Atomová elektrárna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Princip a popis jaderných reaktoru
Advertisements

O.Novotný R.Říhová T.Bartůšková M.Richterová
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderná energetika.
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Digitální učební materiál
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 03.
Jaderná energie.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Atomové elektrárny.
Jaderné elektrárny.
Jaderná energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
Elektrárny.
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jaderné elektrárny.
Jaderná energie ZŠ Velké Březno.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderné reakce.
HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Energetika.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.
Atomové elektrárny.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Radioaktivita.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Fy – kvarta Yveta Ančincová
Jaderné Elektrárny.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Typy jaderných reakcí.
Jaderná Elektrárna.
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Neseďte u toho komplu tolik !
Jak se trvale získává jaderná energie
Temelín.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Jaderná energetika. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku Slouží k naučení nového učiva. Žák používá znalosti z chemie. Žák vyjmenuje základní části jaderné elektrárny,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Jaderná ELEKTRÁRNA.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Simulace řízení jaderné elektrárny typu ABWR
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Fyzika – Jaderná elektrárna
ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Atomová elektrárna

Řetězová jaderná reakce probíhá v aktivní zóně jaderného reaktoru. V jaderné elektrárně se teplo,potřebné k výrobě elektřiny , získává řetězovou jadernou reakcí /uran 235/ Řetězová jaderná reakce probíhá v aktivní zóně jaderného reaktoru. Jaderný reaktor je zařízení, v němž probíhá řetězová reakce, kterou lze kontrolovat a udržovat ve stabilním běhu. Teplo, které odevzdá horká voda parogenerátoru, slouží k vytváření páry k pohánění turbíny. Ocelová konstrukce Řídící tyče pohlcují neutrony v případě nebezpečí havarijní tyče automaticky zastaví řetězovou reakci Chladicí voda pohlcuje neutrony Palivové kazety vydrží v palivovém cyklu 5 let

Při řetězové reakci vzniká v reaktoru hodně tepla, které se chladící látkou odvádí pryč. Ve výměníku se tímto teplem ohřívá voda a mění se na páru. Párou se pohání turbína, která otáčí generátorem na výrobu elektrické energie. Alternátor přeměňuje kinetickou energii na elektrickou Sekundární okruh modrá /voda/ červená/pára/ elektrický generátor primární okruh voda transformátor Chladicí věž řídící tyče turbína reaktor Chladicí okruh

Primární a sekundární okruh Jadernou reakcí v reaktoru se vyrábí teplo Toto teplo cirkuluje primárním okruhem Průnik primárního a sekundárního okruhu v parogenerátoru Odvádí tepelnou energii, která v parogenerátoru přeměňuje vodu na páru. Pára pak roztáčí turbíny, které vyrábí mechanickou energii Pára opět kapalní, dostane se do parogenerátoru a činnost se opakuje Řetězová reakce je bezpečně řízená parogenerátor Do sekundárního okruhu již nebezpečné záření neproniká čerpadlo reaktor

JADERNÉ ELEKTRÁRNY V ČR Pokrývají cca 31% celkové spotřeby el. energie v ČR Temelín Dukovany

BEZPEČNOST JADERNÉ ELEKTRÁRNY v případě nebezpečí havarijní tyče automaticky zastaví řetězovou reakci celá jaderná část je uzavřena v ochranné obálce– ani pád letadla by neměl narušit jeho těsnost jaderné elektrárně i v jejím okolí je neustále měřena úroveň radioaktivity /dozimetr/ Ochranné systémy v elektrárně jsou několikanásobné a na sobě nezávislé za normálních okolností je jaderná elektrárna bezpečná a ekologická možnost havárie a nedořešená otázka jaderného odpadu však vyvolávají obavy

USKLADNĚNÍ JADERNÉHO ODPADU V ČR Použité palivové kazety se po vyjmutí z reaktoru uloží do bazénu použitého paliva pod vrstvu vody; ta slouží jako médium stínicí záření, ochrana obsluhy jaderné elektrárny i jako chladivo, které odvádí zbytkové teplo. Po určité době se použité jaderné palivo převeze v transportním kontejneru do skladu použitého paliva. Tam je bezpečně uloženo až do přepracování nebo konečného uložení. Obě naše jaderné elektrárny mají vlastní sklady použitého paliva. Jejich kapacita by měla být dostačující pro provoz na dobu, po kterou se předpokládá provoz obou českých jaderných elektráren. Všechna v současnosti provozovaná úložiště radioaktivních odpadů v České republice, tj. úložiště v JE Dukovany, a dále úložiště Richard u Litoměřic a Bratrství v Jáchymově, byla k od roku 2000 převedena do majetku státu a svěřena do správy Správy úložišť radioaktivního odpadu; to převzalo odpovědnost za bezpečné ukládání radioaktivního odpadu v ČR.

NEVÝHODY JADERNÉ ELEKTRÁRNY Problémy s vyhořelým jaderným palivem - musí se uložit v trvalém podzemním úložišti. V případě havárie mohou být hrozivé následky Havárie: havárie vThree Mile Island nepřinesla žádné oběti ani dopady na životní prostředí havárie v Černobylu si vyžádala přibližně 70 přímých obětí, oběti radiace způsobené zvýšeným počtem výskytu rakovin se odhadují na několik tisíc. havárie ve Fukušimě byla způsobena zemětřeseníma následným tsunami.V důsledku této havárie nikdo nezahynul.

Mnohem menší znečištění prostředí než např. u tepelné elektrárny. VÝHODY JADERNÉ ELEKTRÁRNY Malé množství paliva lze přeměnit na velké množství energie. Objem spotřebovaného paliva je velmi malý. Jaderný blok o výkonu 1000 MW potřebuje ročně pouze zhruba 32 tun paliva Mnohem menší znečištění prostředí než např. u tepelné elektrárny. Náklady na provoz jaderné elektrárny jsou relativně malé. Malá plocha zabraná elektrárnou na jednotku dodávané elektrické energie. Při normálním provozu se jedná o velmi ekologický zdroj. Problémy s ekologickými dopady mohou nastat pouze v případě havárie. provoz jaderné elektrárny nezatěžuje ovzduší tak jako tepelná

Černobyl Nultá hodina https://www.youtube.com/watch?v=qJWoxUzZPNM Černobyl : Vteřiny před katatrofou https://www.youtube.com/watch?v=H9E4NN2uBr4 Fukušima Vteřiny před katastrofou: https://www.youtube.com/watch?v=qJWoxUzZPNM Černobyl: 25 let od exploze https://www.youtube.com/watch?v=vCASJcY70pg