Celnictví Význam a druhy cel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
Advertisements

Mikroekonomie I Zásahy státu do cen
Mikroekonomie I Domácí produkt
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Zahraniční obchod.
Mezinárodní obchod a obchodní politika
Celnictví Celní režimy.
Základní pojmy celnictví
Volný pohyb zboží.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A22 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníŘíjen 2012.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD. Příčiny rozvoje odlišné klimatické a přírodní podmínky odlišný spotřebitelský vkus zvyšování efektivity – dělba práce.
Ing. Alena Šafrová Drášilová
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
Nabídka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Cla a celní politika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Zahraniční obchod Dovozní operace. Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí. Dovozní operace jsou.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Cena Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Daňová teorie a politika
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mezinárodní obchod.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
1 IV. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY. 2 Druhy nástrojů obchodní politiky Nástroje obchodní politiky Omezení obchodu Rozšíření obchodu Dovozní clo Vývozní.
Spotřební daně nepřímé, selektivní, ze spotřeby Rozpočtové určení
V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Harmonizace daní v EU.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky ŘÍZENÍ OBCHODU Ing. Pavla Břečková, Ph.D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Celnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Evropská integrace Společná zemědělská politika
Společná obchodní politika
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Celní právo a celní správa
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Základ pro výpočet DPH a výpočet
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Zahraniční obchod Dovozní operace.
Spotřební a energetické daně
Základy ekonomie Seminář 10..
Transkript prezentace:

Celnictví Význam a druhy cel

Význam cel rozpočtový (fiskální) – clo je příjmem rozpočtu EU a státu, ve kterém bylo procleno (3/4 vybraného cla jsou příjmem rozpočtu EU), obchodně politický – clo může ztížit nebo usnadnit dovoz a vývoz zboží, cenotvorný – pokud je na vyvážené či dovážené zboží uvaleno clo, stává se součástí prodejní ceny.

Druhy cel – cla členěná podle účelu CLO OCHRANNÉ – chrání vnitřní trh, vysoká sazba znemožňuje dovoz. CLO ANTIDUMPINGOVÉ – pro dovážené výrobky, jejichž vývozní cena do EU je nižší než obvyklá cena v zemi vývozu. Použije se v případě ohrožení vnitrounijní výroby nebo jejího rozvoje a jeho úkolem je vyrovnat cenový rozdíl. CLO ODVETNÉ (RETORZNÍ) – jedná se o přirážku k běžné celní sazbě nebo o vytvoření zvláštního cla na dovážené zboží v případě diskriminace vývozu unijního zboží na některé trhy zahraniční.

CLO VYROVNÁVACÍ – vybírá se za účelem vyrovnání prémie nebo subvence, které poskytuje cizí stát zahraničnímu výrobci nebo vývozci, za účelem výroby nebo vývozu zboží do EU. CLO PREFERENČNÍ – sazby bývají snížené, v některých případech i nulové. Toto clo se vztahuje na zboží preferenčního původu = zboží vyrobené v zemi, které bylo poskytnuty určité výhody. Mezi tyto státy patří např. zámořská teritoria EU (např. Falklandské ostrovy, Grónsko), bývalé kolonie evropských států v Africe, Asii, Latinské Americe a rozvojové a ekonomicky nejméně rozvinuté země.

CLO FINANČNÍ – znamenají příjem rozpočtu EU a státu, kde bylo zboží procleno. Tento účel není významný, neboť v současné době dochází ke snižování a odstraňování cel.

Druhy cel – cla členěná podle směru pohybu zboží CLO VÝVOZNÍ – uplatňuje se v případě vývozu zboží z EU. Použití není příliš časté. Důvodem využití je snaha EU zabránit vývozu zboží. CLO DOVOZNÍ – uplatňuje se při dovozu zboží do EU. Důvodem použití je snaha EU ochránit domácí výrobce před konkurencí z nečlenských států, neboť dovozní clo zvyšuje cenu dováženého zboží. CLO TRANZITNÍ – uvaluje se na zboží převážené přes území EU. V současnosti se téměř nepoužívá.

Druhy cel – cla členěná podle metody výpočtu CLO VALORICKÉ – nejpoužívanější, výše cla se zjistí procentní sazbou uvedenou v celním sazebníku. CLO SPECIFICKÉ – clo je stanoveno fixní peněžní částkou za množstevní jednotku zboží (kus, metr). CLO KOMBINOVANÉ (DIFERENCOVANÉ) – clo je vypočítáno kombinací výše uvedených metod. Např. 8 % z hodnoty zboží, minimálně však 50 Kč za 1 kg.

Další prostředky obchodní politiky EU chránící domácí trh Celní kvóty Celní kvóta znamená, že na určité množství dováženého zboží bude uvaleno nižší clo. Po vyčerpání celní kvóty bude na dovážené zboží uvaleno clo vyšší nebo může být vývoz či dovoz zcela zastaven. Používají se zejména u zemědělských výrobků. Př. na prvních 200 000 t cukru ročně bude uvalena nižší celní sazba. Dovozní a vývozní licence U některých druhů zboží je nutné si nejdříve opatřit povolení (licenci) k dovozu (vývozu) do (z) EU.