UNIV 2 Kraje – Kraj Vysočina Mgr. Zdeněk Musil
Střední škola obchodní a služeb SČMSD, Žďár nad Sázavou, s.r.o.
Historie školy 1. září Učňovská škola Žďár nad Sázavou 1. září 1979 – Střední odborné učiliště obchodní Zřizovatel: Český svaz spotřebních družstev Praha 1. září 1990 – Střední odborné učiliště, družstevní podnik 1. ledna1993 – Střední odborné učiliště obchodní a Střední odborná škola SČMSD, Žďár nad Sázavou, s.r.o. soukromá škola zřizovatel: Svaz českých a moravských spotřebních družstev Praha 1. května 2006 – Střední škola obchodní a služeb SČMSD, Žďár nad Sázavou, s.r.o.
Oborové zaměření školy Obory vzdělání s maturitní zkouškou M/02 Ekonomické lyceum M/02 Obchodní akademie L/01 Kosmetické služby Obory vzdělání s výučním listem H/01 Kuchař - číšník H/01 Aranžér H/01 Kadeřník Nástavbové studium L/51 Podnikání
Co předcházelo projektu UNIV 2
Další vzdělávání dospělých Rekvalifikace V oborech: prodavač, kuchař číšník Spolupráce: úřad práce, zaměstnavatelé Kvalifikační zkoušky Dle platné legislativy Samoplátci UNIV 2 Kraje Vstup do projektu Vlastní realizace UNIV 3 Vstup do projektu
UNIV 2 Kraje – priority na počátku projektu Výběr metodika Osobnostní předpoklady Schopnost jednat s lidmi (kolegiální vazby) Organizační schopnosti Schopnost navázat kontakty se sociálními pertnery Časový prostor pro vlastní činnost jeho práce Výběr realizačního týmu Nástin problematiky projektu a jeho dlouhodobá udržitelnost Motivační prvky Osobní rozvoj lektorských dovedností Využitelnost v procesu vzdělávání žáků a dalšího vzdělávání dospělých Volba pilotních programů
Organizační opatření k zabezpečení UNIV 2 Začlenění pilotáží do týdenního harmonogramu Teoretická výuka v odpoledních hodinách případně v rámci dopolední výuky (výjimečně, organizačně náročné) Praktická část Školní kuchyně v odpoledních hodinách (večeře pro DM) Kosmetický salon školy – cvičná učebna Zapojení pedagogů/členů týmu 3 – 4 pro dané profesní zaměření Kompenzace nižšího úvazku u učitelů UOV velké vytížení (KČ - zapojení do komerčních aktivit školy) Materiální a technické zajištění modulové výuky Využití potenciálu školy a spolupráce s partnerskými subjekty
UNIV 2 v číslech – vzdělávání PP Proškolení pedagogických pracovníků (týmu UNIV 2) Pedagogické projektování 12 os. Lektorské dovednosti17 os. Lektoři v pilotních ověřováních 17 os Marketingškoly 2 os. Karierové poradenství 2 os. Všichni úspěšně absolvovali a dokončili.
UNIV 2 v číslech – pilotní programy Program Rok vytvoření Obchodně-administrativní pracovník2010 Příprava k profesním kvalifikacím oboru Kuchař- číšník 2012 Profesní kvalifikace oboru Prodavač2012 Kosmetické služby2012
UNIV 2 v číslech – pilotní projekty Pilotní projekt Přihláš. Ukončili Rok pilotu Obchodně-administrativní pracovník /11 Příprava pokrmů studené kuchyně a Jednoduchá obsluha hostů Prodavač 1. pilotáž Prodavač 2. pilotáž Daňová evidence s využitím výpočetní techniky Kosmetické služby 1. pilotáž Kosmetické služby 2. pilotáž7 probíhá
Kurzy mimo UNIV 2 Název kurzu Počet kurzů Účast. Kosmetické služby16 Manikúra včetně nehtové modeláže219 Příprava teplých pokrmů437 Příprava minutek15 Výuční list v rámci NZZ02
Přínos UNIV 2 pro školu Propagace školy v rámci regionu Využitelnost potenciálu školy Pedagogický sbor Materiální zázemí a jeho doplnění Zhodnocení školených pedagogů v rámci lektorských dovedností uplatnitelných v procesu vzdělávání Tvorba modulových programů a využití zkušeností pro revizi školních vzdělávacích programů Finanční ocenění lektorů jako další zdroj příjmu
Přínos UNIV 2 pro školu
Konsolidace a stabilizace podmínek školy pro další vzdělávání dospělých v rámci Centra celoživotního vzdělávání Metodik a jeho další role v systému dalšího vzdělávání dospělých Vytvoření týmu proškolených lektorů Získání odborných znalosti pro zpracování modulových programů Využití odborné přípravy pro vlastní pedagogickou činnost Navázání další spolupráce se vzdělávacími agenturami Vytvoření vlastních programů dalšího vzdělávání v rámci systému profesních kvalifikací Úzká spolupráce se sociálními partnery
Mgr. Zdeněk Musil Děkuji za pozornost