Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: Hudební výchova ROČNÍK: 6. – 9. TÉMA: Hudební nástroje – klasická kytara AUTOR: Dušan Okénka DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_16_DO

2 ANOTACE PREZENTACE VYTVOŘENA JAKO DOPLNĚNÍ UČIVA OSMÉHO ROČNÍKU HUDEBNÍ NÁSTROJE – KLASICKÁ KYTARA V RÁMCI PREZENTACE MAJÍ ŽÁCI MOŽNOST SEZNÁMIT SE S CHARAKTERISTIKOU TOHOTO NÁSTROJE ZVUKEM A BARVOU TÓNU FUNKCÍ V SÓLOVÉ HŘE A KOMORNÍCH SESKUPENÍCH Pilotáž: Prezentace pilotována ve třídách II. stupně, ale je možné ji využít jako doplnění učiva i ve vyšších ročnících I. stupně ZŠ. Základní seznámení s hudebními nástroji je vždy vhodné doplnit ukázkou konkrétního nástroje, ne vždy je to ale možné a k tomuto účelu poslouží právě prezentace. Textové informace je možné zestručnit v návaznosti na věkovou skupinu žáků. Doporučuji doplnit audioukázkou.

3 KLASICKÁ KYTARA Kytara je drnkací strunný nástroj s hmatníkem. Tón vzniká rozechvěním struny napjaté mezi dvěma pevnými body – nultým pražcem a vložkou kobylky. Struny jsou rozechvívány drnkáním prsty. Hmatník umožňuje získávat další tóny zkracováním chvějné délky struny přitlačením struny na pražec. Kytara je akordický nástroj – umožňuje jednohlasou i vícehlasou hru

4 Historie Je historicky dokázáno, že drnkací nástroje jsou staršího původu než nástroje smyčcové. V průběhu vývoje docházelo často k přeměnám drnkacích nástrojů na smyčcové. Postupně vzniká na některých strunných nástrojích krk, dochází k upevňování strun ve struníkovém zařízení a k ladění v ladicím zařízení. U nástrojů kytarového typu se postupně vyvinul korpus do tvaru široké arabské osmičky. Název kytary pochází z arabského kitára a řeckého kithara.

5 Stavba kytary Kytara má šest strun E A d g h e.
Vrchní deska má podstatný vliv na kvalitu zvuku nástroje. Přejímá kobylkou chvění strun a zesiluje jejich zvuk, kterému dává zabarvení, sílu a určuje délku tónu. Nejlepším ozvučným dřevem je rezonanční smrk, někdy se používá také cedr. Ve středu vrchní – rezonanční – desky je ozvučný otvor, jehož velikost, tvar a umístění má důležitý vliv na zvuk nástroje. Zevnitř desky jsou přiklížena ozvučná žebra ze smrkového dřeva, která podporují rezonanční vlastnosti a zvyšují mechanickou pevnost. Spodní deska se vyrábí nejčastěji z palisandru , mahagonu nebo z javoru. Luby spojují vrchní a spodní desku. Krk kytary slouží jako základna pro hmatník. Na krk kytary je přiklížen hmatník, do kterého jsou po celé délce zapuštěny pražce.

6 Použití v hudbě Začátkem 19. století zájem o kytaru velmi vzrostl a kytara se stala oblíbeným domácím nástrojem – používala se jako doprovodný nástroj ke zpěvu, uplatňovala se v komorní hře i sólově. Ve druhé polovině 19. století byla kytara částečně nahrazena klavírem, ale od 20. století začíná nový vzestup zájmu o kytaru, který trvá dodnes.

7 CITACE: OBRÁZKY, FOTOGRAFIE
Obrázky a fotografie – kliparty office-


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google