Největší (demokratický) parlament na světě  Přímo volený od roku 1979 – demokratická legitimita  Možnost projednávat cokoli – „svobodná instituce“,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropský parlament – Informační kancelář v ČR Natalie Šťastná
Advertisements

CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Brusel ???. Možnosti uplatnění  Úředník official, fonctionnaire  konkurz EPSO  na dobu neurčitou  Dočasný pracovník temporary agent, agent temporaire.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Jak se překládá v Evropské komisi
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
Instituce EU.
EU a Česká republika Instituce EU
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Základní škola Evropské unie
Evropská unie.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Stáže v EP. Druhy stáží Placené stáže Neplacené stáže Stáže s obecným zaměřením Stáže určeny mladým lidem, kteří mají absolvovat stáž v rámci svého vzdělávání.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Pracovní orgány Evropského parlamentu. Předseda a předsednictvo  Předseda řídí veškerou činnost Parlamentu a jeho orgánů a zastupuje Parlament navenek.
Evropské instituce a právo Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní obchod
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Anotace DUM slouží jako obrazový materiál pro lepší zapamatování faktů při výkladu a jako podklad pro zápis učiva do sešitu. Závěrečné otázky je pak možno.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Tato prezentace byla vytvořena
Generální ředitelství pro překlady EVROPSKÁ KOMISE Překládání pro EU Jeronýmovy dny JTP Praha, 8. listopadu 2008.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Monika Matysová.  Evropská rada  Rada EU  Evropský parlament  Komise  Soudní dvůr EU.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Statut a Jednací řád Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce Praha 21. ledna.
Vysočina v Bruselu Budování partnerství pro Vysočinu projekt kraje Vysočina – SROP 3.3. Výstupy projektu Vytvořeny vzdělávací moduly (5) Uspořádány regionální.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_101.
Program Culture Program Culture Viktor Debnár Liberec, 9. ledna 2008.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Proč být členem profesní tlumočnické organizace?
EurActiv.cz Informační portál o dění v Evropě. PREZENTACE INFORMAČNÍHO PORTÁLU EURACTIV.CZ Obsah Co je EurActiv.cz? Info o EurActiv.com Obsahová struktura.
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
Evropská unie - instituce
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Zasedání uspořádané k oficiálnímu zahájení činnosti Českého centra pro mobilitu Datum konání: Místo konání: budova AV ČR, Národní 3, Praha.
Překládání pro Evropskou komisi Workshop ELRC 15. prosince 2015 Vítězslav Zemánek, Zastoupení EK v ČR.
Evropské politické strany Zuzana Kasáková. Evropské politické strany Politické strany na evropské úrovni Vymezení Cíle.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Praha, 30. září 2014 Setkání představenstva s vedoucími představiteli členských společností ČLFA Přínosy členství v Eurofinas.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph.D.
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Práce a stáže v Evropském parlamentu
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Jak se pracuje překladateli
Parlament České republiky " PREVENCE SEZÓNNÍ CHŘIPKY V ČR"
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Komunální politika: teorie a praxe. Hlavní město Praha
již 50 let vzděláváme úředníky veřejné správy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Největší (demokratický) parlament na světě  Přímo volený od roku 1979 – demokratická legitimita  Možnost projednávat cokoli – „svobodná instituce“, ale zároveň nejslabší  736 poslanců  4600 úředníků  Největší počet zaměstnaných tlumočníků a překladatelů na světě (1/3)

Tři „sídla“

Jaké jsou možnosti?  Práce v sekretariátu a ve výborech  Práce pro frakci  Práce pro MEPs – status asistentů  Stáže přes EP  Stáže při politických frakcích  Stáže u MEP  Obecně: EP je příjemné místo na práci, dobré pracovní podmínky, zajímavá témata, pestrost aktivit a akcí, méně stresu

Úředník v EP  EPSO konkurz  Generální sekretariát - 10 DGs  Brusel – politická činnost – výbory (DG IPOL a EXPOL) - úředchozí zkušenost s výborem (asistent MEP, pracovník frakce) výhodou  Lucemburk – administrativa/překlady  Nutnost dojíždění do Štrasburku

Práce pro frakci 7 frakcí (politických skupin) Sekretariáty frakcí (v Bruselu) Počet MEPs ±= počet úředníků Speciální konkurzy a politická afiliace

Jak se dostat k práci asistenta MEP?  Politická afiliace  Doporučení  Nejprve stáž a pak práce  Příbuzenský vztah?  Od 2009 status úředníků EU

Práce asistenta  Záleží na tom, jak je poslanec aktivní a na jaké téma se specializuje  Pokud je zpravodaj nebo stínový zpravodaj, něřkuli ve vedení výboru – pak je práce hodně  Výbory, frakce, národní delegace, delegace a plenárka  Vyjednávání (pozměňovací návrhy, deklarace)  Podklady pro hlasování  Lobbyisté

Stáže  Stipendia Robert Schuman  Placené stáže, stáže zadarmo  Info na webu EP –  Stáže u frakcí, u MEPs

Další možnosti práce v Bruselu  Think tanky – CEPS, Friends of Europe, Bruegel Institute, ECFR etc.  Sektorové asociace (business, NGOs, zájmové skupiny)  Zastoupení firem  Národní a regionální struktury – PERMREP, Pražský dům apod.