Moc soudní Pavel Šuranský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organizace soudnictví v ČR
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
15. Moc soudní a výklad práva
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_541_VyOv8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Česká republika – demokratický stát
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Státní zastupitelství Červenková Jitka 4.A. Co to je? Soustava úřadů státu Moc výkonná Čl. 80 Ústava České republiky Právní pramen: zákon č. 283/1993.
SOUDNÍ MOC JUSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_5.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
Orgány právní ochrany a sankce
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
VY_32_INOVACE_02_SVP_076_Zrn
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Název dokumentu: Systém soudnictví ČR Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
VY_32_INOVACE_SVF34560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Trestní právo procesní I.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
Dělba moci Moc soudní.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Subjekty trestního řízení
Exekutiva a justice VkO 9.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_12_ Správní řízení, soud Číslo projektu:
Struktura soudů v ČR.
Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod CZ.1.07/1.1.05/ „Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole“ Mgr. Marie Šimková VOZ8_04.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
MOC SOUDNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_15_MOC SOUDNÍ Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 11 – Soudní soustava NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_052 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Název vzdělávacího materiálu
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název vzdělávacího materiálu
Výchova k občanství Moc soudní
§ Soudní řízení § § § §.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Moc soudní Pavel Šuranský

„ Na hrubý pytel hrubá záplata“. Motto: „ Na hrubý pytel hrubá záplata“. lidové rčení

Jak jste se cítili? Jak jste postupovali? Stali jste se někdy obětí trestného činu nebo přestupku? ( např. byli jste okradeni?) Jak jste se cítili? Jak jste postupovali?

Jak se naše společnost brání proti porušování právních norem? pomocí systému sankcí sankce = trest, kterým si vynucuje dodržování právních norem ( např. pokuta, zákaz činnosti, odnětí svobody…. )

Tyto orgány státní moci se nazývají… Kdo má právo udělovat sankce a sjednávat ve společnosti pořádek a spravedlnost? policie soudy státní zastupitelství Tyto orgány státní moci se nazývají… orgány právní ochrany

Jaké jsou hlavní funkce orgánů právní ochrany? policie zajišťuje vnitřní pořádek ochraňuje osoby a majetek vyšetřuje trestné činy

Jaké jsou hlavní funkce orgánů právní ochrany? státní zastupitelství soudy rozhodují o právech a povinnostech rozhodují o vině či nevině a trestu státní zastupitelství podává u soudu žaloby jménem státu

Jak by podle vás měla být zajištěna nezávislost a nestrannost soudů? Moc soudní (justice) uskutečňuje spravedlnost ochraňuje práva občanů vykonávání je svěřeno nezávislým soudům soudy by měly být nestranné a spravedlivé Jak by podle vás měla být zajištěna nezávislost a nestrannost soudů?

Jaké strany a osoby zde vystupují? Není soud jako soud…. Soudy rozhodují v těchto typech řízení: občanskoprávní řízení ● rozhodují na čí straně je právo trestní řízení ● rozhodují o vině, nevině a trestu ● navrhovatel x odpůrce, předseda soudu, obhájce, svědek ● st. zástupce x obžalovaný, předseda soudu, obhájce, svědek Jaké strany a osoby zde vystupují?

Určíte o jaký typ soudního řízení se jedná? občanskoprávní trestní ublížení na zdraví spor o dědictví adopce dítěte rozvod šikana vydírání určení otcovství loupežné přepadení

V ČR existuje čtyřstupňová soustava soudů Nejvyšší soud Nejvyšší správní soud a Soudci jmenováni prezidentem na neomezenou dobu. Kdy se můžu stát soudcem? dovolací vrchní soudy Brno odvolací krajské soudy Praha, Olomouc odvolací okresní soudy Každý občan má právo odvolat se k soudu vyššího stupně! Co máte právo udělat, když nebudete spokojeni s rozhodnutím soudu? Kde je Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud? Ve kterých městech jsou vrchní soudy? Kde je náš nejbližší krajský soud? Kde je náš nejbližší okresní soud?

V ČR existuje ještě jeden soud… Jak se jmenuje, kde má sídlo? Ústavní soud Brno Chci být ústavním soudcem… 15 ústavních soudců jmenuje prezident na 10 let Má zvláštní postavení. Víte jaké? dohlíží na dodržování ústavnosti např. rušení zákonů, které jsou v rozporu s ústavou, ústavní stížnosti občanů, zákonný průběh voleb

U koho ještě najdeme právní pomoc a ochranu Vím, že neznalost zákona neomlouvá… ale copak můžu znát všechny právní normy? U koho ještě najdeme právní pomoc a ochranu ombudsman ( veřejný ochránce práv ) ● zabývá se stížnostmi občanů ● ochrana před nečinností úřadů nebo jejich jednáním porušujících naše práva. Znáte jeho jméno?

U koho ještě najdeme právní pomoc a ochranu advokát ● uděluje právní rady, vypracovává smlouvy ● zastupuje před soudy notář ● vypracovává smlouvy ● sepisuje závěti, ověřuje listiny… daňový poradce ● finančně ekonomické rady

Potřebujete právníka na tento spletitý případ? Představ si, že jsi byl/a před 4-mi lety prezidentem ČR a se souhlasem Senátu ČR jmenován/a soudcem Ústavního soudu ČR. Tvoje funkční období má vypršet až za 8 let, ale vypadá to, že tě prezident odvolá, neboť jsi minulý týden rozhodl/a nespravedlivě v občanskoprávním sporu, který se týkal jeho nejlepšího přítele. Dokážete najít 3 omyly, které jsou v rozporu s Ústavou ČR?

Děkuji za pozornost