SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SKLADOVÁNÍ A POUŽÍVÁNÍ CHEMIKÁLIÍ Chemie 8. ročník
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
NÁZVOSLOVÍ SOLÍ.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Anorganická chemie S O L I VY_32_INOVACE_20 - SOLI.
Neutralizace.
Soli Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
SOLI RZ
Typy chemických reakcí
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
15.1 Vím, co jsou hydroxidy MÝDLA ČIŠTĚNÍ ODPADŮ
Názvosloví solí.
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Neutralizace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 41.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2313_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
REAKTIVITA KOVŮ Chemie 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Neutralizace Vznik solí
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ Chemie 8. ročník
VY_32_INOVACE_07.2/18 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ Chemie 9. ročník.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 24 Autor: Lenka Poláková
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
Vznik solí Soli vznikají reakcemi různých látek:
ROZTOKY Obr Obr. 2.
Názvosloví anorganických sloučenin
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH SLOUČENIN I
Jak vznikají soli.
SOLI Stavební materiály
Soli Chemické sloučeniny, složené z kationtu kovu nebo kationtu amonného a aniontu kyseliny pH =7, vznikají neutralizací, v přírodě se vyskytují jako KRYSTALY.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ELEKTROLÝZA.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
Významné soli kyslíkatých kyselin
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
HYDROXIDY. Co jsou hydroxidy? Hydroxidy jsou sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty (OH) -1 vázané na kationty kovu. Hydroxidy a jejich roztoky.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Názvosloví solí. Soli 1.) Bezkyslíkatých kyselin 2.) Kyslíkatých kyselin.
Ledek Pyrit Vápenec Dusičnany Soli kyselin Kuchyňská sůl Sírany
Neutralizace Vznik solí
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-18
Soli a jejich chemické vlastnosti
Zásady.
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
Soli.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Transkript prezentace:

SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE SOLI Chemie 9. ročník Autorem materiálu je Mgr. Alena Šáfrová.

SOLI

Neutralizace je reakce kyselin s hydroxidy za vzniku soli a vody. KYSELINA + HYDROXID SŮL + VODA Podstatou neutralizace je reakce vodíkových kationtů s hydroxidovými anionty, při které vzniká voda a sůl. Kyselé roztoky lze neutralizovat zásaditými a naopak zásadité roztoky kyselými. Na tomto principu je založena 1.pomoc při zasažení kyselinou nebo hydroxidem.

Soli jsou sloučeniny kationtů kovů s anionty kyselin. Soli mohou vznikat neutralizací, slučováním kovu a nekovu, reakcí kyseliny s kovy a oxidy kovů, reakcí hydroxidu s oxidem nekovu nebo srážením z roztoků rozpustných solí. Srážecí reakce probíhá za vzniku málo rozpustné sraženiny.

Významné soli Uhličitany Soli kyseliny uhličité. Významný je nerozpustný uhličitan vápenatý CaCO3 (vodní kámen, mramor). Nerosty vápenec, sádrovec, kazivec, apatit, fosforit. Pálením rozemletého sádrovce vzniká sádra.

Užitečnost solí Průmyslová hnojiva – průmyslově vyráběné látky, které obsahují živiny nezbytné pro růst rostlin (N2, P, K, Ca). Stavební pojiva – sádra, vápenná malta (CaOH,voda,písek), cement (vypálená směs vápece a jílů), beton (cement,voda,písek) Keramika – vyrábí se vypalováním směsí jílů, hlín, kaolínu a dalších látek

Keramika Střep hrubá keramika (cihly, květináče) obyčejná keramika (dlaždice, vany) jemná keramika (talíře, sošky) porcelán ( je nejkvalitnější) Šamot – směs čerstvé a částečně vypálené hlíny, je ohnivzdorný (spárování kotlů)

Názvosloví solí Název soli = podst.jméno odvozené od názvu aniontu kyseliny + příd.jméno označující kationt prvku. CuSO4 CuSO4 Cu + (SO4) (SO4) je aniont kyseliny sírové H2SO4 = síran s ox.číslem (SO4)-II Cu je kationt kovu = měď Podle křížového pravidla platí: Cu+II(SO4)-II Druhá koncovka -natý Vzorec soli je síran měďnatý

Názvosloví solí NaCl NaCl Na + Cl (Cl) je aniont kyseliny chlorovodíkové HCl = chlorid s ox.číslem Cl-I Na je kationt kovu = sodík Podle křížového pravidla platí: Na+I Cl-I První koncovka -ný Vzorec soli je chlorid sodný

Názvosloví solí Vytvoření vzorce soli: Uhličitan draselný Uhličitan je sůl kys.uhličité H2CO3, vznikla odtržením od dvou vodíků, proto má (CO3) ox.číslo -II. Draselný – koncovka +I K+I (CO3)-II Konečný vzorec uhličitanu draselného je K2CO3.

Použité zdroje: BENEŠ, Pavel a kol.Základy praktické chemie pro 9. ročník základní školy. Praha:Fortuna,2003. ISBN 80-7168-800-0. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z WWW: <http://www.wikipedia.cz>. Snímek 2:Mýdlárna Rubens - Výrobky ze soli z Mrtvého moře:. Www.mydlarnarubens.cz [online]. 2012 [cit. 2012-05-13]. Dostupné z: http://www.mydlarnarubens.cz/produkty/vyrobky-ze-soli-z-mrtveho-more/