Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Implicitní aukce přenosové kapacity - Market Coupling … potenciální přínosy pro české a slovenské účastníky trhu … potential benefits for the Czech and.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
Řízení soustav UCTE a rozvoj koordinace jako podmínka přežití Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie ČEPS, a.s.
Úloha PPS při zajištění bezpečnosti a dostupnosti energie Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jarní konference AEM
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Přenosová soustava ČR a problémy přenosových soustav v Evropě. Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská 17.1 –
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy.
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Přenosové soustavy a trh s elektřinou Pavel Šolc Sekce Strategie Seminář SVSE
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2005 Pavel Šolc, ČEPS.
ČEPS na počátku 2. dekády 3. milénia Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby, ČEPS, a.s
Kritické situace v PS ČR
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
ITC mechanismus Praha, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Aukce přenosových kapacit a očekávaný vývoj v roce 2007
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Implementace Evropské energetické legislativy
Otázky související s daněmi z pozemků a staveb
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Transkript prezentace:

Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.

Obsah Charakteristiky současného trhu s elektřinou Změny legislativy v činnosti TSO Hlavní problémy TSO na liberalizovaném trhu Očekávané změny

Charakteristiky současného trhu s elektřinou Narůstající objem přeshraničního obchodu Národní a regionální trhy Tržní síla dominantních hráčů – rozdělení trhů Nedostatečná úroveň a nevhodná struktura investic Rostoucí velkoobchodní ceny elektřiny

Změny legislativy v činnosti TSO Unbundling Naprosté oddělení činností PPS od výroby a obchodu zvyšuje náklady a snižuje flexibilitu Rozpor mezi řízením spolehlivosti a tržními mechanismy Právní unbundling je dostatečný pouze spolu se silným a skutečně nezávislým regulátorem

Změny legislativy v činnosti TSO Přístup k sítím pro přeshraniční přenos Zavedení aukcí (stále ještě nedokončeno) Explicitní vs. Implicitní aukce Koordinace mezi TSO Koordinace mezi regulátory Maximalizace kapacit garantovatelnost dodávek flexibilita trhu Přednostní právo RES Otevřené a flexibilní informace Informace vs. Chování trhu

Změny legislativy v činnosti TSO Tarifikace přeshraničních přenosů ITC mechanismus (bez UK, IRL) Z pohledu ČEPS jde o poměr exportů a tranzitů Zrušení sazeb Problém na rozhraní systémů (ETSO/SETSO) Chybějící guidelines Oceňování nákladů : regulované vs. LRAIC Výpočtový model pro stanovení plateb Pravidla pro užití výnosů z aukcí (snížení sazeb v ČR)

Problémy TSO – Rozvoj PS Veřejný vs. soukromý zájem Rozvoj sítí vs. Soukromí majitelé pozemků Model financování (solidarita vs. adresnost) Rekonstrukce rozvodny při novém odběru –financování adresné, nebo solidární ? Infrastruktura pro připojení OZE (nízké využití) Opět adresné nebo solidární financování ? Rozvoj CB kapacit Rozvoj ve prospěch optimální soustavy (klasické pojetí optimalizace výstavby zdrojů) Rozvoj ve prospěch obchodu (dlouhodobé signály ??) Kdo rozhodne o rozvoji ?

Problémy TSO – provoz PS Řízení toků a plánování provozu Oddělení obchodních a fyzikálních toků Krátkodobé plánování/ flexibilita trhu

Kruhové toky mezi systémy CEE (výpočet VE-T) PSE-O Balances of each control areas (generation + load + losses) = ± 0 804 VE-T 975 ENE 745 230 171 CEPS SEPS 10 586 2 218 220 ETRANS APG MAVIR 220

Problémy TSO – provoz PS Alokace kapacit Koordinace PPS i regulátorů a nár. zájmů (vlád) Vzájemné ovlivňování soustav – vícestrannost

Problémy TSO – provoz PS Řešení přetížení Neexistující zúčtovací schéma Omezení pro PPS při „obchodování“

Problémy TSO – Řízení ES Odpovědnosti vs. Pravomoci Odpovědnost za soustavu vs. Regulace tarifů vazba mezi cenou a kvalitou (spolehlivostí) Povinnosti PPS a ostatních účastníků trhu Finanční model a regulace Pevná cena Sys vs. Tržní ceny PpS Míra solidarity (G vs. L) Vývoj struktury PpS a dlouhodobý rozvoj Nedostatek dlouhodobých stimulů – struktura zdrojů Nárůst nároků ve vazbě na OZE – změna struktury

Možnosti dalšího vývoje Vytváření regionálních trhů Spolupráce TSO s burzami Likvidita veřejných trhů podmínkou Koordinace přístupu k sítím Explicitní aukce Miniregiony (CEE) Sekundární trh s kapacitami Entry/exit systém

Děkuji za pozornost Solc@ceps.cz