Cévní soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Oběhová soustava člověka
Advertisements

Patologie srdce a cév.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
PŘÍRODOPIS Srdce a krevní oběh | 8.ročník
Krevní oběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Oběhová soustava Klára Kohoutová, 3.A.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FYLOGENEZE CÉVNÍ SOUSTAVY
Oběhová soustava člověka
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Oběhová soustava člověka
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Dýchací soustava2.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Oběhová soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová )
Oběhová soustava- srdce
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
SOUSTAVA DÝCHACÍ Dýchací soustava sdružuje orgány, které obstarávají výměnu plynů mezi vnějším prostředím a krví. Vdechováním přivádějí do těla kyslík.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Oběhová soustava – prověrka 1. VY_52_INOVACE_26 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
Oběhová soustava a krev
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Oběhová soustava Fylogeneze.
Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek.
Oběhová soustava.
 Každý máme krev určité krevní skupiny  Jsou 4  Označujeme je velkými tiskacími písmeny nebo číslem  ABAB0  Lidé s krevní skupinou A mohou darovat.
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Tělní tekutiny Krev a míza.
Cévní systém lidského těla
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_52_INOVACE_PŘ.36 Vytvořeno: únor 2013 Základní škola a mateřská škola.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Oběhová soustava obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření17.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
Oběhová soustava srdce a cévy
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Krevní oběh.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Oběhová soustava Krev.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
LIDSKÝ ORGANISMUS OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava.
zpracovaný v rámci projektu
Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Oběhová soustava VY_32_INOVACE_06-05 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
FYLOGENEZE OBĚHOVÉ SOUSTAVY
Projekt: EU peníze školám registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Cévní soustava

Příště referát VYLUČOVACÍ SOUSTAVA

krev

Složení krve u obratlovců Tekutá složka – plazma (55% objemu krve) Krevní buňky Složení krve u obratlovců

červená krvinka bílá krvinka krevní destička

Funkce červených krvinek

Bílé krvinky

Funkce bílých krvinek

Srážení krve při poranění cévy

Cévní soustava

Bezobratlí

Žahavci a ploštěnci- nemají cévní soustavu

Měkkýši – otevřená cévní soustava = krvomíza se volně rozlévá do těla; srdce – síň a komora

KROUŽKOVCI uzavřená cévní soustava 2 cévy: břišní a hřbetní, hřbetní céva tepe - plní funkci srdce cévy jsou v každém článku propojeny postranními cévami, které v předních článcích vytváří pomocná srdce, a dále se větví v dýchací oběh

ČLENOVCI – PAVOUKOVCI a KORÝŠI otevřená cévní soustava - krvomíza se vylévá do těla trubicové srdce na hřbetní straně těla

ČLENOVCI – VZDUŠNICOVCI - HMYZ otevřená cévní soustava hřbetní céva funguje jako trubicové srdce, které pumpuje krvemízu k hlavě, odtud se rozlévá po těle bezbarvá „krvomíza“ rozvádí jen živiny (ne kyslík)

Obratlovci VŽDY UZAVŘENÁ CÉVNÍ SOUSTAVA SRDCE na břišní straně těla krev koluje v CÉVÁCH

Výměna látek mezi krví ve vlásečnicích a buňkami tkání Výměna látek mezi krví ve vlásečnicích a buňkami tkání. Ve vlásečnicích krev proudí nejpomaleji a pod malým tlakem. Uzavřená cévní soustava obratlovců – ze srdce vycházejí velké cévy – tepny, které se větví až na síť vlásečnic, zpět k srdci se krev vrací žilami.

Krevní oběh obratlovců:

RYBY dvoudílné srdce – 1 síň a 1 komora krev v srdci je odkysličená

OBOJŽIVELNÍCI srdce – 2 síně a 1 komora; krev v srdci se mísí

PLAZI srdce – 2 síně a komora téměř rozdělená na dvě části levá síň – krev okysličená pravá síň – krev odkysličená v komoře se krev mísí

dva krevní oběhy 200 – 700 tepů/min !!! PTÁCI SRDCE – 2 síně a 2 komory dokonale oddělené levá polovina srdce – krev okysličená pravá polovina srdce – krev odkysličená dva krevní oběhy 200 – 700 tepů/min !!!

SAVCI srdce – 2 síně a 2 komory dokonale oddělené v levé polovině srdce – okysličená krev v pravé polovině srdce – odkysličená krev

??? ??? ??? Co je na obrázku???

OBĚHOVÁ (CÉVNÍ ) SOUSTAVA 8. Krev, cévní soustava Krev pohybuje se v oběhové soustavě z tekutiny = plazmy a krevních buněk: červené krvinky – rozvádějí kyslík k buňkám těla bílé krvinky - zajišťují obranyschopnost krevní destičky – umožňují srážení krve při poranění OBĚHOVÁ (CÉVNÍ ) SOUSTAVA pomocí srdce a cév zajišťuje oběh krve cévy - silnostěnné tepny - vedou ze srdce - žíly - vedou do srdce - jemné vlásečnice -umožňují přenos látek mezi krví a buňkami srdce - tlaková pumpa, žene krev do cév

bezobratlí většinou otevřená cévní soustava = krev (krvemíza) se rozlévá mezi orgány jen jednoduché srdce nebo srdce chybí obratlovci vždy uzavřená cévní soustava srdce: ryby – malé dvoudílné s odkysličenou krví obojživelníci – 2 síně a 1 komora, v níž se mísí okysličená a odkysličená krev plazi –2 síně a 1 zčásti rozdělená komora ptáci a plazi - 2 síně a 2 komory – krev se nemísí

ZÁVĚR: Z jakých částí se skládá oběhová soustava a co je jejím úkolem? Popiš složení krve. Jaké jsou druhy cév? Popiš je. A) Co je „otevřená cévní soustava“ a u koho se vyskytuje? B) Čím se liší cévní soustava hmyzu od ostatních cévních soustav? C) Mají všichni živočichové cévní soustavu? Pokud ne, uveď příklad. 4) Co je typické pro oběhovou soustavu obratlovců? Popiš srdce obratlovců.