Loutna Jakub Řehoř sekunda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HUDBA PŘELOMU 19. A 20. ST..
Advertisements

Správné odpovědi na otázky z minulé hodiny:
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Itálie Francie Španělsko
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Tereza Látalová.
GIOVANNI GABRIELI. VE ZKRATCE  Narodil se v Benátkách v roce 1557 a zemřel v tomtéž městě 12. srpna 1612  Byl to významná italský skladatel a varhaník.
VY_32_INOVACE_02_Vývoj populární hudby.  HISTORIE HARFY SE ZAČÍNÁ PSÁT JIŽ VE STARÉM EGYPTĚ ASI 3000 př.n.l.  DO EVROPY SE DOSTÁVAJÍ ZÁSLUHOU KELTŮ.
HUDBA V RENESANCI.
Arabská hudba Matěj Konopík.
Akordeon Šťastný Mikuláš.
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Indická hudba Anna Hájková.
Tympány Kristýna Vyčítalová.
Cimbál Václav Konvalinka.
Raná renesance Mgr. Jakub Tomala.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
HV-1 Hudební výchova DUM č. 5 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu.
Bukovinová Barbora, sekunda
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 16 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
Povídání o Bachovi.
Hudební renesance ( polovina 15. – 16. století).
Bohdan Chrastil sekunda.  Název má nepřímý původ v antické řečtině  Jsou to membranofony s tónem přesné výšky, který se dá přeladit pedálovým mechanismem.
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
TROMBON Made by Jakub Pavluš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv08/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
BAROKO.
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
Wolfgang Amadeus Mozart
Vrcholná renesance III (církevní vokální hudba 2. pol. 16. stol.)
Cimbál Vojtěch Vyorálek.
Cembalo Kristýna Sadloňová SEKUNDA.
Housle Martin Otýpka sekunda.
Velká Británie Barbora Otáhalová, tercie.
Eliška Židlická Sekunda
The Beatles Vypracoval: Bořivoj Kašparovský.
Pozdní baroko Mgr. Jakub Tomala.
Vrcholná renesance I Mgr. Jakub Tomala.
ICT 2 – 3 – 31 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE STRUNNÉ
Vrcholné baroko Mgr. Jakub Tomala.
Renesance 14. – 16. století.
Strunné nástroje Mgr. Jakub Tomala.
Rané baroko Mgr. Jakub Tomala.
Vrcholná renesance II Mgr. Jakub Tomala.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Romantismus.
ANTONIO VIVALDI.  Název školy: Základní škola Francova Lhota  Autor: Mgr. Lada Martinková  Název: VY_32_INOVACE_08_Antonio Vivaldi  Číslo projektu:
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/15  Název materiálu: Strunné nástroje  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
5. částRenesance ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Test k ověření znalostí z HV
Dějiny hudby a její osobnosti
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Renesance
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Česká republika - Kutná Hora
Dějiny hudby a její osobnosti
Antonio Vivaldi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Cimbál Denisa Zpěváková Sekunda
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

Loutna Jakub Řehoř sekunda

Charakteristika vydutý korpus struny zdvojené v unisonu (v oktávě)

Historie loutna patří mezi nejstarším nástrojům lidské historie, první zmínky o loutně najdeme v Mezopotámii (vydlabaná dýně potažená zvířecí kůží a se struny ze zvířecích střev) do Evropy se dostala z arabských zemí – al-ud – nepoužívaly se pražce, struny byly jednotné a používalo se trsátko, v Evropě začala převažovat hra prsty, přidaly se pražce a struny do unisona můžeme napočítat 40 různých druhů loutnových nástrojů, např. theorba, arciloutna, mandora, cistra v průběhu 18. stol. hra na loutnu upadá poslední užívající typy jsou barokní loutna a mandora ve 20. stol. byla hra na loutnu obnovena

Hra na loutnu hraje se z not nebo tabulatur

Skladatelé Orlando di Lasso (1532-1594) vlámský hudebník a jeden z nejvýznamějších skladatelů 16. stol. ve dvanácti letech rozjel svou hudební kariéru od r. 1545 v Miláně, Neapoli a Římě, o 10 let později se vrátil domů o rok později byl vyzván do Mnichova a tam od r. 1563 až do své smrti působil jako kapelník jednoho z nejvýznamějších hudebních těles celé Evropy

Skladatelé Giovanni Gabrieli (1557-1612) významný italský skladatel hru studoval u svého strýce, později v Mnichově u Orlanda di Lassa působil v benátských kostelích

Skladatelé John Dowland (1562-1626) anglický hudebník a loutnista, jeden z nejvýznamějších představitelů anglické renesanční hudby působil u vyslance královny Alžběty I., v Dánsku jako dvorní loutnista u dvora krále Kristiána IV.

Ukázky John Dowland //www.youtube.com/watch?=613nUS1m3j8