Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRUČNÝ PRŮVODCE PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍM Ve školním roce 2012/2013.
Advertisements

Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1
Přijímací řízení na střední školy
Využití potenciálu mobilního kanálu
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Jak na to, aniž bychom se zničili
Hledám práci. Co teď a co potom?.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Vize, Strategie, Cíle.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Jak se uplatnit na trhu práce
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
TEST Kam po ZŠ?.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_221.
Obor Podnikání – délka vzdělání tohoto oboru je 2 roky dosažené vzdělání: střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou forma tohoto vzdělání je denní studium.
VY_32_INOVACE_PSYPS14860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1.kolo přijímacích zkoušek podat 2 přihlášky, počet přihlášek na 1 SŠ není omezen (uchazeč si musí dávat.
Jak poznám, kdo jsem?.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ a MŠ Pustiměř Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VOLBA POVOLÁNÍ VÁŠ PRŮVODCE.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
Informační schůzka rodičů žáků 8. ročníků Vítám Vás!!! Mgr. Bc. Věra Václavíčková.
Workshopy se studenty SŠ PhDr. Blanka Bendlová, MBA JCI West Bohemia.
Výběr problému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.15: Výchova.
Osobnost žáka Svět práce SOULAD Možná cesta Uvědomit si nutnost rozhodnutí Zjišťování informací o světě práce a o sobě Rozhodování o typu školy a oboru.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Komenského Slavkov u Brna 495 Číslo a název operačního programu:
Motivační dopis přikládá se k životopisu cílem je zaujmout budoucího
První zaměstnání Petr Machala.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Odborná konference "Zvyšování kompetencí absolventů vysokých škol" Absolvent se firmě vyplatí.
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SCICOM – BASIC RNDr. Anna Matoušková, Ph. D.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
1 PROPAGACE ŘEMESLNÝCH A TECHNICKÝCH OBORŮ CZ.1.07/1.1.13/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Personální plán pro podnikatelský plán
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Jak se dělá firemní image Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠK. ROK 2014/
Jsem chlapec – čím budu? DŮLEŽITÁ POVOLÁNÍ. Kdo jsem? – co ke své práci potřebuji Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
Kde hledat informace o oborech a středních školách?
VOLBA POVOLÁNÍ Učitelka Policista Zedník ICT technik Uklízečka … Rybář
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Grantový projekt „Moderní absolvent strojírenství“
Jak obstát na pracovním trhu aneb nalézt zaměstnání
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Sandra Eliašová Klára Bílková Kateřina Dvořáková Volba povolání.
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Kde hledat informace o oborech a středních školách?
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Volba povolání / střední školy
Váháte kam po maturitě? Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!
Váháte kam po maturitě?. Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!
Transkript prezentace:

Jak vybírat školu a obor?

Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji najdete v příručce „Čím budu?“ Před podáním přihlášky na střední školu se vyplatí: mít dostatečné informace o oboru, na který se hlásím přijít na den otevřených dveří na vybrané střední škole zjistit si zkušenosti současných nebo bývalých studentů Přihlášku si můžete podat na 2 střední školy… …ale jak si vybrat ty správné? Jak vybírat školu a obor?

Poznejte a rozvíjejte své silné stránky Ke každé z oblastí přiřaďte alespoň 3 činnosti, kterými tyto své silné stránky rozvíjíte nebo byste mohli/měli rozvíjet K úspěchu ale nestačí své schopnosti jen pojmenovat! Musíte je také rozvíjet! Proč? Pro správnou volbu dalšího studia je důležité poznání silných stránek vaší osobnosti Protože jinak tyto schopnosti zakrní a zůstanou nevyužité…a to by byla velká škoda! Malý úkol pro vás: Zkuste si teď vybavit 3 oblasti (třeba předměty ve škole), ve kterých se cítíte silní, ve kterých jste dobří Jak vybírat školu a obor?Poznejte a rozvíjejte své silné stránky

Zjistěte, co vás baví Říkáte si, jak zájmy souvisejí s volbou školy? Na první pohled možná málo, ale … Pokud vás totiž něco baví je pravděpodobné, že v tom budete úspěšnější a celkově spokojenější Zájmy jsou jednou ze základních podmínek úspěšné volby studia i povolání…víte, proč? Zájmy vám mohou napovědět, jak můžete nejlépe uplatnit vaše schopnosti – ve škole, ale i v budoucí praxi! Tak neseďte doma a rozvíjejte své zájmy! Buďte aktivní a pravidelně se věnujte různým činnostem (nejen PC hrám…!) Zjistěte, co vás bavíJak vybírat školu a obor?

Vyberte si to svoje povolání Jak vybírat školu a obor? Že si povolání vyberete až po studiu? Bez představy o budoucím povolání si jen stěží dokážete vybrat tu správnou školu pro svojí kariéru Co byste při úvahách o svém povolání měli mít na paměti? vaše silné stránky (umím…, jsem dobrý/á v.., jde mi…) vaše zájmy (baví mě…, ve volném čase rád/a…) Tím to ale nesmí skončit… Už to přeci víte…! Zjistěte se víc o vybraném povolání… CHYBA!!!

Jak vybírat školu a obor? Co tohle povolání obnáší? Víte například: jak se vyvíjí mzdy v té vaší profesi? Nejde totiž jen o to říci: „Budu kuchař/účetní/doktor…“ je nutné také vědět, co se za těmito pojmy doopravdy skrývá… jestli je/bude po té vaší profesi poptávka na trhu práce? To a mnohem víc si můžete snadno zjistit třeba na webech: A pak už hurá…do školy! Studuj v plzeňském kraji Národní soustava povolání Budoucnost profesí Víte, co je při výběru samotné školy to nejdůležitější…?

Vědět, co chcete… a proč Než si vyberete tu pravou školu, ujasněte si svá očekávání. Zkuste si odpovědět alespoň na tyto otázky: Jaké úrovně vzdělání chci dosáhnout a proč? Jak vybírat školu a obor?Vědět, co chcete…a proč Že už víte kam dál? Výborně! Střední vzdělání bez maturity a vyučení (1-2 roky) Výuční list (2-3 roky) Maturitu (4 roky) … Odborné vzdělání Všeobecné vzdělání (gymnázia) Odborné vzdělání s odbornou přípravou Pak ale ještě nezapomeňte na poslední důležitý krok… A když maturitu tak:

Zjistěte si co nejvíc informací Jak a kde můžete tyto důležité informace sehnat? Než se definitivně rozhodnete kam dál, obětujte trochu času a energie a sežeňte si dostatek informací také o: Na internetu: Integrovaný systém typových pozicwww.studujvpk.cz systém typových pozic U odborníků: Informační a poradenské středisko při ÚP - např. IPS Plzeň, IPS Domažlice, IPS KlatovyIPS PlzeňIPS DomažliceIPS Klatovy Na dnech otevřených dveří SŠ – informace přímo „od zdroje“ Jak vybírat školu a obor?Zjisti si co nejvíc informací škole, kam se chcete hlásit oboru, na který se chcete hlásit

Pro projekt Správná volba Design: Creative Studio, s.r.o., Plzeň Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o. p. s. vyrobila v roce 2010 (aktualizace 2013)

Projekt Správná volba je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky