Jaderná elektrárna Temelín

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Škola a sport
Advertisements

Princip a popis jaderných reaktoru
Jaderná elektrárna Dukovany Dan Havlíček. Historie • Historie elektrárny začíná v roce 1970, kdy Sovětský svaz a Československo podepsaly dohodu o stavbě.
O.Novotný R.Říhová T.Bartůšková M.Richterová
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Anna Šimonová. Těžba uhlí již od r Vyrábí zhruba polovinu celkové elektrické energie na území ČR Staré technologie – vysoké procento znečišťování.
Ochrana letišť Zákon 49/1997 o civilním letectví Pro výkon státní správy ve věcech civilního letectví je zřízen Úřad pro civilní letectví se sídlem v Praze.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jaderná energie.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Atomové elektrárny.
Areál výzkumných ústavů Řež
Jaderné elektrárny.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
ČESKÁ REPUBLIKA – ENERGETIKA
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jaderné elektrárny.
Energetika. Snímek č. 2 Snímek č. 3 Snímek č. 4.
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Atomové elektrárny.
Vysoké učení technické v Brně
Atomová elektrárna.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Fy – kvarta Yveta Ančincová
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Jaderné Elektrárny.
Jaderná Elektrárna.
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Využití energie Slunce
Temelín.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice Elektrárna Dětmarovice postavena v r a svým výkonem 800 MW je nejvýkonnější elektrárnou spalující.
Simulace provozu JE s bloky VVER 1000 a ABWR
Jaderná elektrárna.
Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Kompresní stanice Jirkov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Jaderná energetika, souhrnné otázky a úkoly
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Transkript prezentace:

Jaderná elektrárna Temelín Lenka Šteklová

Lokalita JETE se nachází v obci Temelín v Jihočeském kraji Leží asi 25 km od Českých Budějovic Nachází se v pahorkatině v nadmořské výšce 510 m n.m. Elektrárna je vzdálena cca 50 km od státních hranic s Rakouskem a SRN

Historie ve zkratce 1980 - vládou Československa byla jaderná elektrárna Temelín schválena k výstavbě 1985 - společnost Energoprojekt Praha zpracovala projekt JE Temelín 1987 - začátek vlastní stavby jaderné elektrárny Temelín 1990 - stavba jaderné elektrárny Temelín byla zredukována poté, co již porevoluční federální vláda schválila rozhodnutí dokončit pouze dva ze čtyř plánovaných bloků JE 2000 - stavba JE Temelín dokončena 2002 - zahájen zkušební provoz prvního bloku JE Temelín 2003 - druhý blok jaderné elektrárny Temelín zahájil provoz 2004 - vyrobila jaderná elektrárna Temelín 13,4 TWh elektrické energie

Technické informace JETE je vybavena dvěma tlakovodními reaktory, každý o tepelném výkonu 3000 MW a elektrickém výkonu 1000 MW Jako palivo slouží oxid uraničitý UO2 V reaktoru je celkem 92 tun paliva Voda pro chlazení se odebírá z vltavské nádrže Hněvkovice a za plného provozu spotřebovává přibližně 2 až 3 m3/s Zpětně se voda vypouští do Vltavy v prostoru nádrže Kořensko Vliv chlazení na okolí je minimální – v okruhu 5 km do elektrárny je teplota vyšší jen o 0,02 až 0,06 °C Odpadní teplo se využívá pro vytápění Týna nad vltavou

Bezpečnostní ochrana 1 Důraz je kladen především na bezpečnost reaktoru obou jaderných zařízení Důležitá je také kultura obsluhy zařízení - provoz jaderné elektrárny zajišťuje šest směn, řídící personál pracuje dokonce v sedmi směnách, které procházejí v pravidelných intervalech intenzivním výcvikem (základní příprava operátorů trvá více než dva roky a oprávnění k výkonu funkce je operátorovi vystaveno až na základě státních zkoušek před státní zkušební komisí.) Bezpečnost elektráren zvyšují i pravidelné kontroly, a to jak pracovníky elektrárny, tak nezávislými orgány a kontrolními institucemi, včetně Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) V areálu i svém okolí má elektrárna instalován systém radiační kontroly, který upozorní na sebemenší možný únik radioaktivity

Bezpečnostní ochrana 2 Bezpečnost atomové elektrárny zajišťuje i systém lokalizace možné havárie elektrárny, který zahrnuje hermetickou ochrannou obálku - plnotlaký železobetonový kontejment. Tento systém zabraňuje v případě poruchy úniku radioaktivních látek z primárního okruhu do okolního prostředí a zajišťuje zachycení chladiva, které uniklo z primárního okruhu. Jaderná elektrárna musí počítat i se ztrátou hlavního i rezervního elektrického napájení vlastní spotřeby elektrárny. Proto je vybavena nouzovými zdroji elektrické energie; ty je jsou schopny elektricky napájet systémy. Tyto systémy dokáží vytvořit podmínky pro bezpečné odstavení reaktoru, dochlazení a pro jeho udržení v bezpečném podkritickém stavu.

Jaderný odpad Základním požadavkem každého úložiště jaderného odpadu je jeho bezpečnost ve vztahu k životnímu prostředí a ochraně zdraví obyvatel. Vychází především z konstrukce úložiště a ze způsobu jeho provozováním podle předem stanovených režimů a pravidel. Je např. omezena maximální úroveň radioaktivity, kterou lze u ukládaných materiálů připustit. K oddělení radioaktivních odpadů od biosféry se využívají umělé (inženýrské) i přírodní bariéry.

Jaderný odpad - bariéry Inženýrské bariéry jsou tvořeny vlastní konstrukcí úložiště, způsobem ukládání odpadů do úložiště a dále např. obalem, do nichž jsou odpady vloženy a ukládány. Druhou bariérou úložiště je obal, do kterého se jaderný odpad umístí. U vysokoaktivních odpadů to je silnostěnný ocelový kontejner nebo měděná nádoba, uvažuje se i o nádobách z titanu. Od okolí by tento kontejner měl svůj obsah izolovat po dobu minimálně tisíc let. U nízkoaktivních a středněaktivních odpadů se používají plechové sudy, popř. betonové kontejnery. Ty by měly zajistit stínění před zářením po dobu 300 až 600 let. Další bariéru úložiště mohou tvořit betonové pakety nebo přebaly, do nichž se ukládají plechové sudy nebo betonové kontejnery. Přírodní bariérou je geologická formace, v níž je úložiště umístěno - ta musí být seismicky stabilní. Většinou se vybírá hornina, která se prokazatelně nezměnila za posledních několik milionů let. Hodnotí se především její pevnost, nerozpustnost a tepelná stabilita. Za vhodné geologické formace pro stavbu úložiště se považují solná ložiska, jílové sedimenty, tufy, granity (žuly) a rulové horniny. Životnost inženýrských bariér se odhaduje na 300 let, životnost hmoty, ve které jsou radionuklidy znehybněny, je až 1 milion let. Stabilita geologických formací, do nichž jsou úložiště umisťována, je nejméně 70 milionů let.

Jaderný odpad Budoucnost jaderného odpadu Jaderný odpad bude v meziskladech uložen po dobu několika desítek let. Až jeho teplota klesne, bude uložen do hlubinného úložiště. Vyloučena není ani možnost, že díky technologickému pokroku se vyhořelé jaderné palivo stane cennou surovinou pro opětovné použití při další výrobě elektrické energie.

Zdroje http://www.jaderna-bezpecnost.cz/ http://www.je-temelin-dukovany.cz/ http://www.temelin.cz/ Wikipedie