Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Tato prezentace byla vytvořena
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
ZÁKLADNÍ DESKA.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Počítače VIII - BIOS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hardwarové vybavení počítače
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A19 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Z ÁKLADY PC HARDWARE Zde je pár Věci které je dobré znát.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
INFORMATIKA 9 Externí disk III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MainBoard.
Zpracoval: Vobinuška Jan Třída: PO1 Datum:
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Počítač a jeho složení.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systém a BIOS 8. ročník.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Mikroprocesor.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Zabezpečení startu PC © Milan Keršláger
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Start počítače IBM PC © Milan Keršláger
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_07_BIOS.
PC základní jednotka.
Vypracoval / Roman Málek
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
SW počítače - operační systém
Zapnutí a vypnutí počítače
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Informační a komunikační technologie
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Firmware počítače a jeho význam Tematická oblast: Úvod do předmětu
Operační systémy.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

Bios OB21-OP-EL-ELZ-MAR-U Ing. Josef Martinák ml.

Základní pojmy BIOS (z angličtiny Basic Input Output System) BIOS (z angličtiny Basic Input Output System) Implementuje základní vstupně výstupní funkce počítače Implementuje základní vstupně výstupní funkce počítače V podstatě se jedná o firmware pro osobní počítače V podstatě se jedná o firmware pro osobní počítače Při startu počítače inicializuje a konfiguruje připojené hardwarové zařízení a následné zavedení operačního systému Při startu počítače inicializuje a konfiguruje připojené hardwarové zařízení a následné zavedení operačního systému Programový kód BIOSu je uložen na základní desce v nevolatilní (stálé) paměti typu ROM, EEPROM nebo modernější flash paměti s možností jednoduché aktualizace. Starší desky měly paměť typu CMOS napájenou 3V baterií.

Rozšíření možností BIOSu Na jaře 2009 také společnost MSI představila „barevný“ BIOS. Ten v sobě má mnoho funkcí včetně internetového prohlížeče, přehrávače DVD nebo her. Tento BIOS také umožňuje automatické aktualizace z internetu a větší možnosti nastavení, především jazyka. Na jaře 2009 také společnost MSI představila „barevný“ BIOS. Ten v sobě má mnoho funkcí včetně internetového prohlížeče, přehrávače DVD nebo her. Tento BIOS také umožňuje automatické aktualizace z internetu a větší možnosti nastavení, především jazyka. ASUS zase nabízí Express Gate obdoba nového BIOSu od MSI, kdy nabízí prohlížeč, skype a další internetové programy zapnuté během pár sekund. ASUS zase nabízí Express Gate obdoba nového BIOSu od MSI, kdy nabízí prohlížeč, skype a další internetové programy zapnuté během pár sekund.

Aktualizace BIOSu Před rokem 1990 byl BIOS (případně firmware zařízení jako je pevný disk nebo CD/DVD mechanika) uložen v paměti ROM a nedal se snadno měnit. Proto byl postupně umisťován raději na paměti EEPROM a Flash, jejichž obsah lze snadno aktualizovat. Před rokem 1990 byl BIOS (případně firmware zařízení jako je pevný disk nebo CD/DVD mechanika) uložen v paměti ROM a nedal se snadno měnit. Proto byl postupně umisťován raději na paměti EEPROM a Flash, jejichž obsah lze snadno aktualizovat. Aktualizace BIOSů umožňují použití novějších procesorů, odstraňují chyby a podobně Aktualizace BIOSů umožňují použití novějších procesorů, odstraňují chyby a podobně Pro obnovu mají některé základní desky dvě paměti s BIOSem (se označují např. Dual BIOS board). Pro obnovu mají některé základní desky dvě paměti s BIOSem (se označují např. Dual BIOS board). Nesprávná aktualizace nebo její přerušení před dokončením však může způsobit, že se počítač nebo zařízení stane nepoužitelným. Nesprávná aktualizace nebo její přerušení před dokončením však může způsobit, že se počítač nebo zařízení stane nepoužitelným.

Setup K nejstarším počítačům se dodávaly speciální programy, které umožňovaly měnit jejich nastavení. Později se tzv. setup stal součástí BIOSu a dá se vyvolat stiskem specifické klávesy při startu počítače K nejstarším počítačům se dodávaly speciální programy, které umožňovaly měnit jejich nastavení. Později se tzv. setup stal součástí BIOSu a dá se vyvolat stiskem specifické klávesy při startu počítače Příklady přístupových kláves: Dell OptiplexF2 Award BIOSDEL Phoenix BIOS CTRL+ALT+S AcerF1, F2, CTRL+ALT+ESC HPF1, F2 (Laptop, ESC) IBMF1 Příklady přístupových kláves: Dell OptiplexF2 Award BIOSDEL Phoenix BIOS CTRL+ALT+S AcerF1, F2, CTRL+ALT+ESC HPF1, F2 (Laptop, ESC) IBMF1 Setup obsahuje různé položky umožňující nastavení Setup obsahuje různé položky umožňující nastavení

Standart CMOS setup U některých typů BIOS v menu jako položka Main U některých typů BIOS v menu jako položka Main Čas, datum, jazyk Čas, datum, jazyk Umožňuje nastavení parametrů pevných disků a mechanik Umožňuje nastavení parametrů pevných disků a mechanik

Advanced CMOS setup

Power manegement setup Nastavení napájení Nastavení napájení Např. můžeme stanovit, po jaké době se počítač uvede do některého z úsporných režimů Např. můžeme stanovit, po jaké době se počítač uvede do některého z úsporných režimů Specifikovat čas jeho probuzení atd. Specifikovat čas jeho probuzení atd.

Advanced Chipset Features Nastavení funkcí čipové sady Nastavení funkcí čipové sady Pokročilé nastavení pamětí – časovaní Pokročilé nastavení pamětí – časovaní Natavení HyperTransport Natavení HyperTransport

Integrated Peripherals Nastavení integrovaných součástí základní desky Nastavení integrovaných součástí základní desky

Pravidla práce s BIOSem Při jakýchkoliv úpravách Setupu, čili základního nástroje, s jehož pomocí všechna potřebná nastavení provádíme, buďte maximálně opatrní. Pokud si nebudete jistí, určitě se nebojte si pozměňovaná nastavení zapsat na kousek papíru. Jejich následná oprava a s tím spojený návrat k maximálně stabilnímu systému, tak bude mnohem jednodušší. Při jakýchkoliv úpravách Setupu, čili základního nástroje, s jehož pomocí všechna potřebná nastavení provádíme, buďte maximálně opatrní. Pokud si nebudete jistí, určitě se nebojte si pozměňovaná nastavení zapsat na kousek papíru. Jejich následná oprava a s tím spojený návrat k maximálně stabilnímu systému, tak bude mnohem jednodušší. Při výskytu jakýchkoliv problémů se vždy můžete vrátit do BIOSu a navrátit původní hodnoty posledně měněných položek - to v případě, že se váš systém v pořádku rozjede a do BIOSu vás s klidem pustí. Při výskytu jakýchkoliv problémů se vždy můžete vrátit do BIOSu a navrátit původní hodnoty posledně měněných položek - to v případě, že se váš systém v pořádku rozjede a do BIOSu vás s klidem pustí. Pokud se tak nestane, opět není nic ztraceno. K tomu slouží resetovací propojka, kterou naleznete na PCB základní desce Pokud se tak nestane, opět není nic ztraceno. K tomu slouží resetovací propojka, kterou naleznete na PCB základní desce Resetovací propojku hledejte vždy poblíž zálohovací baterie nebo paměti s BIOSem Resetovací propojku hledejte vždy poblíž zálohovací baterie nebo paměti s BIOSem

Příklady chybových hlášení

Použitá literatura cs.wikipedia.org cs.wikipedia.org