Www.rrajm.cz 1 Inovace a technologie v rozvoji regionů (Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje III.) JUDr. Vladimír Gašpar Regionální inovační.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Václav Lukeš Seminář RVŠ k třetí roli VŠ „Centra transferu technologií na vysokých školách“ Ostrava
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
JIHOMORAVSKÉ CENTRUM PRO MEZINÁRODNÍ MOBILITU MILOŠ ŠIFALDA.
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Představení komory, akce, projekty
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
PRIORITY A CÍLE DOKUMENTU REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
RIS JMK III Radim Kocourek Jihomoravské inovační centrum , Regionální inovační fórum, Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Ing. Michaela Novotná Hluboká nad Vltavou Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Technologické platformy a dopravní výzkum
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
1 Inovace a technologie v rozvoji regionů (Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje III.) JUDr. Vladimír Gašpar Regionální inovační.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
RIS JMK Vznik a vývoj Brno Východiska a specifikace zpracování RIS JMK  První RIS v ČR, konzultace zahájeny 1998  Impuls z projektu InterpRISe.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Jihomoravské inovační centrum
2 Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje III. JUDr. Vladimír Gašpar, ředitel RRA JM, P ředseda představenstva ČARA INOVACE A.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
4. jednání inovační platformy pro Liberecký kraj Liberec, IQ Landia Liberecký kraj a podpora inovací 4. jednání inovační platformy pro Liberecký.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Transkript prezentace:

1 Inovace a technologie v rozvoji regionů (Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje III.) JUDr. Vladimír Gašpar Regionální inovační infrastruktura Brno,

2 Struktura prezentace  Proč se Regionální inovační strategie formulují?  Metoda formulace RIS III.  Prioritní osy a cíle RIS III.  Akční plán RIS na léta 2009 – 2013

3 Proč se formulují RIS?  Přesvědčení, že lze na regionální úrovni napomoci podpoře inovací (pro tvorbu inovací je nutná prostorová blízkost)  První impuls k formulaci RIS od EK v roce 1994 – zvýšit absorpční kapacitu regionu pro SF

4 Regionální inovační strategie JMK III  Časový horizont: 2009 – 2013  Důvody pro přípravu nové strategie: oZahrnutí nových hráčů oExpirace opatření RIS JMK II oNové období SF (nové projekty, např. CEITEC, ICRC)  Zpracovatel: RRA JM, JIC, JCMM

5 Regionální inovační strategie JMK III  Hlavní cíle pro nastavení strategie: oStrategie všech hráčů – terénní průzkum firem oNe dokument, ale proces – vytvoření trvalé platformy oOficiální strategie JMK a města Brna oVýstupem akční plán (seznam podrobně definovaných projektů na dva roky dopředu)

6 Vize a mise RIS JMK III  Vize: oJihomoravský kraj bude v roce 2013 nejvíce inovativní region v České republice a bude patřit mezi prvních 50 nejinovativnějších regionů v Evropské unii  Mise: oChceme zvýšit regionální konkurenceschopnost Jihomoravského kraje prostřednictvím spolupráce vědecko-výzkumné sféry a firem a maximalizací přínosů ICRC a CEITEC

7 RIS JMK III – partneři Samospráva Podpůrné (intermediární) instituce Výzkumné organizace Firmy

8 Řídící systém RIS

9 Metody přípravy RIS JMK III Návrh akčního plánu Návrh strategie Terénní průzkum firem Definice klíčových oborů Kvantitativní analýza hospodářství Návrhy intervencí od pracovních skupin Regionální benchmarking

10 Terénní průzkum firem  Proveden v červnu a červenci 2008  Analyzováno šest odvětví  350 technologických firem předvybráno na základě kvantitativní analýzy  186 osobních rozhovorů s řediteli firem  Provedeno: Berman Group (JIC, RRA JM, CTT MU)  Financováno: Jihomoravský kraj

11 Odvětvové přesahy

12 Strategický skelet RIS III Transfer technologií Inter- nacionalizace Lidské zdroje Poradenství a služby RIS III

13 Transfer Technologií  Cíle: oNastavit a rozvíjet systém na podporu transferu technologií oRozvíjet transfer technologií

14 TT Point (Technology Transfer Point)  Cíl: kvalitativně posílit stávající CTT a vznik nových CTT – vytvořit síť podpůrných organizací  Odpovědnost finanční: OP VK  Odpovědnost věcná: MU, VUT, MZLU, VFU, JIC  Partneři: FNUSA/ICRC  Výstupy: 16 proškolených TT specialistů, nastavené TT procesy. Zřízené nové dvě CTT  na MZLU a VFU  Výsledky: Zvyšující se počet úspěšných TT projektů  Rozpočet: Přibližně 60 mil. Kč na tři roky

15 Inovační vouchery  Cíl: Podpořit spolupráci (kontrahovaný výzkum) mezi VaV institucemi a firmami  Odpovědnost finanční: SMB  Odpovědnost věcná: JIC  Partneři: MU, VUT, MZLU, VFU, AV ČR, FNUSA/ICRC  Výstupy: cca 40 podpořených projektů ročně  Výsledky: Zvýšení obratu kontrahovaného výzkumu  Rozpočet: 5,6 mil. Kč ročně

16 Poradenství a služby pro MSP  Cíle: oZajistit kvalitní podporu rozvoje začínajících inovačních firem oZajistit finanční zdroje pro inovační projekty oZajistit kvalitní a komplexní služby pro inovativní firmy v JMK sídlící mimo technologické inkubátory

17 ICT inkubátor  Cíl: zajistit kvalitní podporu rozvoje začínajících inovačních firem  Odpovědnost finanční: OPPI, JMK  Odpovědnost věcná: JIC  Partneři: SMB, univerzity, FNUSA/ICRC  Výstupy: 7000 m 2 pronajímatelných ploch  Výsledky: Zvýšení počtu inkubovaných firem a firem ve VTP  Rozpočet: oRealizace: cca 300 – 400 mil. Kč oProvoz: nájem klientů

18 Inkubátor v okresních městech JMK  Cíl: zajistit kvalitní podporu rozvoje začínajících inovačních firem  Odpovědnost finanční: OPPI, JMK, okresní města  Odpovědnost věcná: JIC, okresní města  Partneři: privátní sféra  Výstupy: 2 inkubátory; celkem 4000 m 2 pronajímatelných ploch  Výsledky: Zvýšení počtu inkubovaných firem a firem ve VTP  Rozpočet: oRealizace: spolupráce s místními vlastníky nemovitostí oProvoz: 2. mil. Kč ročně

19 Rozvoj plně konkurenceschopných specializovaných rozvojových služeb pro inovativní firmy  Cíl: zajistit kvalitní podporu rozvoje začínajících inovačních firem  Odpovědnost finanční: JMK  Odpovědnost věcná: JIC  Partneři: nezávislí poradci a poradenské firmy  Výstupy: Zvýšení počtu konzultantů na JIC o do roku 2013  Výsledky: Zvýšení počtu úspěšných odchodů firem z inkubátoru  Rozpočet: obsaženo v provozním rozpočtu JIC

20 Fond mikropůjček  Cíl: zajistit finanční zdroje pro inovační projekty  Odpovědnost finanční: JIC  Odpovědnost věcná: JIC  Partneři: investiční rada, komerční banky  Výstupy: 3 udělené půjčky ročně  Výsledky: Zvýšení počtu úspěšných odchodů firem z inkubátorů  Rozpočet: 2 mil. Kč v roce 2009

21 Patentový a licenční fond  Cíl: Zajistit finanční zdroje pro inovační projekty  Odpovědnost finanční: SMB  Odpovědnost věcná: JIC  Partneři: investiční rada, komerční banky  Výstupy: 2 udělené půjčky ročně  Výsledky: Zvýšení počtu úspěšných odchodů firem z inkubátoru  Rozpočet: 0,8 mil. Kč

22 Lidské zdroje  Cíle: oPopularizovat vědu a přírodovědné a technické obory oZvýšit kvalitu vzdělávání na středních a vysokých školách oRozvíjet nadané studenty na středních a vysokých školách oZvýšit internacionalizaci vysokých škol oZajistit kvalitní lidské zdroje pro výzkum a vývoj oZvýšit absorpční kapacitu regionu pro realizaci VaV projektů oZajistit dostatek lidských zdrojů pro podporu inovativního podnikání

23 Vzdělávání a rozvoj talentované mládeže v JMK  Cíl: Rozvíjet nadané studenty na středních a vysokých školách v JMK  Odpovědnost finanční: OPVK  Odpovědnost věcná: JCMM  Partneři: FNUSA/ICRC  Výstupy: 178 podpořených talentovaných studentů; 240 podpořených učitelů  Výsledky: Zvýšený počet VŠ studentů přírodovědných a technických oborů  Rozpočet: oRealizace: 9 mil. Kč na tři roky

24 Podpora talentovaných zahraničních studentů při studiu na VŠ v JMK  Cíl: Zvýšit internacionalizaci vysokých škol JMK  Odpovědnost finanční: JMK  Odpovědnost věcná: JCMM  Partneři: univerzity, FNUSA/ICRC  Výsledky: Zvýšení počtu zahraničních studentů (absolventů)  Rozpočet: 6 mil. Kč ročně

25 SoMoPro – South Moravian Programme for Distinguished Researchers  Cíl: Zajistit kvalitní lidské zdroje pro výzkum a vývoj v JMK  Odpovědnost finanční: JMK, 7. rámcový program  Odpovědnost věcná: JMK, JCMM  Partneři: univerzity, ústavy AV ČR, FNUSA/ICRC  Výstupy: 10 až 20 podpořených zahraničních vědců a reintegrace 6 až 10 českých vědců do konce roku 2012  Výsledky: Zvýšení počtu zahraničních vědců v regionu. Zvýšení počtu mezinárodních projektů místních VaV pracovišť.  Rozpočet: 94 mil. Kč (56 mil. Kč JMK, 38 mil. Kč 7FP)

26 Byty pro zahraniční vědce  Cíl: Zajistit kvalitní lidské zdroje pro výzkum a vývoj v JMK  Odpovědnost finanční: SMB  Odpovědnost věcná: (JCMM)  Partneři: soukromí vlastníci bytů, realitní kanceláře  Výstupy: 10 připravených plně vybavených bytů pro okamžité použití  Výsledky: Prodloužení pobytu vědců – zvýšení počtu člověkoměsíců zahraničních vědců v regionu  Rozpočet: 200 tis. Kč ročně

27 Podnikatelská rada JIC (Board CEO)  Cíl: Zajistit dostatek lidských zdrojů pro podporu inovativního podnikání  Odpovědnost finanční: JMK, SMB  Odpovědnost věcná: JIC  Partneři: firmy, SMB  Výstupy: pravidelná setkávání Boardu  Výsledky: oNové projekty podpory podnikatelského prostředí oPoradenství inkubovaným projektům oKontakty  Rozpočet: 50 tis. Kč ročně

28 Internacionalizace  Cíle oPosílit mezinárodní spolupráci ve výzkumu, vývoji a inovacích oZkvalitnit prostředí a služby pro kreativní cizince oKomunikovat Jihomoravský kraj jako centrum výzkumu, vývoje a inovací

29 Brokerage events  Cíl: posílení zapojení výzkumných týmu a firem z JMK do mezinárodních projektů FP7  Odpovědnost finanční: JIC, VUT, MU, RHK, CDV, VIP park, JMK  Odpovědnost věcná: JIC, VUT, MU, RHK, CDV, VIP park  Partneři: MŠMT, EK, SMB, FNUSA/ICRC  Výstupy: realizace dvou brokerage events v letech 2009 a 2010 po 50 účastnících  Výsledky: 4 úspěšné účasti subjektů z JMK, a to v relevantních výzvách v FP, s jednotlivými projekty v hodnotě nejméně 100 tis. EUR  Rozpočet: cca. 400 tis. Kč

30 Mezinárodní střední škola  Cíl: Zkvalitnit prostředí a služby pro kreativní cizince  Odpovědnost finanční: JMK  Odpovědnost věcná: JMK  Partneři: zahraniční škola  Výstupy: vytvoření 15 studijních míst v jednom ročníku  Výsledky: Zvýšení počtu kreativních cizinců v JMK  Rozpočet: ?

31 Mezinárodní dům  Cíl: Zkvalitnit prostředí a služby pro kreativní cizince  Odpovědnost finanční: SMB  Odpovědnost věcná: ?  Partneři: RRA JM, JIC, JCMM, JMK, firemní sféra  Výstupy: poskytnutí 200 konzultací ročně, vydání 10 čísel newsletteru ročně, organizace 5 akcí ročně  Výsledky: Zvýšení počtu kreativních cizinců v JMK  Rozpočet: cca 2 mil. Kč ročně

32 Řízení a monitoring implementace  Marketing RIS oObory (VaV týmy, firmy) oNástroje RIS (např. konference, brokerage, inovation vouchers...) oVýsledky (succes stories – objevy, inovace, obchodní úspěchy firem, nové spin-offs...) oVize RIS – kam směřujeme, jak spolupracujeme...  Monitoring implementace  Řízení implementace  Evaluace implementace

33 Děkuji Vám za pozornost Regionální rozvojová agentura jižní Moravy Královopolská 139, CZ Brno Tel./fax: Regionální rozvojová agentura jižní Moravy