BOTANIKA HOUBY - FUNGI
ŘÍŠE: HOUBY Neobsahují chlorofyl – živí se heterotrofně Parazité Bohatá skupina organismů mikroskopické organismy tvořící velké plodnice Neobsahují chlorofyl – živí se heterotrofně Parazité Saprofyté Symbionti - MAKORHIZA 10.4.2017 Soutěž - příprava
Houby Mikromycety Makromycety 10.4.2017 Soutěž - příprava
Mycelium – vznik podhoubí Základní pojmy Mycelium - podhoubí Mycelium – vznik podhoubí 10.4.2017 Soutěž - příprava
Základní pojmy Hyfy – houbová vlákna 10.4.2017 Soutěž - příprava
Rozmnožování hub Houby se rozmnožují – výtrusy (sporami). Výtrusů vytváří houba obrovské množství. Podle vzniku se dělí na: Endospory – vznik uvnitř buněk Exospory – vznik vně buněk 10.4.2017 Soutěž - příprava
Rozdělení výtrusů – podle vzniku Endospory Sporangiospory Zygospory Askospory (1) Chlamydospory Exospory Bazidiospory (2) Konidie Oidie 1 2 10.4.2017 Soutěž - příprava
Systém říše: Houby (Fungi) Oddělení: Hlenky Oddělení: Chytridiomycety Oddělení: houby vaječné Oddělení: Houby pravé Třída: Houby spájivé Třída: Vřeckovýtrusé houby Třída: Stopkovýtrusé houby 10.4.2017 Soutěž - příprava
Oddělení: Hlenky - slizovky Nevytvářejí podhoubí. Stélky hlenek jsou měňavkovitého tvaru bez buněčných stěn. Vytvářejí mnohojaderná plazmodia. Mají schopnost pohybu. Slizovka tříslová 10.4.2017 Soutěž - příprava
Hlenky - nádorovka kapustová Původce nádorovitosti košťálovin 10.4.2017 Soutěž - příprava
Oddělení: Chytrodiomycety Vodní plísně Buněčné stěny jsou prostoupeny chitinem. Rozmnožují se pohyblivými sporami s bičíkem – zoosporami. 10.4.2017 Soutěž - příprava
Rakovinovec bramborový Chytridiomycety Rakovinovec bramborový (synchitrium endobioticum) - je původcem rakoviny brambor. Olpidium brassicae – původce hynutí klíčících brukvovitých rostlin. Rakovinovec bramborový 10.4.2017 Soutěž - příprava
Oddělení: OOMYCETY Plísně vaječné Vodní, suchozemské, saprofytické i parazitické houby s rozvětvenou stélkou Rozmnožují se: Nepohlavně – zoospory, konidie Pohlavně - oospory 10.4.2017 Soutěž - příprava
OOMYCETY Plíseň bramborová Vřetenatka révová 10.4.2017 Soutěž - příprava
Oddělení: Pravé houby Původ z chytridiomycet Mycelium je tvořeno přehrádkovanými hyfami. V plodnicích vytváří nepravé pletivo plektenchym (propletené a srostlé hyfy). V buněčné stěně je obsažen chitin a glukan. Střídá se pohlavní a nepohlavní generace. Výtrusy jsou nepohyblivé. 10.4.2017 Soutěž - příprava
Oddělení: Pravé houby Třída: Zygomycety – spájivé houby Třída: Vřeckovýtrusé houby - askomycety Třída: Stopkovýtrusé houby - basidiomycety 10.4.2017 Soutěž - příprava
Zygomycety Spájivé houby - zygomycety Mnohojaderné podhoubí bez přihrádek Saprofyté Parazité – hmyzu (muší mor) 10.4.2017 Soutěž - příprava
Plíseň hlavičková – mucer mucedo Žije na odumřelých organických látkách (potraviny, hnůj atd.). 10.4.2017 Soutěž - příprava
Muší mor Hmyzomorka muší Způsobuje na počátku podzimu muší mor. 10.4.2017 Soutěž - příprava
Kropidlovec černavý 10.4.2017 Soutěž - příprava
Vřeckovýtrusé houby Rozmnožují se pomocí výtrusů - nepohlavně. Vřecka obsahují 8 výtrusnic (askospory). Nebo se výtrusy odškrcují na koncích hyf – konidie. Jednobuněčné – kvasinky (vinná a pivní) pučení. Rzi a sněti – parazité rostlin. Výtrusorodá vrstva (hymenium) – smrž, lanýž. 10.4.2017 Soutěž - příprava
Aska a askospory 10.4.2017 Soutěž - příprava
Lanýž Lanýž je kulovitá houba, která roste více jak 30 cm pod povrchem země. Barva je černá a povrch je hladký nebo drsný, uvnitř je masitá síťovitá, žilkovaná struktura mramorové barvy. Lanýž je velmi aromatická houba používaná spíše jako koření anebo doplněk jídla. Sbírají se pomocí cvičených psů a vepřů, kterým se zaváže tlama, aby houbu nesežrali. 10.4.2017 Soutěž - příprava
Lanýž 10.4.2017 Soutěž - příprava
Kvasinky - endomycety rod Saccharomyces pivní vinná rod Candida 10.4.2017 Soutěž - příprava
Aspergilus - kropidlák 10.4.2017 Soutěž - příprava
Penicilium - štětičkovec 10.4.2017 Soutěž - příprava
Penicilium Alexander Fleming V roce 1945 Nobelova cena 10.4.2017 Soutěž - příprava
Askomycety – Vřeckovýtrusé houby 10.4.2017 Soutěž - příprava
Konidie - konidiospory 10.4.2017 Soutěž - příprava
Třída: Stopkovýtrusé houby - bazidiomycety Mají vždy vyvinuté článkované podhoubí. Buněčné stěny obsahují chitin. Pohlavní výtrusy – bazidiospory. Bazidie se sdružují ve výtrusorodé vrstvě – hymeniu (rouško). Některé druhy vytvářejí plodnice (houby, které sbíráme a konzumujeme). 10.4.2017 Soutěž - příprava
Basidiomycety – stopkovýtrusé houby 10.4.2017 Soutěž - příprava
Plodnice stopkovýtrusých hub klobouk rouško prsten třeň pochva 10.4.2017 Soutěž - příprava
Stopkovýtrusé houby s rouškem Rouško – hymenium je výtrusorodá vrstva Rourkaté – hřib pravý (1) Lupenité – pečárka polní (2) 1 2 10.4.2017 Soutěž - příprava
Houby rouškaté Rouško rozloženo po celé plodnici. Keříčkovité plodnice Dřevokazné houby Kuřátko zlaté 10.4.2017 Soutěž - příprava
Rourkaté rouško – hřibovité houby Rouško uloženo v rourkách na spodu klobouku. Někteří zástupci patří mezi jedlé druhy. 10.4.2017 Soutěž - příprava
Hřib hnědý 10.4.2017 Soutěž - příprava
Hřib dubový 10.4.2017 Soutěž - příprava
Křemenáč osikový 10.4.2017 Soutěž - příprava
Klouzek modřínový 10.4.2017 Soutěž - příprava
Hřib žlutomasý - babka 10.4.2017 Soutěž - příprava
Kozák březový 10.4.2017 Soutěž - příprava
Houby s lupenitým rouškem Rouško uloženo na lupenech (1) na spodu klobouku. Vytvořen závoj (2) nebo plachetka. 1 2 10.4.2017 Soutěž - příprava
Pečárka polní 10.4.2017 Soutěž - příprava
Pečárka ovčí 10.4.2017 Soutěž - příprava
Bedla vlnatá 10.4.2017 Soutěž - příprava
Bedla jedlá 10.4.2017 Soutěž - příprava
Holubinka mandlová 10.4.2017 Soutěž - příprava
Jedovaté houby 10.4.2017 Soutěž - příprava
Muchomůrka červená Otrava často probíhá jako opojení alkoholem. Muchomůrka získala jméno proto, že se v minulosti někde používala k trávení much. Uříznutý klobouk se položil na talíř a na červeně zbarvené straně se posypal cukrem. Mouchy olizovaly sladkou šťávu a uhynuly. Pro člověka je sice jedovatá, ale jen zřídka dochází k těžším otravám. 10.4.2017 Soutěž - příprava
Muchomůrka červená 10.4.2017 Soutěž - příprava
Muchomůrka tygrovaná Je jedovatější než muchomůrka červená a otrava může být někdy i smrtelná. První příznaky otravy se projeví v rozmezí od 0,5 do 4 hodin. Pozor na možnost záměny za jedlou muchomůrku růžovku. 10.4.2017 Soutěž - příprava
Muchomůrka zelená, resp. muchomůrka hlíznatá Je považována za nejjedovatější a nejnebezpečnější houbu. Je prudce jedovatá, ale navíc se první příznaky otravy objevují až v okamžiku, kdy je jed vstřebán v organismu a jsou již těžce zasaženy důležité orgány. Amatérští houbaři si ji často pletou se žampiony a dalšími druhy jedlých hub. 10.4.2017 Soutěž - příprava
Muchomůrka zelená, resp. muchomůrka hlíznatá 10.4.2017 Soutěž - příprava
Muchomůrka jízlivá Otrava muchomůrkami probíhá ve čtyřech fázích: dlouhá latence 8-12 hodin, bouřlivé příznaky; zvracení, průjmy a další (1-2 dny), relativní uklidnění (1 den), selhání jaterní a ledvinové činnosti a při neléčení následuje většinou smrt. Možnost záměny se žampiony. 10.4.2017 Soutěž - příprava
Psychotropní houby Obsahují psycho-aktivní látky psilocybin a psilocin. Užití je rizikové (účinky jsou podobné LSD) a hrozí předávkování. Vyvolává halucinace. Lysohlávka česká 10.4.2017 Soutěž - příprava
Rez travní 10.4.2017 Soutěž - příprava
Mazlavá sněť pšeničná 10.4.2017 Soutěž - příprava
Sněť ječná Prašná sněť pšeničná 10.4.2017 Soutěž - příprava
Sněť kukuřičná 10.4.2017 Soutěž - příprava
Mykorhiza Mykorhiza je symbióza, kde jsou některé druhy vázané na několik dřevin. Nejvíce hub je z rodu hřibů (hymenofor ve tvaru rourek): žlutomasý, křemenáč, hnědý, dubový, kozák – pod břízami, klouzek obecný a zrnitý pod borovicemi, klouzek sličný pod modříny. 10.4.2017 Soutěž - příprava
Které pojmy spolu souvisí ? Hymenium Hyfy Mycelium Mykorhiza Zoospory Výtrusy s bičíkem Podhoubí Rouško Houbová vlákna Symbioza hub a dřevin 10.4.2017 Soutěž - příprava
Vyhodnocení c d b e a 10.4.2017 Soutěž - příprava
Použité zdroje Kotlaba, F., Antonín, V.: Kapesní atlas hub. RDV, Praha, 2003 Antonín, V., Kotlaba, F., Pouzar, Z.: Houby - česká encyklopedie. RDV, Praha, 2003 http://cs.wikipedia.org/wiki/houby http://jedlehouby.blogspot.com http://www.biolib.cz/cz/gallery 10.4.2017 Soutěž - příprava