WWW – hypertextový informační systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Návod pro práci s internetovými stránkami společnosti Acros • Produkty Acros/Fisher je možno nalézt na internetových stránkách nebo na stránkách.
Poznámky pro výuku Předmět: Úvod do informatiky Autor: Mgr. Jan Míček
Seznamy Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy lze použít pro zpřehlednění zobrazovaných dat na stránce. Seznamy se.
Základní struktura, metainformace
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
INTERNETOVÉ VYHLEDÁVAČE
Základy práce s počítačem – lekce V.
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Informace – vyhledávání informací
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Informatika Internet.
Počítačová síť a typy sítí
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Protokoly a adresy na internetu
Mobilní telefonní síť GSM
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
European Computer Driving Licence Modul 7 – Služby informačních sítí Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně.
Sběrnice Obr. 1.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
INTERNET základní pojmy pravidla bezpečného užívání internetu
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie Internet MS Explorer – nastavení domovské stránky VY_32_INOVACE_02 Sada.
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
Obrázky Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se používají pro oživení stránek. Obrázky se do stránek vkládají nepárovou značkou. To znamená,
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Základní prvky internetového prohlížeče
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Jak vyhledávat informace na Internetu?
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
INTERNET.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
Internetový prohlížeč Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Co se všechno naučíme??? Používání internetových.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Internet – pojmy, služby
Vyhledávání v Internetu
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_17_16_internetový vyhledávač.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Transkript prezentace:

WWW – hypertextový informační systém Nejpoužívanější a nejrozšířenější službou na Internetu je služba označovaná jako WWW (World Wide Web) – celosvětová pavoučí síť. Pro využití této služby potřebujete takzvaný prohlížeč - ten umí zdrojová data (text) převést do vizuální podoby a to včetně obrázků, tabulek a dalších objektů, spuštění zvuku, videa a skriptů programovacího jazyka.

WWW – hypertextový informační systém Tato služba je založena na principu hypertextových dokumentů. Základem hypertextu je dokument, který obsahuje text, obrázky, video, zvuk a podobně. Tyto texty a objekty mohou být propojeny jako odkazy na další dokumenty v rámci celé sítě Internet.

WWW WWW dokumenty jsou psány v jazyce HTML (HyperText Markup Language). Takovýto dokument obsahuje speciální příkazy, které určují jak se má dokument zobrazit na obrazovce. Pro zobrazení informací pomocí služby WWW musíte zadat příslušnou URL adresu k požadovanému dokumentu do tzv. prohlížeče. Tvar URL adresy pro HTML dokumenty vypadá následovně: http://www.DNS adresa počítače/adresářová cesta/požadovaný dokument

Prohlížeč Internet Explorer Zpět Po kliknutí na toto tlačítko, se načte předcházející stránka Vpřed Je to opak tlačítka Zpět Adresa Zde se zapisují požadované adresy webových stránek Hledat Toto tlačítko zajistí spuštění webového vyhledávače Aktualizovat Znovunačtení internetové stránky Zastavit Přerušení načítání aktuální stránky Záložky Záložky označující načtené webové stránky Nástroje Nástroje pro nastavení prohlížeče Oblíbené Zobrazení seznamu oblíbených stránek Domů Toto tlačítko zajistí načtení domovské stránky Obr. 1

Vyhledávání Pomocí služby WWW (prohlížeče) lze na internetu také vyhledávat, což je velmi důležitá možnost, protože jinak by mohla spousta informací uživatele snadno zahltit. Pro vyhledávání informací se nejčastěji používají katalogy, vyhledávače a portály. Lze použít adresní řádek prohlížeče. Spustí se nastavená vyhledávací služba (portál) Google Bing Seznam…

Katalog Katalog si můžete představit jako telefonní seznam. Existují v něm rubriky, různé způsoby třídění (nejčastěji abecední), někde najdete i hodnocení obsahu a podobně. Katalog nejprve zobrazí základní stránku, kde se zobrazí seznam rubrik. Vyberete si rubriku, která vás zajímá – po kliknutí na odkaz se objeví podrobnější rozdělení.

Vyhledávače Tento nástroj prohledává v předem nastavených intervalech obsah WWW stránek a vytváří si z nich svoji databázi. Na dotaz uživatele je databáze prohledána, jsou-li nalezeny požadované údaje, vygeneruje se stránka WWW s odkazy na místa, kde se nachází hledaný výraz. Při specifikaci dotazu je možné používat určité znaky, které zpřesňují vyhledání. Například znak + znamená a současně obsahuje. Znak – znamená naopak a současně neobsahuje.

Portály Nejmodernější službou pro vyhledání informací je portál. Ten spojuje služby vyhledávače a katalogu, navíc je doplněn o upoutávky na zajímavé stránky, jeho součástí jsou i další služby pro uživatele – obvykle možnost využívání prostoru na serveru (emailová schránka, WWW prezentace, elektronický obchod a podobně). Příkladem takových služeb jsou: atlas.centrum.cz www.seznam.cz.

Otázky k opakování Vysvětlete, co znamená zkratka WWW. Z jakých částí se skládá prohlížeč Internet Explorer? Vysvětlete princip služby – katalog. Vysvětlete princip služby – vyhledávače. Vysvětlete princip služby – portály.

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Internet“ [online]. 28. listopadu 2012 17:30. Dostupný z WWW: http://www.blabik.cz/vyuka/ict/33_Internet.pdf Použité obrázky: Vlastní