Trávicí soustava Práce s učebnicí str. 78 - 80.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Advertisements

Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávící soustava trávení, živiny
Trávící soustava - opakování
Trávící soustava – 1.část
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Vypracoval: Daniel Táborský / Třída: VIII ooo.. Zajímavé, ať se vám to líbí..
Trávicí soustava.
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Kůže Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
= přeměna látek a energií
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Trávicí soustava Práce s učebnicí str. 78 - 80

Trávicí soustava = svalová trubice, kt. Začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována ….. Chemické potrava se pomocí ............ v ústech, ….. Vstřebávání jednoduchých látek do krve a mízy Vylučování nestravitelných látek z těla ven Stavba: přídavné orgány: Játra – největší ………… lidského těla, váha……., leží …, vylučují ………..tekutinu zvanou …….., zachycují …………- a zneškodňují je mají ……………. Funkci a funkci ……………., protože jsou nejteplejším orgánem v těle Žlučník – hromadí ………… Slinivka břišní – délka ….., má 2 funkce: ……………………………….

Stavba: Dutina ústní 2. Hltan 3. Jícen 4. Žaludek – Jazyk – Zuby (mléčný a trvalý chrup počet zubů – kterých je kolik, nakreslit stavbu zubu Slinné žlázy ( název, ptyalin co štěpí, …) 2. Hltan 3. Jícen 4. Žaludek – vylučuje žaludeční šťávu v níž je enzym ……………….. – štěpí ………………. vylučuje kyselinu ……………., která štěpí …………………… vzniká ………………………

3 – 5 m, šířka - ……. – množství výběžků = ………. 5. Tenké střevo 3 – 5 m, šířka - ……. – množství výběžků = ………. Zde probíhá rozhodující ….. 3 oddíly: Dvanáctník – do něj ústí vývody trávicích žláz Jater - pod játry je žlučník, který hromadí žluč, kterou vede do dvanáctníku kde štěpí tuky Slinivky břišní – produkuje pankreatickou šťávu – štěpí tuky, cukry i bílkoviny Lačník Kyčelník 6. Tlusté střevo Délka :…...šířka: ……… neprodukuje ……………………………….. Části: …………………………………………………………………………………… Vlivem střevních bakterií zde probíhají ……………………............ ……………………………… procesy a vzniká …………………………… 7. Konečník s ………………………….

Zuby A - Korunka je část zubu viditelná v ústech B - Krček spojuje korunku s kořenem C - Kořen je uložen v zubním lůžku D - Sklovina je nejtvrdší zubní vrstva, která pokrývá povrch zubu, chrání jej a je nejtvrdší tkání v lidském těle E - Zubovina je uložena pod sklovinou, má lehce nažloutlou barvu, je pevná, ale není tak tvrdá jako sklovina F - Zubní dřeň obsahuje nervy a cévní zásobení zubu G - Cement je tvrdý, drsný a pokrývá povrch kořene H - Nervy přinášejí do mozku signály bolesti, jestliže je zub napaden zubním kazem Cévy Zajišťují výživu zubu a odstraňují odpadové látky I - Zubní lůžko

Užitečné živiny Metabolismus je neustálá přeměna látek v těle při které se buď: uvolňuje energie = katabolismus – složité látky se štěpí na ……… Spotřebovává energie = …………….. – z jednoduchých látek vznikají látky …………………. ŽIVINY V TĚLE Cukry – 60% Tuky ………… Bílkoviny ……….. Voda – důležité rozpouštědlo, v němž probíhá ……. Minerální látky – soli sodíku, ……….., podílejí se na …. Vitamíny – nezbytné látky pro organismus, které si nedovedeme …………, zvýšený příjem je třeba v ………………., jsou rozpustné v tucích ………… nebo ve vodě ……………., vypiš základní + v čem jsou

Cukry = hlavní zdroj energie Škrob = složitý cukr – mouka, rýže, brambory Laktóza = ………….. Cukr – mléko a mléčné výrobky Sacharóza = ………. – sladidlo Glukóza = ………………. – vzniká štěpením ………………, přebytečná se ukládá v játrech a …………. Jako zásobní látka ……………… Celulóza – tvoří součást nestravitelné ………………. Jejímž zdrojem jsou …………………………………….. Tuky = pohotové a nejvydatnější zdroj energie, uloženy jako zásoby v ……………………, vytváří ………… ……………a ……………. a jsou důležité pro příjem vitamínů …………………… (A, …………….) Rostlinné - ………… Živočišné - ……………… Bílkoviny Základní ………………. , význam pro …………….. Živočišné – maso, ……. Rostlinné ………… Přebytečné aminokyseliny se přeměňují na …..

Nemoci trávicí soustavy Rámeček učebnice str.85

Kožní soustava

Funkce kůže Složky, které se na funkci podílejí Kryje a chrání tělo Zrohovatělá vrstva pokožky, mazové žlázy, škára a podkožní vazivo Pomáhá udržovat stálou teplotu těla Cévy, které se v chladu zužují a v horku roztahují, potní žlázy, které vylučují pot a díky tomu se tělo ochlazuje Zásobárna energie Tukový polštář podkožního vaziva Ovlivňuje vodní režim v těle Potní žlázy Sídlo smyslových orgánů Nervová a smyslová zakončení pro vnímání tlaku, tahu, tepla, chladu, dotyku, bolesti Vstřebává látky mastí Pokožka, cévy Vylučuje některé odpadní látky potem