Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Kariérové poradenství
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Individuální vzdělávací plán
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
9. Tvorba individuálního plánu
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
Seminář ke speciální pedagogice 1
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
9. Tvorba individuálního plánu
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Základní pojmy speciální pedagogiky
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Centrum kolegiální podpory CKP
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
Vzorový projekt pro ZŠ.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Vzorový projekt pro ZŠ.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek

ŠVP - příležitost pro vzdělávání nadaných žáků

Terminologie V školských předpisech i v řadě odborných textů se objevují pojmy „nadaný žák“ „talentovaný žák“ a „mimořádně nadaný žák“.

Tento seminář je zaměřen na pojetí péče o nadané a mimořádně nadané/talentované žáky a její plánování v ŠVP.

Vzdělávání mimořádně talentovaných žáků a RVP ZUV Široký okruh zájemců Potřebné předpoklady ke studiu Vyhledávání mimořádně talentovaných jedinců Odborná péče a vzdělávání talentů Studium s rozšířeným počtem hodin Identifikace

Identifikace mimořádného talentu a podmínky jeho dalšího rozvíjení Identifikace mimořádného talentu Kvalifikovaná osoba schopná objektivního posouzení Schopnost svůj talent dále rozvíjet Podávat vynikající výkony

Triáda úspěchu Osobnostní předpoklady Rodinné a sociální podmínky Osobnost pedagoga

Organizace výuky žáků mimořádně talentovaných RUP – rozšířený počet vyučovacích hodin Péče o rozvoj nadání všech dětí Podpora mimořádně nadaných/talentovaných

Stejní nebo jiní? žáky talentované lze zpravidla rozvíjet v rámci metod a forem práce obvykle užívaných v daném ročníku a vyučovacím předmětu pro žáky mimořádně talentované s obvyklými postupy zpravidla nevystačíme

V kapitole o rozvoji talentu Pestrá studijní zaměření, rozšířená výuka Nabídku volitelných předmětů Nabídku nepovinných předmětů Možnosti zapojovat se do zajímavých třídních školních, celostátních nebo mezinárodních projektů (struktura a plánování těchto projektů) Zapojení do soutěží Možnosti žáků využívat školní informační centrum (knihovnu), počítačovou síť s připojením na internet.

V kapitole o vzdělávání žáků mimořádně talentovaných Jakým způsobem probíhá systematické vyhledávání (identifikace) mimořádně talentovaných žáků na škole? Jakou roli hrají jednotliví pracovníci: učitelé jednotlivých vyučovacích předmětů, třídní učitel, výchovný poradce (nebo také školní koordinátor péče o mimořádně talentované žákyJak je nastaven mechanismus informování, komunikace a spolupráce s rodiči žáků? Jak je propracován systém vytváření individuálních vzdělávacích plánů pro mimořádně talentované žáky? Jaké organizační a materiální zajištění péče o mimořádně talentované žáky nabízí konkrétní škola?

Jak je tato péče zajištěna po didaktické a metodické stránce? Jak jsou učitelé konkrétní školy pro podporu a rozvoj mimořádně talentovaných žáků kvalifikování a jak se učitelé v této oblasti vzdělávají? Jak je výuka mimořádně talentovaných žáků doplňována, rozšiřována a prohlubována? Jak je zajištěno, aby mimořádně talentovaní žáci měli možnost se zabývat uměleckými činnostmi, které skutečně mohou pomoci rozvíjet jejich talent? Jak jsou mimořádně talentovaní žáci zapojování do samostatných rozsáhlejších prací a projektů?

Jak je organizována a zajištěna vnitřní diferenciace ve vyučovacích předmětech (alespoň některých)? Jak je zajištěno alespoň občasné vytváření skupin mimořádně talentovaných žáků, kteří se mají možnost rozhodovat, zda se činnosti zúčastní? Jak je organizačně i pedagogicky zajištěna možnost mimořádně talentovaných žáků účastnit se ve výuce ve vyšších ročnících (vyšších stupních škol)? Určitě je důležité a dobré popsat zkušenosti, tradice a zejména dobré výsledky práce školy (pedagogů) v této oblasti.

Identifikace žáků mimořádně talentovaných Podpora všech Identifikace mimořádně nadaných Správné otázky Zkušenost Profesionalita

Tři kritické oblasti Identifikace a následná péče o mimořádně talentované děti v době zahájení základního uměleckého vzdělávání Identifikace a následná péče o žáky se silně jednostranným talentem Identifikace a následná péče o žáky jejichž vzdělávací výsledky jsou výrazně pod jejich možnostmi

Nároky na učitele nadaných vyžaduje dobrou znalost oboru, předmětu, aby u dítěte mohla být sycena potřeba poznávání vyžaduje dobrou znalost pedagogiky a psychologie vyžaduje silnou osobnost učitele, který bude práci s nadaným dítětem brát jako příležitost a ne jako ohrožení

Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Pokud takoví žáci prokáží nezbytné předpoklady potřebné pro přijetí do zvoleného uměleckého oboru, musí pro ně škola vytvořit takové podmínky, které jim umožní plnit s ohledem na jejich potřeby a možnosti vzdělávací obsahy stanovené školou v jejím ŠVP

Koho se to týká? Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci se zdravotním postižením (tělesným, zrakovým, sluchovým, mentálním, autismem, vadami řeči, souběžným postižením více vadami a vývojovými poruchami učení nebo chování), žáci se zdravotním znevýhodněním (zdravotním oslabením, dlouhodobým onemocněním a lehčími zdravotními poruchami vedoucími k poruchám učení a chování) a žáci se sociálním znevýhodněním (z rodinného prostředí s nízkým sociálně kulturním postavením, ohrožení sociálně patologickými jevy, s nařízenou ústavní výchovou nebo uloženou ochrannou výchovou a žáci v postavení azylantů a účastníků řízení o udělení azylu).

Zásady Specifické metody Poradenský systém Individualizace a diferenciace

Podmínky Personální Materiální Organizační

Děkuji Vám a pozornost Kontakt: