Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
FINANČNÍ DOKUMENTY (OBLIGACE)
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Investiční společnosti a podílové fondy
ÚROKOVÉ SAZBY V PRAXI Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Finanční řízení podniku
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
Penzijní fondy v rámci důchodové reformy Mojmír Boucník Viceprezident Asociace penzijních fondů.
Cenné papíry kapitálového trhu.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
NEDEPOZITNÍ FINANČNÍ INSTITUCE Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov.
ÚROKOVÉ SAZBY V PRAXI Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.
FINANČNÍ TRHY (1) (klasifikace a charakteristika)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Kolektivní investování
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
FINANČNÍ DOKUMENTY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Právní aspekty podnikání pojišťoven
FINANČNÍ DOKUMENTY (AKCIE) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
Nominální a reálná úroková sazba
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční výkazy obchodních společností
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Finanční trh III. Kolektivní investování
Bankovní systém, centrální banka
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
Produkty životního pojištění – kapitálové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát.
Pojistný trh Eva Ducháčková. Literatura: DUCHÁČKOVÁ, E. Pojištění a pojišťovnictví. 1. vyd. Praha: Ekopress, s.r.o, s. ISBN
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Kapitálový trh – charakteristika CP
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Kolektivní investování
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Komerční pojišťovna.
Kolektivní investování
Ukazatele pojistného trhu
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Kolektivní investování Bankovnictví Pojišťovnictví
Transkript prezentace:

Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná

Nedepozitní finanční instituce investiční zprostředkovatelé finanční společnosti (finance companies) investiční společnosti (investment companies) – peněžní tržní fondy (money market funds) brokerské/dealerské/hypotéční společnosti (broker/dealer/mortgage bankers) smluvní finanční instituce pojišťovací společnosti (insurance companies) penzijní fondy (pension funds)

FINANČNÍ SPOLEČNOSTI poskytují úvěry + angažují se v leasingu drobným spotřebitelůmspotřebitelský i komerční i firmám pobočky výrobních firem (Škofin) zdroje na finančním trhu a úvěry od bank emisí krátkodobých imenší finanční dlouhodobých cenných papírů společnosti

Investiční společnosti (investment companies) „čistý“ zprostředkovatel + další aktivity (nezprostředkovatelské) obvykle spravují investiční (podílové) fondy diverzifikované portfolio cenných papírů investoři kupují podíly nebo akcie

FONDY Z HLEDISKA INVESTIČNÍHO ZAMĚŘENÍ akciové dluhopisové peněžní smíšené l rozdílné riziko i výnosy

otevřené x uzavřené otevřené = jednotkové trusty nebo vzájemné fondy (unit trusts) (mutual funds) uzavřené = investiční trust (investment trust) l depozitář Formy investičních fondů

DISKONT DISKONT kurz akcií (podílových listů) x čistá hodnota aktiv, která připadají na akcii (podílový list)  pokud překročí určitou hranici, fond rozprodá svůj majetek

Peněžní tržní fondy (money market funds) investiční společnost, investice do krátkodobých finančních dokumentů nabízí vysoce likvidní a výnosné účty, konkurence depozitním institucím klientům nabízí kmenové akcie vznik v polovině 70. let (v USA od 1974) reakce na: - vysoké úrokové sazby - regulaci Q - vysokou nominální hodnotu finančních dokumentů peněžního trhu

MARGIN DEBT Co je to “margin debt”? Úvěr na koupi akcií Co se stane v případě, že se cena akcie sníží? Maximální úvěr činí 50 % ceny akcie Pokud koupíte akcii za $100, můžete si půjčit maximálně $50 Pokud se sníží kurz akcie na $90, musíte doplatit $5 (margin call)

Smluvní finanční instituce (contractual financial institutions)  pojišťovací společnosti a penzijní fondy * získávání zdrojů kontraktem (smlouvou) * relativně jisté, předpověditelné a stabilní zdroje * výplaty relativně předvídatelné * investice do dlouhodobých cenných papírů (akcií) * nízká likvidita

POJIŠŤOVNY zákon č. 363/1999 Sb., o pojišťovnictví (č. 185/1991 Sb.) pojišťovna právnická osoba, které bylo MF uděleno povolení k provozování pojišťovací činnosti podle tohoto zákona první směrnice o pojištění v EU: o životním pojištění (79/267/EEC) (1979) o neživotním pojištění (73/239/EEC) (1973)

Pojišťovací činnost pojišťovny zahrnuje: uzavírání pojistných smluv, správu pojištění, poskytování plnění z pojistných smluv, finanční umístění, tj. investování prostředků technických rezerv, uzavírání smluv se zajišťovnami o zajištění závazků z pojistných smluv, zábrannou činnost.

ROZVAHA POJIŠŤOVEN aktiva pasiva  životní x neživotní pojištění

Vývoj podílu životního a neživotního pojištění na celkovém předepsaném pojistném v České republice (1993 – 2004, v %)

Struktura produktů neživotního pojištění v EU a v České republice (2001, v %)

Combined ratio (CR) vyjadřuje výnosnost investic do pojišťovnictví CR = výplaty z pojistných událostí co klienti zaplatili za pojištění

“Combined ratio„ amerických pojišťoven ( )

Zajištění forma dělení pojistných rizik vzniklých v souvislosti s provozováním pojištění je pojištěním pojištění zajištění fakultativní (příležitostné) obligatorní (smluvní) fakultativně – obligatorní obligatorně - fakultativní

jan0403s60

Penzijní a starobní fondy (pension)(retirement) nabízejí penzijní pojištění a připojištění relativně přísná regulace fondy soukromé x veřejné (státní) (federální, vládní, municipální)

Složení portfolia aktiv penzijních fondů v České republice (konec roku 1999, v %)

Složení portfolia aktiv penzijních fondů v České republice (konec roku 2001, v %)