Burn-out A něco málo k relaxaci Workshop ELIXÍR 26.-27.1.2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Advertisements

Péče o seniora trpícího depresí
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Kamarádi :o) :o).
Masáže Liberec Svlečená 12 Liberec Tel:
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Přeji Ti sílu všech živlů
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
Proč je důležité studovat Principy
Dýchací soustava- mechanika dýchání
Nervová soustava.
Příprava družinových schůzek RK Bajkonur Domácí příprava (nebo ve škole, v buse, atd.....) Kvalita schůzky přímo závisí na tom, jak je připravená.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Myšlenkové základy skautingu
Imaginace.
Jak vést diskuzi Zásady – rady - nebezpečí Výhody diskuze Společné dopracování se výsledku Společné dopracování se výsledku Odstranění pochybností a.
SPÁNEK Ročníková práce Klára Jelínková 6.tř..
Jak pozvat lidi, aby přišli na EXIT klub? Pozvání lidí pozvání je jeden z nejnáročnějších úkolůpozvání je jeden z nejnáročnějších úkolů začátky jsou.
Psychohygiena učitele
Technická, taktická a psychologická příprava
Dýchací soustava II.
Zlatá lilie – Mazaskazi Wanča
1. oddíl skautů a vlčat Slavkov
Prezentace 5 lekcÍ MUZIKOTERAPIE Mgr. Bc. Svatava Drlíčková
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Každý den jsme trochu starší…
VY_32_INOVACE_PSYPS11460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Dopis od Boha.
Regulace úzkosti ve sportu
PLNÝ DECH.
Tréma Jak s ní pracovat Jak s ní pracovat. porozumět příčinám trémy a pozorovat její příznaky, abychom je mohli lépe zvládat porozumět příčinám trémy.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
VY_32_INOVACE_TMM25460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Dýchání Kód VM:VY_52_INOVACE_09 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Neodkladná resuscitace
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Dýchací systém.
1. Nervová soustava: úvod.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
Konference projektu NOE Zmocnění a uvolnění vedoucích Seminář 1: Prostředí a výzvy Seminář 2: Tři duchovní hodnoty zdravého vedoucího Seminář 3: Kde získám.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Družina FIDOOREK působí v pelhřimovském, skautském středisku již 3 roky a nyní hledá nové tváře.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
KARDiVAR metodika VSR Co se vlastně měří? Jak naše tělo zajišťuje vnitřní prostředí pro harmonickou dělbu práce orgánů až po jednotlivé buňky ? Jaké má.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.29_Prvni_pomoc_zastava_dechu.
LJP - Mluvidla 1. část - dechové ústrojí
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU? Václav Pfleger.
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
PSYCHOLOGIE ZDRAVÍ iii. blok
Dechová cvičení a harmonizace Typy dýchání – svalstvo, polohy
Sebepoznání a sebepojetí
Ergonomie práce na počítači
Náročné životní situace
Každý den jsme trochu starší…
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Dýchání Dýchání můžete cvičit sami následovně: A) vsedě
Předsudky a stereotypy
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Transkript prezentace:

Burn-out A něco málo k relaxaci Workshop ELIXÍR

Cíle workshopu mapovat naše zkušenosti inspirovat balík nástrojů, co se osvědčilo

BURN-OUT – Syndrom vyhoření Klíčová slova Frustrace Negativní emoce Citové stažení Zisky Naučená bezmoc Adaptační proces

BURN-OUT – Syndrom vyhoření Příčiny Frustrace – nenaplnění Bezmoc Neschopnost adaptačního procesu Podceňování relaxace Zklamání

Příběhy – rizika Burn-out Příběh Petra Petr přišel do oddílu ve 12 letech. Dnes je mu 17 a pomáhá vést oddíl. Spolupracuje s vůdcem a má na starosti poskytovat skautům podporu při práci se stezkou. Mimo to na akcích je to on, kdo chystá různé drobné i větší fitky – prostě mu to jde a tak se na něj vedoucí spoléhá.

Příběhy – rizika Burn-out Příběh Jana Jana se o skautském oddíle dozvěděla poměrně pozdě ve svých 16 letech a hned se s nadšením pustila do pomoci s přípravou roverských akcí – dost jí to přitáhlo. Poslední dobou lidi v kmeni nemají moc času a na akce, které Jana pomáhá chystat chodí jen pár lidí. Na akcích se dost kritizuje…

Příběhy – rizika Burn-out Příběh Lenka Lenka vedla světlušky už dva roky. Na začátku to bylo super, ale po sněmu střediska nastoupil nový střediskový, který chce pořád nějaké nové věci. Lenka na to moc není a nechce se učit pracovat s nějakým „Google docs“, ale jak kdyby to bylo jediné co musí umět…Holky jsou taky nějaké jiné – čím dál divočejší….

Příběhy – rizika Burn-out Příběh Roman Roman je nový vedoucí skautů. Je to machr. Každý se diví jak mu to jde. Skoro každé odpoledne je v klubovně…taky to tam prokouklo…nástěnky a tak…A ten program – je to fakt bomba….On je snad superman…Kluci říkali, že i na výpravě klidně probdí noc a povídá s nimi…to je ale vedoucí…

STRES Stres je zátěž. To co se děje s člověkem při stresu je vlastně reakcí organismu na zátěž. Existují tzv. akutní reakce na stres – jedná se o zvláštní chování, které nás může i zaskočit. Smyslem většiny reakcí na stres je ochránit vlastní život Při reakcích na stres se zapojují hlavně podkorové části mozku

RELAXACE Relaxace je metoda, která podporuje fyzický a duševní klid, stejně tak udržuje optimální hladinu klidu nebo napětí z hlediska efektivnosti, tedy ani příliš nízkou, ani příliš vysokou v různých situacích, ve kterých se nalézáme. Relaxace nám umožňuje efektivněji odpočívat.

PRODÝCHÁNÍ Při stresu dochází k zrychlenému dýchání – každý, kdo je napjatý, dýchá příliš Lidé radí – Zhluboka se nadechni, bude Ti lépe!!! POZOR!!! Tím dochází k reflexu sympatiku, který nám nyní není zrovna sympatický Dojde k hyperventilaci, ale my potřebujeme hypoventilaci – můžeme trénovat…

RELAXAČNÍ DÝCHÁNÍ Dýchání břichem Posaďte se na židli v mírném předklonu, s uvolněnými a ohnutými zádyv pozici kočího. Chytněte se oběma rukama židle pod hýžděmi a lehce zatáhněte rukama, jako byste chtěli sami sebe zvednout. Tato poloha znemožňuje dýchání horní částí plic, protože brání zvednout ramena a hrudník. Udržujte ruce napjaté a několikrát se nadechněte a přitom dobře sledujte pohyb svého břicha – je nuceno při nádechu se nafouknout a při výdechu pak vyprázdnit. Až bude tento pohyb zřetelně patrný, pusťte židli, zůstaňte ohnutí a ruce a ramena nechte těžce klesnout. Pokračujte v dýchání a sledujte, jak se Vám břicho zvedá a klesá. Nakonec se pomalu narovnejte, ale hrudník udržujte stále ve stejné výšce, aby se pohyb spojený s naplněním a vyprázdněním plic omezil pouze na úroveň bricha.

JSEM SCHOPEN RELAXOVAT Čtyři způsoby relaxace: Ovládání dechu Snížení svalového napětí Pomocí smyslového vnímání Uvolněním myšlenek

TEST DÝCHÁNÍ 1. Lehce vydechněte, jako když se vypouští balónek, bez svalové námahy 2. Jenom lehce se nadechněte 3. Vzduch na velmi krátký okamžik zadržte v plících 4. Nakonec bez námahy vydechněte

TEST TÍHY Ruce a obličej jsou velmi citlivé a mohou vykonávat jemnou motoriku. Můžeme říci, že když uvoníme ruce a obličej, uvolníme ¾ mozkového centra

KONTAKT Jiří Kučera SMÍŠEK Vůdcovský lesní kurz URSUS Skype: j.k.pohoda