Efektivní vyhledávání na internetu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentační manažer Kapitola 9.3 (Automatický chod - časování)
Advertisements

VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Ing. Ondřej Pilík PhD..  Zadávací zařízení - tablet  Zvolený a vyhovující Acer Iconia W 500  Systém Windows (tablet je hodně podobný jako klasický.
Návod pro práci s internetovými stránkami společnosti Acros • Produkty Acros/Fisher je možno nalézt na internetových stránkách nebo na stránkách.
školení internetového vyhledávače
VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
Školení internetového vyhledávače
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
Školení internetového vyhledavače Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu,která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Školení internetového vyhledávače. Co je to internetový vyhledávač Aplikace na internetu, která dokáže podle klíčového slova najít internetovou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Internetové servery Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
INTERNETOVÉ VYHLEDÁVAČE
Základy práce s počítačem – lekce V.
PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH. Obsah n Vstup do katalogu Vstup do katalogu n Vyhledávání a prohlížení Vyhledávání a prohlížení –Obecné zásady.
Safari Tech Books PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
 ROL. -Schopnost firem umět využít informací na internetu se stává jejich konkurenční výhodou. -Internet poskytuje člověku miliardy stran velmi laciných.
Informace – vyhledávání informací
Praha6.cz Nové trendy v e-publishingu Statické stránky, mapa stránek, menu a fulltextové vyhledávání.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Internet.
Vyhledávání a analýza dat na internetu 1 Doporučený vyhledávač:
Tutoriál DynaMed ~ Jednoduché prohledávání
Tutoriál Vyhledávání v obchodních databázích Business Source
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
MS Internet Explorer Prohlížeč – zobrazuje www stránky Obsahuje:
Vyhledávání informací na internetu
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: únor 2012,
INTERNET Dana Kalousková ZŠ TGM Hodkovice n. M. Použitá literatura:NAVRÁTIL P.:Internet pro školy, Computer Media, Prostějov 2001, ISBN:
WWW – hypertextový informační systém
Tlačítka akcí. Do prezentací můžeme vkládat tzv. tlačítka akcí.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Seznamujeme se s počítačem III.
Základní prvky internetového prohlížeče
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici inzerátu, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru je cvičení, na kterém si žáci.
Autor: Janoštíková Tereza. Zadání Co udělat, když potřebujete nějakou fotku nebo obrázek pro svou školní prezentaci Krok po kroku sledujte popis.
Informační a komunikační technologie 5.ročník
Vyhledávání dat podle určitých kritérií Lenka Havránková, 4.Y.
Jak vyhledávat informace na Internetu?
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_154_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Jak hledat co nejefektivněji na internetu? Referát Počítačová gramotnost II. Věra Anthová,
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
REŠERŠNÍ STRATEGIE Mgr. Anna Vitásková.
Školení internetového vyhledávače
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Vyhledávání na internetu, SEO
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Vyhledávání na internetu Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
VY_I/2_INOVACE_37_Vyhledávání na internetu Vyhledávání na internetu Miroslav Kaňok.
Určeno rodičům žáků 6. a 7. ročníků ZŠ Úřad práce ve Žďáře nad Sázavou.
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
METODY A NÁSTROJE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_06.
Vyhledávání v Internetu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_17_16_internetový vyhledávač.
METODY A NÁSTROJE VYHLEDÁVÁNÍ INFORMACÍ NA INTERNETU
Vyhledávání, operátory pro vyhledávání, …
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Pracovní list – předloha pro žáky Určen pro: 3. ročník.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
ANOPRESS Databáze TAM TAM
Vyhledávání ve WWW Vyhledávání informací v prostředí WWW lze provádět např. pomocí služeb: Altavista - Google -
Transkript prezentace:

Efektivní vyhledávání na internetu

TYPY INTERNETOVÝCH VYHLEDÁVAČŮ FULLTEXTOVÉ VYHLEDÁVAČE Uživatel má k dispozici okénko, do kterého může napsat klíčové slovo (popř. několik slov). Většinou je k dispozici i nabídka, která omezí vyhledávání na určitou zemi. KATALOGOVÉ VYHLEDÁVAČE Na stránce jsou seřazeny v přehledné databázi jednotlivé odkazy, které může uživatel procházet.

Fulltextové vyhledávače Např. www.google.cz www.altavista.com www.yahoo.com www.jyxo.cz Čím více klíčových slov zadáte, tím bude vyhledávání přesnější, ale počet nalezených stránek bude menší Často je potřeba hledání opakovat, pokaždé s jinými klíčovými slovy

FULLTEXTOVÝ VYHLEDÁVAČ Pole pro vložení klíčových slov

Katalogové vyhledávače Např. www.seznam.cz www.centrum.cz www.atlas.cz Procházení jednotlivých odkazů probíhá pomocí hypertextových odkazů, kde po jednom výběru může následovat další upřesňující výběr

KATALOGOVÝ VYHLEDÁVAČ

Efektivní vyhledávání Zadáváme jasná a stručná klíčová slova V případě zadání 1 klíčového slova se zobrazí velké množství odkazů (některé s daným tématem vůbec nesouvisí), zadám tedy jiné klíčové slovo nebo zvolím více klíčových slov Při kombinování více klíčových slov využívám povolenou syntaxi (= skladba, vzájemný vztah)

Syntaxe Zkoušky … nejtypičtější způsob. Jedno klíčové slovo. Vyhledá všechny odkazy, kde se slovo zkoušky objevuje (přijímací zkoušky, zkoušky dospělosti, propadl u zkoušky, apod.) Přijímací zkoušky … dvě volně stojící klíčová slova. Vyhledá všechny odkazy, kde se objevují obě slova, ale nemusí spolu souviset. Mohou být umístěny na stránce nezávisle na sobě a v různém pořadí. Můžeme zadávat různý počet klíčových slov.

a další běžně nepoužívané syntaxe „Přijímací zkoušky“ … více slov zadaných do uvozovek. Vyhledá všechny odkazy, které budou obsahovat NAPROSTO STEJNÝ TEXT jako text uvedený v uvozovkách (včetně mezer, nerozlišuje velká a malá písemena). Přijímací -zkoušky … více slov, přičemž před jedno se umístí znaménko mínus. Vyhledá všechny odkazy, které obsahují slovo přijímací, ale určitě neobsahují slovo zkoušky (přijímací řízení, přijímací kancelář, přijímací pohovor, apod.) a další běžně nepoužívané syntaxe

Rozšířené vyhledávání Ve většině fulltextových vyhledávačů je možné rozšířené vyhledávání pomocí grafického uživatelského prostředí Odkaz na rozšířené (pokročilé) vyhledávání

Pokročilé vyhledávání obr.55

Vyhledávání obrázků, firem apod.