(1892 – 1993). - narozen 1892 v Osace v Japonsku - 1904 se odstěhoval do USA - roku 1920 získal titul Ph.D na Columbijské univerzitě - 1921 se stal prezidentem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální správa - prosinec
Advertisements

M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Organizační a řídící struktury
Faktory prosperity Tvrdé a měkké faktory.
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
Vývoj teorií řízení. Vědecké průmyslové řízení Hospodárná příprava a následné provádění výrobních a obslužných procesů A.W. Taylor, H.L. Gant, A.B. Gilbreth,
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Historické etapy vývoje managementu
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Činnost veřejné správy
Veřejná správa velmi významná problematika, proto nelze ponechat na smluvní volnosti právní normy upravující výkonnou státní moc = správní právo správní.
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Lyndall Urwick.  Narodil se 3. března 1891 jako jediné dítě Sira Henriho Urwicka a jeho ženy Annis.  Nastoupil do firmy vyrábějící rukavice, kde byl.
ŘÍZENÍ RETAILINGOVÉ FIRMY
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
( ) americký sociolog dožil se 100 let.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ORGANIZOVÁNÍ.
Organizační struktury, příklady
Armáda České republiky Vypracovala: Lucie Adamčíková Lenka Maléřová.
1 Týmová práce TYMP 1 Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Rozhodovací procesy.
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Definice managementu.
Organizace a organizování podniku
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
James Champy *1942 Massachusetts, USA. Biografie 1963 Massachusetts Institution of Technology 1968 titul na Boston College Law School 1969 Index Systems.
Dobré odpoledne.
Teorie řízení Alena Bílková Petra Elena Kubíčková.
- narozen roku 1906 v Michiganu - studium psychologie na College of the City of Detroit - první titul v roce studium na Harvardu, kde získal.
Řízení projektů v IT METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Moderní personalistika Úvod
Management - Organizování
Management - Organizování
Tvorba veřejných politik - přístupy Veřejná politika Zaměření činnosti nebo nečinnosti veřejné moci ve vztahu k určitému problému (course.
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
Lyndall Fownes Urwick Vypracovali: Filip Devera Otto Jarolímek.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
1 Týmová práce TYMP 1/ C2 Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ.
Jakub Alexa Zita Dostálová
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Úvodní schůzka k projektu „Optimalizace procesů a nastavení způsobu komunikace“ Fulnek
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMarketingový.
Institut ochránce práv dětí
Zdravotnický management
Fáze vývoje týmu Pavla Kotyzová
10 pilířů reformy Policie ČR
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Podstata organizování Typy organizačních struktur Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství
Teorie fiskálního federalismu
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Zdravotnický management
Transkript prezentace:

(1892 – 1993)

- narozen 1892 v Osace v Japonsku se odstěhoval do USA - roku 1920 získal titul Ph.D na Columbijské univerzitě se stal prezidentem Institutu veřejné správy zde učil – 1961 ředitel institutu veřejné správy člen poroty jmenované k reorganizaci exekutivního odvětví federální vlády F. D. Rooseveltem do 1956 správce New York City

člen poroty jmenované k reorganizaci exekutivního odvětví federální vlády F.D. Rooseveltem do 1956 správce New York City

- projekt řídil v době svého působení v The Social Science Research Council - po jmenování do The President’s Committee on Administrative Management se zpráva dostala k F.D. Rooseveltovi - položeny základy pro největší změny exekutivy federální vlády od přijetí Ústavy - základem pro vývoj teorie veřejné administrativy - nyní známo jako Teorie procesního přístupu

- plánování (Planning) - organizování (Organizing) - personální zajištění (Staffing) - přikazování (Directing) - koordinaci (Coordinating) - evidenci (Reporting) - rozpočtování (Budgeting)

- Jsou to tyto principy: - 1. dělba práce nebo specializace - 2. útvarové členění na základě cíle, procesu, klientely nebo místa - 3. koordinace pomocí hierarchie - 4. koordinace pomocí idejí - 5. koordinace pomocí komisí - 6. decentralizace - 7. jednota velení - 8. štáb a linie - 9. delegování (přenášení odpovědnosti) rozpětí řízení.

- Otázka: Jaká kritéria se mají stát základem pro rozdělení funkcí mezi správní jednotky? - Čtyři formy specializace správních útvarů: - A) Základem specializace může být znak cíle správní činnosti. - B) Základem specializace může být i takový znak, jako je operace. (Činnosti jsou charakterizovány plněním operací stejného typu nebo použitím stejné techniky). - C) Specializace se často uskutečňuje podle kritéria, o jakou kategorii obyvatelstva jde. - D) Základem může být také geografické kritérium.

- prosté, jasné a jednoduché členění manažerských funkcí - málo operativní – zdůrazňují spíše uspořádání procesů než obsahovou náplň řídícího procesu a kladou malý důraz na lidský faktor v řízení

- představil ji na jubilejní oslavě svých padesátých narozenin - volal zde po reformě ve veřejné správě - „Systém státní služby, který v mnoha soudních pravomocích zaostával, potřeboval být zmodernizován. Zde bude neustálý vývoj… nerovnoměrné soustředění se na veřejné výkonné moci a zanedbávání veřejné legislativy, justice a voliče. Základní reformy v globální míře jsou potřebné.“

- Evolution of the Budget in Massachusetts (1920) - Vývoj rozpočtu v Massachusetts - Administrative Reflections from World War II (1948) - Administrativní Odrazy 2. světové války - American Forest Policy (1951) - Americká lesnická politika (1951) - The Metropolitan Problem and American Ideas (1962) - Metropolitní problém a americké myšlenky

- Častým základem Gulickovy práce je morální vedení a spokojenost všech účastníků managementu. - Jeho zkratka sedmi aktivit, POSDCORB, je známé slovo v celé praxi managementu. - Luther Gulick byl spolu s Lyndallem Urwickem zakladatel vědy administrace.

- chovani Ol/Zimni semestr Vymětalová, Z. Osobnost managementu: Luther Gulick (1892 – 1993) : Práce pro předmět Organizace a řízení. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta multimediálních komunikací, s. - luther_gulick.htm