Psychologie dobrého spánku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Advertisements

do procesu nástupu a zajištění tvorby mléka zasahuje:
POTŘEBA ODPOČINKU A SPÁNKU
Jak na to, aniž bychom se zničili
Základní meditace pro začátečníky Hana Mikešová
Zdravý životní styl – pohyb a strava
MESIT – 8. květen MASÁŽE Jakub Mrva. Proč masáž? - patří mezi nejvhodnější metody regenerace sil po práci - pomáhá při nežádoucích stavech jako.
Projektový den s prvky OSV
Několik rad, jak si udělat život krásnější … Každ ẏ den běž na procházku s úsměvem na tváři.
Předtím než vám ukážu svou prezentaci o životu ve Vesmíru si uvědomte si, že nejsou vědecky potvrzené žádné informace ! ! ! ! !
Posun prezentace jde automaticky. Existuje něco, co vytvořil člověk, co se dá přirovnat ke kráse a dokonalosti přírody? Snad možná hudba? Tuto prezentaci.
Automatická prezentace Představte si, že Vám banka otevře účet s €, přitom je potřeba dodržet jen 2 pravidla.
Dokáže člověk vytvořit něco tak dokonalého jako je příroda ? …snad možná hudbu..
Jsem vděčný za to, že mohu vytvořit toto přání, protože to znamená, že nejsem chudý... Jsem vděčný za to, že mohu poslouchat štěkot psů na ulici a cítit.
SPÁNEK Šárka Blatná.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravý spánek
Existuje něco vytvořené člověkem, co se přibližuje kráse přírody? Možná hudba! Sound on. Slides advance automatically.
ZÁKON PŘITAŽLIVOSTI A VZTAHY
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
VY_32_INOVACE_PSYPS14860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Oceňování, vděčnost a zákon rozšíření a zákon rozšíření (Z knihy: Sanaya Roman Žít s radostí)
Dupo Dupo je optimistický, šťastný a spontánní Engendro. Obvykle zvládá několik činností současně.
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
SPÁNEK Ročníková práce Klára Jelínková 6.tř..
Psychologie štíhlé postavy
Hudba ABBA, Money, Money, Money Představte si, že Vám banka otevře účet s €, přitom je potřeba dodržet jen 2 pravidla.
Každý den jsme trochu starší…
VY_32_INOVACE_PSYPS15060ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Bylinná parní lázeň - FITODAR
Počasí, jak se říká, „že by psa do něj nevyhnal“. Tak jsme vyrazili na výlet. Kam? No přeci do Jindřichova Hradce v tomto vánočním období se.
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
LÉČIVÉ KOUPELE Přidejte se a začněte prodávat. Jak to funguje??? Koupíte produkty za zlomek ceny, prodáte je za vyšší cenu. (samozřejmě dostanete informace)
Cliccate per sfogliare. Jeden 92 roční malý, starý člověk, pěkně se učesal, oholil, oblékl a ráno v 8 hodin odešel do domova pro seniory. V Domově pro.
Potřeba spánku a odpočinku
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Bukovina Pyžamový den.
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Jak zahnat nudu? Autor: :D Datum: Web: Desatero proti nudě.
Zdravý Životní Styl Michal Burda.
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Ájurvéda a já ročníková práce srpen Óm Dhanvantaraje Namaha Děkuji všem učitelům, kteří mi ukazují cestu.
Jak překonat únavu VY_32_INOVACE_16_36.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ 
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Výchova ke zdraví TEMA: Denní režim ČÍSLO.
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Existuje něco vytvořené člověkem, co se přibližuje kráse přírody?
Předmět: Občanská výchova Ročník: 6. Tematický okruh: Péče o občana
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Režim dne I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Sebepoznání a sebepojetí
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Ergonomie práce na počítači
Každý den jsme trochu starší…
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
ORCHIDEJE Z VIET NAMU + RADY K TOMU Hudba : Ernesto Cortazar
Transkript prezentace:

Psychologie dobrého spánku Mgr. Jitka Nesnídalová www.JNESNIDALOVA.cz

Kvalitní spánek Považujete svůj spánek za kvalitní? Kolik hodin denně spíte? Stačí vám to? Máte pocit, že můžete mít kvalitnější spánek? Blahodárný spánek může změnit celý náš život

Co nefunguje? Usínání v napětí Žádný spánkový režim

Co funguje? Usínání v uvolnění Spánkový režim (22h. – 6h.) Choďte spát před desátou hodinou večerní, přičemž od devíti hodin se nevěnujte žádné činnosti vyžadující větší pozornost (například i sledování televize). Je to čas na zklidnění, na přípravu na prospěšný spánek. A stejně tak, jak pravidelně uléháte, tak také pravidelně vstávejte. Ať je víkend nebo všední den.

Pohyb Co takhle jóga před spánkem? Jogíni mají několik možností, jak z nekvalitně prožitého spánku učinit ten pro ně přínosný. Vedle jóganidry neboli „jógínského spánku“, při kterém je celý lidský organismus hluboce uvolněný, pouze vědomí si uchovává bdělost, existují dobré rady pro kvalitnější „běžný“ spánek.

Představivost Představivost těsně před usnutím v kolik hodin vstanete: Vizualizujte si ručičky hodin tam, kde je ráno chcete vidět…. Jiný příklad v rámci představivosti nabízí Srí Chimnoy: „Když jdete spát, snažte se také cítit, že jdete spát na dvacet čtyři hodin. I když vám potom hodiny řeknou, že jste spali tři nebo čtyři hodiny, vaše první myšlenka po probuzení by měla být, že jste spali dvacet čtyři hodin. Mysl dokáže přesvědčit vnější vědomí a vy tomu okamžitě uvěříte. Není to sebeklam, je to správné užívání vědomé mysli. Číslice dvacet čtyři má nezměrnou sílu. Okamžitě nám dává pocit pohodlí, ulehčení, potěšení, naplnění.“

Širší rozměr Deepak Chopra ve své další knize „Spokojený spánek“ vedle potřebné správné výživy, uvolňujících masáží, sžitím s biorytmy a dalších podnětných rad, zdůrazňuje, že pokud přetrvávají ve vašem životě spánkové obtíže, do kterých se samozřejmě počítá i nedostatek energie během dne, pak je zásadní položit si otázku: „Za jakým účelem jsem tady?“.... „Co mi přináší štěstí?....“ „Jak nalézt uspokojení v tom, co dělám?“ Jedině tak lze totiž dosáhnout životní, a tedy i spánkové harmonie…

Jóganidra jóganidra – jógový spánek 30 minut jóganidry vydá za tři až čtyři hodiny normálního spánku… Ať už při jóganidře usnete, nebo ne, po půlhodince se budete cítit skvěle. Tělo se zbavilo toxinů, odpočinulo si. Regenerační procesy se nastartovaly. Jakákoliv relaxační technika vám pomůže ke kvalitnímu spánku!

S plným žaludkem do postele nechoď! Alespoň 2 hodiny před spánkem nejezte a nepijte alkohol… Alkohol narušuje kvalitu spánku! Nepijte po 17 hod. nápoje, které obsahují kofein Raději si dejte nějaký uklidňující čaj (meduňka) nebo se také doporučuje teplé mléko

Klidová hodina před spaním Hodinu před spaním dělejte jen relaxační věci Nedívejte se na televizi nebo na cokoliv, co by vás rozrušovalo Poslouchejte příjemnou hudbu, přečtěte si příjemnou knihu, apod….

Vděčnost Řekněte si před spánkem, za co jste ve svém životě vděční Navodí vám to dobrý pocit Pokud se soustředíte na to, co máte, je vám dobře Pokud si v hlavě přemíláte, co nemáte, soustředíte se na nedostatek a nemáte z toho dobrý pocit

Poloha ve spánku Tělo se nejvíce uvolní, pokud jste na zádech. Při spánku na boku podložte hlavu polštářem, aby byla hlava v prodloužení osy těla. Pokud spíte na břiše, namáháte krční páteř a znesnadňujete si dýchání.

Co vám dělá dobře? Jaká teplota místnosti, ve které spíte, je pro vás ta pravá? Máte příjemné pyžamo? Máte rádi úplnou tmu? Máte rádi teplou koupel před spaním? apod….

Nenuťte se do spánku Pokud nemůžete spát, nenuťte se do spánku Pokud se nutíme, nevzejde z toho nic dobrého Máme v sobě totiž napětí Kvalitní spánek je vždy spojený s uvolněním Využijte ten čas k relaxaci

Děkuji za pozornost a přeji kvalitní spánek každý den