registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. červen 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080308 TIRÁŽNÍ LIKÉR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
Víno vzniká kvašením hroznů; k výrobě vysoce kvalitních šumivých vín je však zapotřebí ještě kvašení sekundárního (druhotného). K tomu je potřeba takzvaný tirážní likér. obr. 1
Pod pojmem tirážní likér rozumíme přídavek do primárně vykvašeného vína, a to v podobě rozpuštěného cukru a ušlechtilých kvasinek. Uvedená kombinace vyvolá další produkci CO2 (oxidu uhličitého) a ethanolu. Obsah alkoholu se zvyšuje přibližně o 1,5 %. obr. 2
Pro rozličné výrobní postupy platí rozdílné doby zrání „na kvasinkách“, jak říkají odborníci. Čím je tato doba delší, tím je chuť šumivého vína komplexnější. Vedle kvasinek zajišťuje kvasný proces i sacharóza – jako součást tirážního likéru. Zda bude ovšem víno nakonec suché, nebo spíše sladší, v této fázi cukr ještě neovlivňuje. obr. 3
Použitá literatura PEHLE, Tobias a Ulrike EHRLACHER. Šumivá vína: šampaňské. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2008, 295 s. Lexikon. ISBN 978-80-255-0048-4.
Citace zdrojů obr. 1: Blog de la Pinsonniere [online]. 2009 [cit. 2013-06-15]. Dostupné z: http://lapinsonniere.viabloga.com/actualites.shtml obr. 2: Vignification, notre savoir-faire : Methode Traditionnelle [online]. 2011 [cit. 2013-06-15]. Dostupné z: http://www.blanquette-delmas-bio.com/vignification-notre-savoir-faire-methode- traditionnelle obr. 3: A boire et à manger [online]. 2007 [cit. 2013-06-15]. Dostupné z: http://www.boiremanger.net/archives/2007/02/12/3966737.html