Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
Sortiment nealkoholických nápojů
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový výzkum Ročník / obor studia:III.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_427 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Bourbon Whiskey Americký národní nápoj Má irský původ, německý a anglický vznik součást je indiánská a název francouzský historie začíná kolem r.1789.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Suroviny pro výrobu piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:  Whisky Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 92

Whisky

Whisky Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnin, zrající v dřevěných sudech (většinou dubových). Whisky je dnes nejrozšířenějším destilátem na světě. Její obliba je značná zejména v anglicky mluvících zemích. Zdroj obrázku:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Various_whiskies.jpg

Historie Whisky Začátek výroby lze datovat do středověku, kdy se whisky produkovala v klášterech již v 15. století. Od 16. století se whisky začala vyrábět hlavně na venkově. V polovině 17. století byla na výrobu whisky uvalena vysoká daň, která přispěla k rozvoji nelegálních výroben. Ty daly paradoxně základ dnešním světově proslulým palírnám whisky, a to zejména po roce 1823, kdy byla daň zmírněna a nelegální výrobci si zakoupili licence. Od této doby nastal obrovský boom ve výrobě whisky. Zdroj obrázku: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Erskine_Nicol.jpg

Základní rozdělení whisky Základní rozdělení whisky je na: sladovou (malt whisky) vyrábí se výhradně ze sladu systémem pot-still, obilnou (grain whisky) vyrábí se z různých druhů obilí a jako zdroj enzymů pro zcukření škrobu se přidává zelený slad. Zdroj obrázku: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bowmore_whisky_12_years.JPG; Author Sansvase

Výroba whisky Míchání surovin Získávání kouřového aroma Kvašení U výroby whisky se rozlišují dvě základní destilační aparatury: pot-still jednoduché destilační přístroje, které jsou přímo vytápěné, patent-still kontinuálně pracující přístroje, což umožňuje zrychlit výrobu. Destilační aparatura je měděná, přičemž je vybavena různě dlouhými chladiči. Výrobu whisky je možno rozdělit do následujících operací: Míchání surovin Získávání kouřového aroma Kvašení Destilace Ředění vodou, míchání Zrání

Míchání surovin podle druhu vyráběné whisky se spolu míchá rozemletý slad a zrno s vodou. Ve Skotsku se zkvašuje až rozemleté zrno po filtraci (filtrací se odstraní mláto a zakvašuje se jen sladina). Zdroj obrázku: http://www.whiskyonline.cz/index.php?act=2211&txt=text&ff=vyroba_sk2

Získání kouřového aroma whisky slad se může hvozdit kouřem nad ohněm z hořící rašeliny nebo se do zapařovací kádě vkládá pánev ze žhavou rašelinou, aby se pevné podíly kouře usadily na stěnách. Do kvasu se v některých palírnách přidává přímo rašelina. Zdroj obrázku: http://www.whiskyonline.cz/index.php?act=2211&txt=text&ff=vyroba_sk2

Kvašení V praxi se při výrobě whisky rozlišují dva základní typy kvašení: sladká břečka (sweet mash) zakvašuje se vždy čistou kulturou, kvašení trvá 72 hodin a nesmí se použít více než 5,5 násobku vody na obilí, kyselá břečka (sour mash) čerstvá břečka se plní do kvasných kádí spolu se zbytkem zákvasu z minulého kvašení a používá se cca 7,5 násobku množství vody na obilí; kvašení trvá 96 hodin. Po vykvašení se ihned nedestiluje, ale zápara se nechá ještě několik dní stát, aby se zvýšil obsah kyselin a aromatických látek (probíhá mléčné kvašení).

Destilace první destilací se získává lutr (low wines), který obsahuje do 20 % ethanolu. Z druhé destilace se nechává zpravidla jenom jádro a úkap a dokap je možno destilovat ještě jednou. Zdroj obrázků:http://www.whiskyonline.cz/index.php?act=2212&txt=text&ff=vyroba_sk3

Ředění vodou, míchání podle druhu, oblasti výroby, palírny apod. se provádí různé úpravy whisky založené na jejím ředění, vzájemném míchání atd. Z tohoto pohledu rozeznáváme tyto druhy whisky: single whisky pochází jen z jedné palírny (v USA se označuje jako straight whisky), straight (unblended) whisky jednodruhová whisky, b1ended whisky je to whisky míchaná z různých druhů (nejčastěji kukuřičná a z jiného obilí nebo grain + malt whisky), vatted whisky sladová whisky smíchaná z různých palíren.

Zrání probíhá v nových dubových sudech nebo ve starých sudech po sherry nebo portském víně. Doba zrání je nejméně 3 roky; špičkové kvality se dosahuje za 12 a více let. Zdroj obrázku: http://www.whiskyonline.cz/index.php?act=2213&txt=text&ff=vyroba_sk4

Druhy whisky Podle původu se rozlišují tyto základní druhy whisky: Skotská, Irská, Americká, Kanadská. Zdroj obrázku:http://www.atbars.com/2012/04/05/whisky-festival-letos-bude-mit-premieru-a-program-je-opravdu-nabity/

Skotská whisky tato whisky se vyrábí především z ječmene. Je pro ni typické míchání různých druhů sladové a obilné whisky. Pro ředění se používá voda z rašelinišť. Jako nejlepší je brána voda pramenící z červené žuly. Skotská whisky zraje dlouhou dobu v dubových sudech (běžně i 12 - 20 let). Mezi nejznámější značky patří: Ballantine's, Black and White, Johny Walker, White Label apod. Zdroj obrázku: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Scotch_whiskies.jpg; Author Chris huh

Irská whisky označovaná v Irsku jako whiskey. Je vyráběna systémem pot-still a je 3x destilována. Zrání je nejméně 3 roky, i když nejběžněji je to 10- 12 let. Ke zrání je uložena v sudech po sherry, bourbonu, rumu nebo amerického bílého dubu. Irská whisky má střední sladovou chuť, podobně jako skotská, pokud není slad sušen kouřem z rašeliny. Nejznámější značky irské whisky jsou: John Jameson, Tullamore, John Locke apod. Zdroj obrázku:http://en.wikipedia.org/wiki/File:IrishWhiskey.jpg; Author Original uploader was Cafeirlandais at en.wikipedia

Americká whisky Bourbon whisky je to označení pro destilát, který se vyrábí kdekoliv v Severní Americe a jehož základem je minimálně 51 % kukuřice. Nejznámější značky bourbonu jsou: Four Roses, Kentucky, Old Tailor, Jim Beam apod. Zdroj obrázku: http://en.wikipedia.org/wiki/File:DecaturBourbons.jpg; Author Decatur Wine & Spirits

Výroba americké whisky Výroba whisky se v Americe datuje do roku 1789 a převážně se dodnes většinou kvasí metodou sour mash (kyselé kvašení). Kukuřičná zrna se pro kvašení rozdrtí, spaří se a přidá se k nim sladovaný ječmen a žito. Suroviny se potom rozmíchají s vodou, přičemž za nejkvalitnější je považována silně vápenitá voda z oblasti Kentucky. Zápara se po vykvašení 2x destiluje systémem patent-still. Konečný destilát se získá zředěním destilovanou vodou a zráním v dřevěných dubových sudech, které jsou předem zauhlovány vypalováním. Kvalitnější značky by měly zrát minimálně 4 roky. Již jednou použité sudy nesmějí znovu sloužit ke zrání. V Americe se často vyrábí také žitná whisky (více než 50 % žita) a označuje se jako rye whisky. V USA jsou hlavními produkčními oblastmi whisky Pensylvánie, Severní lndiana a Kentucky.

Kanadská whisky je to obdoba bourbonu. Tato whisky je však okamžitě po destilaci řezána s jinou obilnou whisky. Zraje v dubových sudech 4 - 12 let. Je základem pro známý koktejl Manhattan. Zdroj obrázku: http://en.wikipedia.org/wiki/File:CanadianWhisky.JPG; Author Original uploader was Hammersbach at en.wikipedia

Kontrolní otázky Jaké rozlišujeme základní druhy whisky? Z jakých surovin se whisky vyrábí? Popište výrobu whisky? Uveďte jednotlivé rozdíly mezi skotskou, americkou, irskou a kanadskou whisky?

Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN 978-80-7454-118-6. MAŠEK, Libor. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, 1996, 211 s., [6] s. obr. přílohy. Gastronomie. ISBN 80-238-1585-7.