Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV 26.10.2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jiří Vorlíček, LF MU Brno
Advertisements

O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Zákon o sociálních službách
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
DOBROVOLNÍCI V HOSPICI
DUCHOVNÍ POTŘEBY PACIENTŮ
Nemocnice Nové Město na Moravě duchovenská služba Vojtěch Hrouda.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Problematika eutanázie
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Rodinné potřeby a ekonomika
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Seminář kurzů Alfa Praha Příprava a péče o kvalitní tým kurzu.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Model transkulturní péče
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Modely obecně. Co je model? Použití v každodenním životě Něco, co není skutečné, ale má ke skutečnosti velice blízko Např. umělohmotné modely letadel.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Skupinová dynamika.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
BIOGRAFIE 2016 Projektové domy
Zpráva ze setkání hlavních sester států EU Lucembursko, Mgr. Veronika Di Cara.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Konference Aeduca 2011 OSOBNOSTNÍ ROZVOJ V SOUVISLOSTI S ODVAHOU, MOTIVACÍ A ZÁJMEM USPĚT NA TRHU PRÁCE Barbora Novotná Březovská.
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
ÚSKALÍ SPOLUPRÁCE S RODINOU KLIENTA ,JIRKOV PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Kolpingova rodina Smečno
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Úvod do psychologie
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Transkript prezentace:

Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV

Důsledky chronických nevyléčitelných onemocnění- role „týmové komunikace“ Proč MDT ? Jaký je jeho smysl ?? Obavy, úzkost, nedůvěra, deprese – role psychologa Bolesti, zvracení, slabost, duševní poruchy (i organický psychosy.)- fyzické symptomy – lékař Poruchy mobility, inkontinence, snížení soběstačnosti- sestra, pečovatel, rehabilitační pracovník Proměna sociálních rolí (ztráta zaměstnání, role v rodině, společnosti) - zvyšování závislosti, ztráta zájmů – dobrovolníci, sociální pracovník Otázka smyslu života, smyslu nemoci- spirituální i v užším smyslu pak náboženská problematika – duchovní Utrpení rodiny- většinou prožití přijímání dg. stejně, jako pacient, většinou ale posun ve fázi (viz. Kubler-Rossová)- celý tým

Praktické tipy? Komunikace- horizontálně i vertikálně v týmu Otázky ke zodpovězení: kde, kdy, jak pracovat týmově?? Proč? – reálný cíl péče Předpoklady jednotlivých pracovníků- profesionální personální práce a kritéria výběru personálu (cíle práce, komunikace, empatie, ochota ke vzdělávání…..)

Předpoklady účinné komunikace u zdravotníka: Nedirektivnost, úcta k nemocnému i jeho blízkým- „nesoudím, spíše radím“ Umění mlčet a aktivně naslouchat Překonání vlastní úzkosti a nejistoty- nejen z umírání Znalost problematiky, schopnost srozumitelné edukace- profesionalita Autenticita- schopnost vyjádřit svou účast- umění empatie (vcítění se) Schopnost týmové spolupráce, znalost a dodržování „společného cíle“ péče Stanovování reálných cílů péče

Setkávání MDT V DLBsH 1x týdně Nutno připravovat postupně tým na „validní „ diskuzi- otevřeně řešit problémy, neodmítat jakékoliv otázky, připustit i svou chybu nebo event. neznalost Výsledkem je „společný“ a „ společně přijímaný“ cíl !!

Monitoring (vedoucí pracovník) cílů a motivace členů týmu Vnímání osobních problémů, ochota k naslouchání Řešení chyb vysvětlením, snaha jít příkladem Každodenní práce, každý okamžik je důležitý- projeví se na práci s nemocnými! Vhodná profesionální supervize e vstupem „zvnějšku“ týmu

Co je zapotřebí k vytvoření MDT a co je zapotřebí k jeho udržení? Ekonomické předpoklady- vědomí smyslu jednotlivých odborností a prosazení jejich přítomnosti v týmu (HOD a 0024,005 kódy) Komunikace Profesionální personální práce Trpělivost a „hardliness“- nezdolnost

Není větší dar pro zdravotníka, než pracovat v kvalitním MDT Kvalitní tým ovšem především zná svůj cíl a umí jej dlouhodobě dodržovat!

Děkuji za pozornost