Asie a pacifických ostrovů Likvidace řas-čistí listy rostlin Samička živorodka=gupka Zelená: mění barvu, samičky s vajíčky mají sytě zelenou barvu- i vajíčka samotná Pruhovaná: variabilní zbarvení, bílý pruh na zádech, špatně rozeznatelné pohlaví Červené, fialové: Red chery, Red fire
Red chery Druh trpasličí krevety Tyto krevety se v akváriích dobře množí Samičky jsou sytě červené, samečci jsou obvykle vybledlí Samičky produkují vajíčka v šíji-nažloutlá podélná skvrna Skvrna mizí ve chvíli, kdy se pod zadečkem objeví oplozená vajíčka
Zajímavosti V Japonsku je chov barevných mutací miniaturních krevet téměř národním sportem V Korálovém moři v hloubce 3,2 km žijí krevety kolem otvoru, z něhož se valí voda o teplotě a 407°C a přitom okolní voda má pouze 2°C Čistí rybí tělo-mezi šupinami, v ústní dutině mezi zuby... Nejrůznější životní partneři-např. hlaváč-kreveta vybuduje noru a hlaváč díky lepšímu zraku varuje krevetu před nebezpečím
Fabrika na krevety Rybáři vyloží nalovené krevety a odveze ihned ke zpracování. Krevety se promyjí sladkou vodou (zbaví se písku a nečistot), přesypou se do plastikové bedničky a jdou do kotle i s ní Po dvou hodinách muži vyvařené krevety vytáhnou z kotlle a rozprostřou na velkých sítech, čímž se připraví na uzení Teplota v udírně se pohybuje kolem sedmdesáti stupňů Hotové uzené krevety se sesypou na zem a koštětem nametou do rohu
Zdroje: www.moje-akvarium.net www.sweb.cz/maniakva/japonica.htm www.krevety.wz.cz www.national-geographic.cz
Zukalová Marie Jelínková Ilona Slámová Jarka Hložková Bára ...A to je vše