Úvod do účetnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Daňová evidence příjmů a výdajů
Advertisements

Základní nástroje a metody vedení účetnictví pro podnikatele
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Úvod do podnikových financí
Účetnictví.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
Rozvaha.
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Základy účetnictví 4. přednáška.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Sociální ekonomika a účetnictví v sociálních podnicích „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ Vzdělávací.
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
Téma č. 1: Základy metodologie účetnictví II.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Doklady.
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Základy účetnictví 3. přednáška.
Právní úprava účetnictví, dokumentace „5“
Základy účetnictví 1. přednáška.
[Pařížská 15, Ústí nad Labem]
Rozvahové a výsledkové účty
Jednoduché účetnictví
Účetní technika.
Finanční výkazy obchodních společností
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Účetnictví a rozbory I Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. katedra veřejné ekonomie (dveře 525) Tel.:
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Úvod k účetnictví ÚSC.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_241_TÉMA_ Právní charakter účetnictví, základní pojmy Název školy Masarykova střední.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Účtová třída 4 Účtová skupina 49 Účet 491
Daňová evidence Bilanční právo
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
Dopady změn směnných kurzů
Podnikohospodářské techniky postupu
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Princip účtování.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Úvod do účetnictví

Definice účetnictví Písemné zaznamenávání informací o hospodářských jevech v peněžních jednotkách

Písemné = napsané rukou nebo zapsané na PC s možností tisku Podmínky – zápis nelze dodatečně upravit, je trvalého charakteru, nelze zápisy antidatovat Hospodářský jev = skutečnost, která nastala v podniku a která měla vliv na stav aktiv, pasiv, nákladů nebo výnosů Peněžní jednotky = v českých korunách Cizí měnu je nutné přepočítat kurzem na Kč Hodnoty množství je nutné přepočítat na Kč cenou za měrnou jednotku

Předmět účetnictví Zachycení informací o: Aktivech Pasivech Nákladech Výnosech Hospodářském výsledku

Aktiva Pasiva zachycena v Rozvaze je to majetek podniku vyjádřený v Kč je to kapitál podniku nebo-li zdroj krytí majetku podniku vyjádřený v Kč

Náklady Výnosy Hospodářský výsledek zachyceny ve Výkazu zisku a ztráty je to spotřeba výrobních činitelů vyjádřená v Kč Výnosy je to výkon podniku vyjádřený v Kč (nejčastěji jsou to tržby za prodej výrobků, služeb, zboží, dl.majetku) Hospodářský výsledek výsledek hospodaření podniku HV < 0 ……… ztráta HV > 0 ……… zisk HV = 0

Důvody vedení účetnictví Průkazní materiál při soudním řízení Podpora paměti podnikatele Informace pro společníky, stát, zaměstnance, banky, … Podklad pro daňová přiznání

Právní normy Základní právní předpisy Zvláštní předpisy  

Základní právní předpisy Zákon o účetnictví Vyhláška MF Opatření MF Účetní standardy

Zvláštní předpisy Zákon o obchodních korporacích Zákon o dani z příjmu Zákon o dani z přidané hodnoty Zákoník práce Zákon o dani silniční Atd.

Vnitropodnikové směrnice Směrnice podniku, které specifikují vedení účetnictví s ohledem na konkrétní podmínky daného podniku Tvorba směrnic je dána zákonem Vytváří si ji a schvaluje každá účetní jednotka sama

Obsah vnitropodnikových norem Účtování zásob Způsob odepisování Oceňování Účtový rozvrh Dokladové řady Oběh dokladů Podpisové vzory Inventarizace Použití kurzů Atd.

Účetní zásady Jsou dány Zákonem o účetnictví Nedodržení vede k chybnému vedení účetnictví Nesprávnému vykazování aktiv a pasiv Nesprávnému vykazování nákladů a výnosů Nesprávnému stanovení HV a z něj vyměřené daňové povinnosti Sankce ze strany FÚ Ztráta důvěryhodnosti pro dodavatele, odběratele, zaměstnance, banky, státní organizace atd.

Úplnost – pokud jsou zaúčtovány všechny hospodářské operace, jsou zaevidovány všechny doklady Věrnost - pokud evidovaný stav v účetnictví a skutečný stav spolu souhlasí, tj. účetnictví věrně zobrazuje skutečnost Správnost – pokud je účetnictví vedeno v souladu s právními předpisy Průkaznost – pokud jsou všechny účetní informace podloženy účetním dokladem 

Účetní období Kalendářní rok Trvá 12 měsíců, začíná 1.1. a končí 31.12 téhož roku Hospodářský rok trvá 12 měsíců, začíná libovolný den v roce Nutný souhlas FÚ např.: 1. 4.2012 – 31. 3. 2013 Bilanční kontinuita – konečný stav tohoto roku je stejný jako počáteční stav následujícího roku

Zodpovědnost za vedení účetnictví – účetní jednotka si za své účetnictví zodpovídá sama, bez ohledu na to, kdo ve skutečnosti účetnictví vede (zaměstnanec, externí firma, sám majitel) Věcná a časová souvislost – náklady a výnosy se účtují do období, s nímž věcně a časově souvisí

Vedení hospodářských operací 2 ZPŮSOBY VEDENÍ Účetnictví Všechny právnické osoby (PO) Některé fyzické osoby (FO) FO, která má zákonem stanovený obrat (příjem peněz) FO, která je zapsaná v Obchodním rejstříku FO, která vede účetnictví dobrovolně Daňová evidence Fyzické osoby, které nevedou účetnictví Nemají zákonem stanovený obrat Nejsou zapsané v obchodním rejstříku Nevedou účetnictví dobrovolně

Výpočet hospodářského výsledku V účetnictví: HV = Výnosy – Náklady V Daňové evidenci: HV = Příjmy – Výdaje Náklad spotřeba výrobních činitelů vyjádřená v Kč Výnos výkon podniku vyjádřený v Kč (nejčastěji jsou to tržby za prodej výrobků, služeb, zboží, dl.majetku) Příjem nárůst peněžních prostředků (v pokladně, v bance) Výdaj úbytek peněžních prostředků (v pokladně, bance)

Práce s učebnicí Úloha 1.2.

Klasifikace účetnictví Finanční účetnictví Opírá se o Zákon o účetnictví, účtuje operace, které se staly, účetní operace se zachycují jen v peněžních jednotkách, dodržuje se podvojnost Manažerské účetnictví Vychází z potřeb podniku, může účtovat i plánované operace, účetní operace lze zachytit i v měrných jednotkách, nemusí být podvojnost Vnitropodnikové účetnictví (UCE uvnitř podniku) Rozpočty (plánování příjmů a výdajů) Kalkulace (tvorba cen)