Nerostné bohatství na zemi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nerostné suroviny České republiky
Advertisements

ROPA Pavel Kratochvíl.
Rudy Vzdělávací oblast : Člověk a jeho svět Člověk součást přírody
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Václav Hlavinka a Richard Andrýsek 2L 2012/2013
Těžba nerostných surovin ve světě
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
NEROSTNÉ SUROVINY ČESKÁ REPUBLIKA.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
SŮL KAMENNÁ bílý nebo průhledný nerost tvořící krystaly
Těžební průmysl Jan Plicka.
Vytvořil František Macek Lubomír Skokan.  Nerostné bohatství je souhrn věci, které potřebujeme k životu. Nejčastěji jde o stavební materiály(Mramor,pískovec,kámen….)rudy.
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Společenské a hospodářské prostředí
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Těžební průmysl Martin VRZALA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Jižní Amerika průmysl Eliška Synková 2.G.
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
Nerostné bohatství 4. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
1 Zlato – (nej)vzácnější nerostná surovina světa 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU MU
Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého.
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Jižní amerika Nerostné suroviny
Přírodní zdroje Česka Anotace
Krajina a životní prostředí
Stále častěji se i kvůli obavám z vývoje ceny ropy hledá náhrada za komoditu. Podle Světové energetické agentury má být nejrychleji se rozvíjejícím.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
25.1 Světová naleziště nerostných surovin
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu v deváté třídě na základní škole. Zeměpis –
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
Neživá příroda Nerosty a horniny.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Nerudní suroviny 5. ročník
Horník nepatří jen do stoky…
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Surovinové zdroje České republiky VY_32_Inovace_09KR-7
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Česká republika Nerostné suroviny ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Název materiálu: Nerostné suroviny
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
Surovinová politika ČR z pohledu Severočeských dolů Chomutov
Těžební průmysl.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
Energetické suroviny 5. ročník
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
VY_32_INOVACE_04_Nerosty a horniny
Transkript prezentace:

Nerostné bohatství na zemi

Co to je? Nerostné bohatství znamená souhrn dosud nevytěžených, ale již známých a využitelných ložisek či zásob minerálů a hornin na nějakém území, nejčastěji určitého státu. Jak se nerostné suroviny z ložisek těží, jejich zásoby se vyčerpávají. Mezi tyto neobnovitelné zdroje patří například energetické suroviny (nafta, zemní plyn, uhlí), rudy nebo stavební materiály.

Těžba Těžba je dobývání nerostných surovin z pozemské přírody. Jedná se např. o rudy, kámen, uhlí, kaolin, rašelina a jiné suroviny.

Druhy těžby Těžba v hlubinných dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. Těžba v lomech- Doprava vytěženého materiálu po pásových dopravnících nebo těžkou technikou do úpravny na zpracování (drcení, mletí, plavení, třídění).

Těžba podle surovin Těžba rašeliny Těžba ropy Těžba soli Těžba síry Těžba dříví Těžba kamene

Kdy Dojdou suroviny? Suroviny, které dnes lidstvo těží, za pár let nebo desetiletí navždy zmizí. Nahradit je nebude možné. Příkladem může být kov indium. Na světě je ho velmi málo, přesto se stále častěji užívá při výrobě polovodičů a elektronických součástek, nejnověji také při zhotovování LCD displejů a plochých obrazovek.

Možné řešení Na získaní gramu zlata je třeba vytěžit mnohdy až tunu rudy. Existuje však i snadnější způsob - sesbírat několik tuctů starých mobilních telefonů. Evropa dnes na jednu stranu čelí hrozícímu nedostatku cenných kovů, na druhou stranu ale však veliká "ložiska" nechává bez povšimnutí na svých skládkách vyřazené elektroniky.

Zdroje http://www.fiftyfifty.cz http://cs.wikipedia.org http://www.europarl.europa.eu