Energetická smrt Vesmíru Konec všeho života My, jako lidé, si veškeré myšlenky musíme převádět do časových úseků a pojmů, které známe, abychom pochopili.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

průběh chemických reakcí
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
Chemické reakce IV. díl Energie chemické vazby, exotermické
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
HISTORIE ZEMĚ.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Vesmír.
Mechanické vlastnosti plynů
ZEMĚ výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Částicová stavba látek
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
Chemicky čisté látky.
Jaderná energie.
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Nekovalentní interakce
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_358
Vznik a vývoj VESMÍRU Na prvopočátku byla veškerá hmota soustředěna do „kuličky“ o nekonečně malém objemu a nekonečně velké hustotě. Tato „kulička“ před.
Proton – protonový cyklus
FS kombinované Mezimolekulové síly
Původ Vesmíru Kde se vzala hmota? Proč jme zde? Kam směřujeme?
Molekulová fyzika 2. přednáška „Teplota“.
PŮVOD PLANET.
PLYNY.
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
Vznik a vývoj atmosféry Země
VAZEBNÁ ENERGIE A ENERGIE REAKCE. Pronikání do mikrosvěta molekuly se skládají z atomů atomy se skládají z jader a elektronů jádra se skládají z protonů.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Stavba látek Základy elektrotechniky 1 Stavba látek Ing. Jaroslav Bernkopf.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Molekulová fyzika 2. Sada pomocných snímků „Teplota“
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Molekulová fyzika a termika
Tepelný pohyb částic VY_32_INOVACE_11_212
Základy astronomie, Slunce
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
PLANETA ZEMĚ.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
I. Podmínky existence výrazu
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
VESMÍR.
Pokus. konec.
Hmota Částice Interakce
Atomy a molekuly.
Jak se atomy spojují.
Sluneční soustava.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Energetická smrt Vesmíru Konec všeho života My, jako lidé, si veškeré myšlenky musíme převádět do časových úseků a pojmů, které známe, abychom pochopili.

Chceme expandovat Těsně před velkým třeskem byla všechna energie vesmíru v jediném bodě –Představme si sýpku plnou veškerého obilí, které je na Zemi Poté tento bod, příčinou vlastní nestability explodoval –Obilí hnije, vznikají plyny, sýpka se nafukuje, plášť nevydrží, praskne Od dob velkého třesku se Vesmír rozpíná –Jak ta sýpka praskla (pod ohromným tlakem)... Energie letí všemi směry a tak se zmenšuje její hustota –Následkem výbuchu se obilí rozlétá do širého kraje

Tak expandujeme Stále probíhají ony nestabilní, termojaderné reakce na částech původní jedné energie, těm částem říkáme hvězdy –Stále probíhají hnilobné procesy, které způsobily výbuch, na částicích původního sila, těm částicím říkáme zrna Funkce Vesmíru by se tedy dala popsat jako: „Od malého bodu s velkou hustotou energie po velkou věc s nízkou hustotou energie –Zrno bylo výbuchem tak rozmetáno, že v průběhu dlouhého letu shnilo a rozpadlo se na prach

Konec expanze Jednotlivé částice (menší kamenů, molekul, atomů i elektronů či protonů) se si v rozpínání natolik vzdálily, že se už nikdy nepotkají, nikdy nevytvoří žádné záření, i kdyby… tak žádná jiná částice by toto záření nezachytila –Prach padl na zem

Divná síla Částice, které už se téměř ztratili, jejichž existence se limitně blíží nule se ve svém pohybu mohou otočit zpět (vezměme v potaz, že jejich vzájemná gravitace je již neovlivňuje) postupně se začít přitahovat k novému velkému třesku –Zaprášená hlína po celé Zemi je zcela bez života. I tu přijde farmář a zaseje

Smysl Vesmíru Autor neví, tak polemizuje alespoň na metaforou –Jak mohla sýpka explodovat a proč? Někde se stala chyba –Někdo na ni zapomněl –Pokus naplnit do jedné sýpky všechno obilí nevyšel Farmář to tak dělá naschvál, aby se pobavil. Baví ho totiž sázet do pusté země a poté sklízet do sýpky, aby to tam hnilo. –Zásadně to nejí, to ho nebaví. Smysl sýpky je plnit se a vybuchovat, není v tom žádný vyšší cíl a sýpka si svůj smysl neuvědomuje. Je to sice neuvěřitelné, ale aspoň jedno semínko vždy přežije let po výbuchu a vypěstuje tak novou generaci sýpky.