Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBOJŽIVELNÍCI TŘÍDĚNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBOJŽIVELNÍCI TŘÍDĚNÍ."— Transkript prezentace:

1 OBOJŽIVELNÍCI TŘÍDĚNÍ

2 TŘÍDĚNÍ OBOJŽIVELNÍKŮ
1. OCASATÍ Mají protáhlý trup a ocásek Patří sem mloci a čolci 2. BEZOCASÍ Mají tělo bez ocásku (ve stádiu pulce odpadá) Patří sem všechny žáby

3 OCASATÍ – MLOK SKVRNITÝ
Mlok skvrnitý je nejrozšířenější evropský zástupce čeledi mlokovitých. Má krátké končetiny, poměrně dlouhý a silný ocas a malou hlavu se zakulacenou tlamou a vypouklýma očima. Dospělý jedinec je dlouhý cm. Nejčastěji se objevují mloci s černě zbarveným tělem se žlutými skvrnami nebo pruhy – ochrana a varování. Pohlaví se od sebe zbarvením neliší. Obývá výhradně vlhká prostředí. Vyhledává především podhorské lokality. Žije nočním způsobem života, přes den se ukrývá. Jeho potravou jsou nejčastěji žížaly, stonožky, drobný hmyz, pavouci, červi, slimáci aj., které usmrcuje vysoce účinným jedem. Mločí jed, který vyměšuje ze žláz za očima, není pro člověka příliš nebezpečný, pokud se však nedostane např. do očí, kde způsobuje silné pálení, ale menším živočichům může způsobit velké potíže. Jed ve větším množství pak může takového živočicha i zabít. Díky této schopnosti nemá téměř žádného přirozeného nepřítele, největším nebezpečím je pro něj člověk.

4 OCASATÍ - ČOLEK OBECNÝ Čolek obecný je cm velký obojživelník. Samec je větší, dosahuje velikosti maximálně 10 cm, samice bývají menší. Je nejběžnějším druhem čolka v ČR. Čolek obecný má pohlavní dimorfizmus, odlišné zbarvení pro samečka a samičku. Jeho potravu na souši tvoří drobný hmyz (brouci), larvy hmyzu, pavouci, svinky a malí červi, dešťovky a plži. V časném předjaří mohou hlavní potravu tvořit vajíčka skokana hnědého. Žije v listnatých lesích, parcích, na loukách, v děrách a v mechu. Rozmnožuje se na menších vodních nádržích, lesních rybníčcích a v kalužích.

5 DALŠÍ DRUHY OCASATÝCH Velemlok obrovský
Axolotl mexický albín Výskyt: Mexická jezera Dorůstá: 30 cm Potrava: patentky, ryby, hmyz, dešťovky, plži, kousky masa Zůstávají v larválním stadiu po celý život. Až 1,5 m dlouhý. Žije v horských potocích Japonska. Chytá žáby, pulce i ryby a někdy také své potomky. Čolek ohňobřichý Výskyt: Čína... Dorůstá: 12 cm Potrava: patentky, škrábané maso, krmiva pro akvarijní ryby Lze chovat i v akváriu, rybkám neškodí

6 POUŽITÉ ZDROJE Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Mlok skvrnitý - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Zuřivý čolek: [online] [cit ]. Zuřivý čolek, Čolek obecný:. Dostupné z WWW: < Hra-na-prince-prirody-celoskolni: [online] [cit ]. Hra-na-prince-prirody-celoskolni:. Dostupné z WWW: < BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. BioLib - Salamandra salamandra (mlok skvrnitý) - Obrázek:. Dostupné z WWW: < Wikipedia, la enciclopedia libre: [online] [cit ]. Archivo:Fire salamander March 2008b.jpg - Wikipedia, la enciclopedia libre:. Dostupné z WWW: < Danciny's graphic presentation: [online] [cit ]. Danciny's graphic presentation:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Čolek obecný - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Biologie - poznávání - Hlavní stránka: [online] [cit ]. Obojživelníci - Obojživelníci - Ocasatí - Velemlok obrovský Andrias maximus):. Dostupné z WWW: < ZOOPET SENDY - Import - Export: [online] [cit ]. ZOOPET SENDY - Import - Export:. Dostupné z WWW: < Hilltop Haven Animal Rescue: [online] [cit ]. Axolotl | Hilltop Haven Animal Rescue:. Dostupné z WWW: < Mezi stromy: [online] [cit ]. Plazi a obojživelníci:. Dostupné z WWW: < Rajce.net | místo pro vaše fotografie: [online] [cit ]. Kolibos | Obojživelníci – rajce.net:. Dostupné z WWW: < BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. BioLib - Rana temporaria (skokan hnědý) - Obrázek:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 7. Olomouc : PRODOS, s.


Stáhnout ppt "OBOJŽIVELNÍCI TŘÍDĚNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google