Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dějiny hudby a její osobnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dějiny hudby a její osobnosti"— Transkript prezentace:

1 Dějiny hudby a její osobnosti
1. OBLAST Dějiny hudby a její osobnosti

2 České hudební baroko Název školy: Základní škola Francova Lhota
Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_12_INOVACE_09_České hudební baroko Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Žák bude seznámen s českým barokním uměním a s jeho osobnostmi, zejména pak s Adamem Václavem Michnou z Otradovic. Očekávaný výstup: Žák bude schopen vystihnout základní znaky barokní hudby a vyjmenovat alespoň nejznámější představitele české barokní hudby. Druh učebního materiálu: Pracovní prezentace.

3 České hudební baroko Baroko je umělecký směr, který se rozvíjel od konce 16. století do poloviny 18. století. Baroko kladlo důraz na cit, vznešenost, majestátnost a náboženské zanícení. České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Česká země byla silně poznamenána třicetiletou válkou (1618–1648). Přestože česká kultura byla ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoře, dosáhla opravdu vysoké úrovně, a to především v architektuře a malířství, ale i hudbě. Otázka: Kdy se udála bitva na Bílé hoře? Řekněte přesné datum.

4 České hudební baroko Protože královský dvůr nesídlil v Čechách, měli hudebníci jen málo příležitostí k provozování muziky. Hudba se však přesto rozvíjela, a to díky venkovským učitelům, jimž se říkalo kantoři (z lat. canto [kantó] = zpívat). Zpěv se vyučoval několik hodin týdně. Žáci pak každou neděli zpívali v kostele na kůru. Hudbou si i vydělávali – zpívali na svatbách, pohřbech, o Velikonocích a Vánocích. České baroko bylo obohaceno i domácími řemeslníky a umělci. Vznikají hlavně chrámy a kláštery, ale i šlechtické zámky a paláce. Venkov pak dostává úplně jiný záběr. Jsou zde kostelíčky, kapličky a selské statky.

5 České hudební baroko kantáty a oratoria
Pro baroko jsou typické některé nové hudební formy: kantáty a oratoria skladby pro sólové nástroje (zejména pro varhany) opera Jedna z prvních českých oper vznikla v Jaroměřicích nad Rokytnou, kde byl u jednoho hraběte zaměstnán kapelník František Václav Míča. Napsal operu O původu Jaroměřic.

6 České hudební baroko Jedním z nejvýznamnějších českých skladatelů baroka byl Adam Václav Michna z Otradovic (1600–1676). Byl to jindřichohradecký varhaník, básník a skladatel. Vytvořil mše, kancionály a sbírky náboženských písní – vždy zkomponoval hudbu i napsal text. Nejznámější písní, kterou Michna napsal, je vánoční koleda Chtíc, aby spal. Dílo: Česká mariánská muzika Svatoroční muzika Loutna česká Michnovo dílo je to nejlepší, co nám české baroko zanechalo.

7 České hudební baroko

8 České hudební baroko Dalším významným skladatelem byl
Pavel Josef Vejvanovský (asi 1640–1693). Byl velmi slavným polním trubačem a kapelníkem kroměřížské kapely. Vytvořil obsáhlé dílo, kde hlavní roli hrají dechové nástroje. Napsal řadu chrámových skladeb. Populární jsou jeho instrumentální skladby s velkým podílem trubek – sonáty, serenády a balety. Jeho skladby se dodnes prodávají ve skvělých nahrávkách.

9 České hudební baroko K významným českým barokním umělcům patří i Jan Dismas Zelenka (1679–1745). Zelenka byl původně skladatelem, kontrabasistou, později vedoucí knížecí kapely. Studoval a působil v Praze, ale později přesídlil do Drážďan. Ze Zelenkovy hudby vycházel například i Johann Sebastian Bach. Zelenka napsal 250 skladeb. Psal především mše, oratoria a litanie. Z toho je asi 180 děl vokálních: Requiem, Nářek Jeremiášův, Magnificat.

10 České hudební baroko Posledním velkým českým barokním umělcem byl
Bohuslav Matěj Černohorský (1684–1742). Byl to hudební skladatel, kněz, varhaník a hudební pedagog. Otázka: Vyjmenujte co nejvíce synonym ke slovu „pedagog“. Černohorský žil střídavě v Itálii a Čechách. Z díla Černohorského se zachovalo několik varhanních skladeb a vokální Laudetur Jesus Christus a Regina coeli (Raduj se, nebes královno).

11 České hudební baroko 1. Kde má kořeny české baroko? A, v Německu
B, v Itálii a Španělsku C, ve Francii 2. Díky komu se rozvíjela v baroku hudba? A, zpěvákům B, knězům C, učitelům 3. Jaké stavby v baroku převládaly? A, hrady a zříceniny B, chrámy a kláštery C, měšťanské domy 4. Jak se jmenuje jedna z prvních českých oper? A, O původu Jaroměřic B, O původu Jevišovic C, O původu Jedovnic

12 České hudební baroko 5. Kdo napsal skladbu Chtíc, aby spal?
A, Pavel Josef Vejvanovský B, Jan Dismas Zelenka C, Adam Michna z Otradovic 6. Kým byl Pavel Josef Vejvanovský (kromě skladatele)? A, trumpetistou B, trubačem C, tenoristou 7. Janem D. Zelenkou byl ovlivněn i: A, Georg Friedrich Händel B, Johann Sebastian Bach C, Bohuslav Matěj Černohorský 8. Co znamená v překladu dílo Černohorského „Regina coeli“? A, Raduj se, nebes princezno B, Raduj se, nebes Výsosti C, Raduj se, nebes královno

13 České hudební baroko Řešení: B C A

14 České hudební baroko Videa: Dostupná na Youtube na www:
< <


Stáhnout ppt "Dějiny hudby a její osobnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google