Roční analýza růstu evropské ekonomiky © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Evropa 2020 Integrované směry
Lisabonská strategie a maďarská politika zaměstnanosti László Kordás 29. duben 2006 Balatongyörök.
Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
Nová směrnice o energetické účinnosti
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Zpráva o realizaci NPR v roce 2013 a Příprava NPR 2014 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Úřadu vlády.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Facility management ČSN EN
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Soustava veřejných rozpočtů II.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Ruská federace x WTO a OECD
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Politika pracovního trhu
Sociální zabezpečení v EU
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Roční analýza růstu evropské ekonomiky © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 33 Roční analýza růstu – Annual growth survey (AGS) Na základě Strategie Evropa 2020 hodnotí hlavní ekonomické výzvy a navrhuje opatření pro jejich řešení. Je podkladem pro zasedání jarní Evropské rady. Soustřeďuje se na klíčová opatření pro strategii Evropa 2020 zahrnující tři hlavní oblasti: makroekonomické předpoklady pro růst mobilizace pracovního trhu a vytváření pracovních příležitostí opatření na posílení růstu Z toho EK klade důraz na 10 prioritních aktivit

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Výsledky AGS: Úroveň a růst HDP

Výsledky AGS: HDP a zaměstnanost EU 27

Výsledek AGS: Makroekonomická nerovnováha

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 Deset prioritních aktivit Makroekonomické předpoklady pro růst 1. Uplatňování přísné fiskální konsolidace 2. Náprava makroekonomické nerovnováhy 3. Zajištění stability finančního sektoru Mobilizace pracovních trhů a vytváření pracovních příležitostí 4. Zatraktivnění práce 5. Reforma penzijního systému 6. Zařazení nezaměstnaných na pracovní trh 7. Vyvažování bezpečnosti a flexibility Opatření na posílení růstu 8. Využití potenciálu jednotného trhu 9. Pobídky pro financování růstu soukromým kapitálem 10. Nákladově efektivní přístup k energii

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 1. Uplatňování přísné fiskální konsolidace  Nepřipustit, aby růst veřejných výdajů přesáhl míru střednědobého vývoje růstu HPD.  Prioritou mají být výdaje podporující udržitelný růst – výdaje na výzkum a inovace, vzdělávání a energetiku.  Programy stability nebo konvergenční programy budou založeny na reálných prognózách růstu a příjmů.  ČS by měly stanovit plán výdajů a rozsáhlá opatření, která hodlají přijmout s cílem odstranit nadměrné schodky svých rozpočtů.  Některé ČS budou muset případně zvýšit daně (nepřímé daně podporují růst účinněji než daně přímé a před zvyšováním daňových sazeb je vhodnější upřednostnit rozšíření daňového základu).  Je třeba zrušit neoprávněné dotace.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 9 2. Náprava makroekonomické nerovnováhy  ČS, které se potýkají s vysokými schodky běžného účtu a s vysokou mírou zadluženosti, by měly představit konkrétní nápravná opatření - např. prostřednictvím přísné a trvale zdrženlivé mzdové politiky, včetně revize valorizační doložky v systémech vyjednávání.  ČS, které mají vysoké přebytky běžného účtu, by měly zjistit důvody trvale slabé poptávky a začít je řešit – např. prostřednictvím větší liberalizace odvětví služeb a zlepšením podmínek pro investice.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu Zjištění stability finančního odvětví  Nezbytná je restrukturalizace bank, aby se zabezpečila finanční stabilita a podpořilo se poskytování úvěrů reálné ekonomice.  Banky budou nuceny, aby postupně upevňovaly svou kapitálovou základnu a zlepšovaly svou schopnost odolat nepříznivým otřesům.  V roce 2011 bude v celé EU v zájmu zhodnocení odolnosti bankovního odvětví proveden další zátěžový test.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu Zatraktivnění práce  ČS by měly prioritně osvobozovat trh práce od daní, aby se povzbudila poptávka po pracovních silách a byl vytvořen růst.  Nutné je zaměřit se na systémy daňových zvýhodnění, flexibilní organizaci práce a zařízení péče o děti, aby se usnadnila účast druhých výdělečně činných partnerů na pracovním trhu.  Usilovněji se musí omezovat nenahlášená práce.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu Reforma penzijního systému  Zvýšení hranice věku odchodu do důchodu a přizpůsobit ji naději dožití.  Omezení dřívějších režimů předčasného odchodu do důchodu.  Využití cílených pobídek pro zaměstnání starších pracovníků a podporu celoživotního učení.  V oblasti svých národních systémů důchodového zabezpečení nepřijímat opatření, která by ohrozila jejich dlouhodobou udržitelnost a přiměřenost jejich veřejných financí  Komise přezkoumá směrnici o penzijních fondech a představí nová opatření v návaznosti na zelenou knihu o důchodech, jež byla vydána v roce 2010.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu Zařazení nezaměstnaných na pracovní trh  Návrh časově omezených podpůrných dávek pro nezaměstnané, které by motivovaly k práci či pobídky k vykonávání samostatně výdělečné činnosti atd.  Členské státy musí zajistit, aby se vyplatilo pracovat, a to prostřednictvím lepší provázanosti mezi výši daní z příjmů (zejména v případě nízkých příjmů) a dávkami pro případ nezaměstnanosti.  Členské státy musí přizpůsobit své systémy pojištění v nezaměstnanosti vývoji v hospodářství, aby byla posílena ochrana v dobách hospodářského růstu.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu Vyvažování bezpečnosti a flexibility  ČS by se měly postarat o to, aby nově přijatí pracovníci obdrželi častěji smlouvu na dobu neurčitou, nikoliv smlouvu na dobu určitou či nejistou smlouvu.  ČS by měly usnadnit režimy uznávání odborných kvalifikací, aby se usnadnil volný pohyb občanů, pracovníků a výzkumných pracovníků.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu Využití potenciálu jednotného trhu I.  Všechny ČS by měly v plné míře provést směrnici o službách.  ČS by měly zjistit a odstranit neoprávněná omezení týkající se svobodných povolání (např. kvóty a jiné restrikce) a také omezení týkající se maloobchodního průmyslu (např. nepřiměřená omezení otevírací doby obchodů a rozdělení na zóny)  V roce 2011 navrhne EK opatření na odstranění rozdílů uvnitř jednotného trhu, které v rámci elektronického obchodu vyplývají ze zeměpisné polohy.  Komise rovněž navrhne evropský rámec upravující duševní vlastnictví, neboť je to klíčové pro další rozvoj jak elektronického obchodu, tak i digitálních technologií.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu Využití potenciálu jednotného trhu II.  Komise bude usilovat o ukončení rozvojového kola z Dohá a pokročí v jednání o dohodách o volném obchodu s nejdůležitějšími partnery (Indií, Kanadou a sdružením Mercosur).  Komise s nejdůležitějšími partnery zintenzívní sbližování právních předpisů a zvýší symetrii v přístupu na trh veřejných zakázek v rozvojových zemích a velkých rozvíjejících se tržních ekonomikách.  V roce 2011 budou navrženy právní předpisy, které umožní rychlé a interoperabilní stanovování norem, včetně norem upravujících informační a komunikační technologie.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu Využití potenciálu jednotného trhu III.  Je třeba odstranit daňové zacházení, které znevýhodňuje přeshraniční obchod či investice.  V roce 2011 navrhne EK opatření na modernizaci systému DPH, zavedení společného konsolidovaného základu daně z příjmů právnických osob a rozvoje koordinovaného evropského přístupu ohledně zdanění finančního odvětví.  Součástí opatření v oblasti zdanění je také snížení daní v rámci pracovního trhu na nezbytné minimum a přepracování evropského rámce o zdanění energie v souladu s cíli, které hodlá EU dosáhnout v oblasti energie a klimatu.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu Pobídky pro financování růstu soukromým kapitálem  Komise vypracuje návrhy týkající se dluhopisů projektů EU s cílem spojit veřejné a soukromé finanční prostředky, které by prioritně financovaly oblast energie, dopravy a IKT.  EK vypracuje návrhy s cílem umožnit fondům rizikového kapitálu zřízeným v jednom z členských států působit bez omezení kdekoli v EU a odstranit přetrvávající daňové překážky, které ztěžují přeshraniční aktivity, aby se usnadnil malým a středním podnikům a inovativním nově založeným společnostem přístup k finančním prostředkům.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu Nákladově efektivní přístup k energii  ČS musí urychleně a v plné míře provést třetí energetický balíček týkající se vnitřního trhu.  ČS musí urychlit provádění opatření na zvýšení energetické účinnosti.  V roce 2011 navrhne EK iniciativy s cílem posílit skutečnou integraci dopravní, energetické a telekomunikační infrastruktury na jednotném trhu.  Komise v současnosti vypracovává normy platné pro celou EU týkající se energeticky účinných výrobků, které mají podpořit rozvoj trhů z inovativními výrobky a technologiemi.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 20 Zajištění realizace aktivit  Evropská komise navrhla, aby se Evropská rada dohodla, že členské státy 10 prioritních aktivit budou realizovat.  Předpokládaný další vývoj v rámci Evropského semestru: 1. fáze implementace Evropského semestru – Roční analýza růstu 15. února 2011Rada pro finanční a hospodářské záležitosti 28. února 2011Rada pro energetiku 7. března 2011Rada pro zaměstnanost 9. – 10. března 2011Rada pro konkurenceschopnost 14. března 2011Rada pro životní prostředí 15. března 2011Rada pro finanční a hospodářské záležitosti 21. března 2011Rada pro všeobecné záležitosti 24. – 25. března 2011Evropská rada (přijetí závěrů)

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 21 Zajištění realizace aktivit 2. fáze implementace Evropského semestru 21 Polovina dubna 2011Členské státy předloží své finalizované národní programy reforem a stabilizační/konvergenční programy Květen/červen 2011Komise představí své návrhy 6. června 2011Rada pro zaměstnanost 15. června 2011Rada pro finanční a hospodářské záležitosti 24. června 2011Evropská rada

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 22 Použité zdroje Sdělení Komise: „Roční analýza růstu: jak uceleně reagovat na krizi“. Příloha I. - Zpráva o pokroku při provádění strategie Evropa 2020 Příloha II. - Makroekonomická zpráva Příloha III. - Společná zpráva o zaměstnanosti Webové stránky Evropské komise: Strategie Evropa 2020 Tisková zpráva: Roční analýza růstu

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 23 Děkuji za pozornost Martina Kopečková Ministerstvo průmyslu a obchodu Na Františku 32, Praha 1